Ana sayfa
         
     
  Haberler > 27.09.2002 > Sikorsky helikopterlerinin parçaları Türkiye'de üretiliyor:

Türkiye'nin ilk özel savunma ve havacılık sanayii yatırımı Alp Havacılık Sanayii ve Ticaret AŞ, Eskişehir'deki tesisinde Sikorsky helikopterlerine parça üretiyor.

Eskişehir'de faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk özel savunma ve havacılık sanayii yatırım şirketi Alp Havacılık, Amerikan United Technologies grubuna bağlı Sikorsky Aircraft Corporation (SAC) ile Alpata Grubu'nun yüzde 50 ortaklık yapısıyla Sikorsky helikopterlerine ait parçalar üretiyor.

Alp Havacılık AŞ Genel Müdürü Ahmet Aytekin, Amerikan SAC firmasıyla helikopter, uçak ve jet motorları için hassas yapısal parçaları talaşlı imalat yöntemiyle ürettiklerini belirterek, SAC'ın, Alp Havacılık'a teknik, 'know-how', teknoloji transferi ve pazarlama konularında destek sağladığını kaydetti.

Alp Havacılık'ın, Türkiye'nin uçak parçaları imal etmek amacıyla kurulan ilk özel sektör kuruluşu olduğunu hatırlatan Aytekin, 5 yıl içinde 5 aşamada 7 milyon dolarlık yeni yatırım yapıp hava araçlarına orta büyüklükte yapısal parça, ünite ve ana ünite imalatlarını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Aytekin, Amerikan Sikorsky ile Çek Cumhuriyeti'ndeki Aero Vodochody firmalarına parça ürettiklerini bildirerek, geçen yıl 3,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Toplam 10 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesiste 84 kişinin istihdam edildiğini anlatan Aytekin, şunları söyledi: "Organize Sanayi Bölgesi'nde 1999 yılında faaliyete geçen tesis, 6 bin 600 metrekaresi kapalı 20 dekar alanda faaliyet gösteriyor. Alp Havacılık, en önemli müşterisi olan Sikorsky'nin S-76 ve S-70 (Blackhawk) helikopterleri için uzun vadeli olarak parça üretimi yapıyor."

Aytekin, Sikorsky S2000 Tedarikçi Belgelendirilmesi Belgesi'ni "Basic" düzeyde alan Alp Havacılık'ın 2000 yılında "ISO 9002 Kalite Güvence Sistemi Belgesi"ni, 2001'de de "NATO AQAP 120 Belgesi"ni almaya hak kazandığını hatırlatarak "Alp Havacılık, Sikorsky Uçuş Güvenlik Parçaları Programı onayını da Haziran 2001 tarihinde almayı başardı." dedi.

Eskişehir, aa
26.09.2002

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.