Ana sayfa
         
     
Haberler > 21.10.2002 > Peugeot 2. otomobil tasarım yarışması... Hyundai Starex İzmit'de üretilecek...

Peugeot 2. otomobil tasarım yarışması:

Tasarla Peugeot'yu, üretilsin!
Elim güzel kalem tutuyor ve çok güzel otomobiller çiziyorum diyorsanız, işte fırsat; Peugeot'nun internet üzerinden bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği tasarım yarışmasına 9 Aralık tarihine kadar katılabilirsiniz.

Tasarlanacak olan otomobil bir taraftan geleceğin çizgilerini taşırken diğer yandan tarihi bir Peugeot modelinden esinlenecek. Bu yüzden de yarışmanın adı 'retro-futuristik.' Kazanan tasarım 2003 yılı Frankfurt Fuarı'nda konsept otomobil olarak sergilenecek.

2000 yılındaki yarışmada 23 yaşındaki bir Yugoslav gencinin çizdiği Monster birinci olmuştu.
Katılmak için http://www.peugeotavenue.com/concours_design_2002/5sept/en/index.html adresine girmeniz yeterli...


Hyundai Starex İzmit'de üretilecek:

Türkiye'yi ihracatta öne taşıyacak yeni bir ihracat yıldızı daha oldu; adı Hyundai Starex. Bugün başlayacak olan üretimle yakın bir zamanda 60 ülkeye 60 bin adet Starex ihraç edilecek.

Hyundai Assan tarafından geçen yıl başlatılan 52 milyon dolarlık yatırımın tamamlanması ile bugün İzmit Alikahya'da ilk kez bantlardan inecek olan Starex, planlanan üretim tarihinden bir ay önce hayata geçti.

10 ay öncesine kadar sadece markanın anavatanı Güney Kore'de üretilen Starex, bölgedeki tek üretim yeri olan Türkiye'yi üretim ve ihracat üssü haline getirecek. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyadaki avantajı ve Hyundai'nin İzmit'teki fabrikasının yeni yatırımlara fırsat vermesi G. Korelilerin bu kararında etkili oldu. Böylece 10 ay gibi kısa bir sürede
Starex yatırımı tamamlandı.

Hyundai Motor Company ve Kibar Grubu'nun yüzde 50/50 ortaklığı bulunan Hyundai Assan, Starex üretim hattı ile hafif ticari araçlar için hizmet verecek pres ve motor yatırımı için 52 milyon dolar harcadı. Bu yatırımların karşılığında Starex'in yanında kasım ayından itibaren İzmit'ten Accent'ler için dizel motor üretimi de başlayacak.

Starex yatırımından sonra G. Koreli Hyundai'nin Türkiye'de yeni yatırımlar yapması bekleniyor Bu konuda Hyundai Motor Başkan Yardımcısı B.J.Park, birkaç ay önce Türk gazetecilere 'Kendimizi Türkiye'de önümüzdeki yıllarda yeni yatırımlar yapmak zorunda hissediyoruz.' açıklamasını yapmıştı.

2003 yılında üretilecek olan Starex'lerin 18 bin adedini Ortadoğu, Rusya, Türk cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika'ya ihraç edecek olan Hyundai Assan, 2004 yılından itibaren yılda 400 milyon dolar ihracat getirisi planlıyor. Starex yatırımı ile birlikte fabrikaya bin yeni işçi alan Hyundai Assan, yan sanayi ile birlikte 5 bin kişiye ek istihdam sağladı. Türkiye'de üretilecek Starex'in yerlilik oranı ise yüzde 70.

İhracat tablosu değişecek

Tofaş, Renault, Toyota ve Ford Otosan'dan sonra Hyundai Assan da otomotiv ihracatında büyük rakamlara ulaşıyor. Böylece iç pazarda büyük sıkıntı yaşanan Türkiye'den yurtdışına satılan araç sayısı da giderek artıyor.

Bu yılın ilk 9 ayında geçen yıla göre yüzde 14 artan hafif araç ihracatı 167 bin adete yaklaştı. Bugüne kadar küçük adetlerle ihracat tablosuna katılan Hyundai Assan, bundan sonra tabloyu etkileyen rakamlara ulaşacak.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.