Ana sayfa
         
     
Haberler > 30-01-2003 > İzmirli mucit Mehmet Kuzucu, kendi ürettiği ve "Parapileyn" adını verdiği yamaç paraşütüyle 1.000 metreye kadar yükselip havada 3 saat kalabiliyor:

Mehmet Kuzucu (47), bugüne kadar 58 uçuş gerçekleştirdi. Çevresinde "Pervaneli Hezarfen" olarak tanınan Kuzucu, Ege Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilere uçuş dersleri veriyor.

Kuzucu'nun iş makineleri operatörlüğü, balıkçılık, su tesisatçılığı, araba tamirciliği ve tornacılık gibi birçok mesleği var. 1995 yılından beri Sarnıç'ta açtığı küçük dükkanda bisiklet ve motosiklet tamiri yapıyor. Bunların yanı sıra İzmirli mucit, Türk Hava Kurumu'na ait bazı uçakların bakımına yardım etmiş ve teorik eğitimde kullanılan üç aracın da üretimini yapmış.

İlkokulu 7 yılda zorlukla bitiren Kuzucu, pervaneli paraşüt fikrinin televizyonda izlediği yamaç paraşütü görüntülerinden sonra oluştuğunu söylüyor. Kuzucu, çöpten topladığı malzemelerle motoru nasıl yaptığını şöyle anlatıyor: "Çöplüklerden bulduğum araba mazot pompası kayışı, pervanenin çevrilmesini sağlıyor. Çöplüklere atılan su arıtma cihazlarının hurdalarına kaynak yaparak motorun egzozunu, hurdalığa atılan belediye otobüsü koltuklarından ise uçarken oturduğum koltuğu yaptım. Pervane tahtalarını marangozlara yaptırdım. Motorun çerçevesini oluşturan boruları hurdacılardan aldım. Bisiklet ve motosiklet parçalarından da motorun göbeğini oluşturdum. Çöplüklerden bulduğum eski bir kaskın üzerine, telefon ahizelerinden yaptığım kulaklıkları taktım. Kablolarla bağlantı yaparak, telsizle aşağıdakilerle iletişimi sağlıyorum." Yaptığı motora yamaç paraşütü takan Kuzucu, deneme uçuşlarını gerçekleştirdikten sonra Güzelbahçe'de tepelik alanlardan uçmaya başladığını ifade ediyor. Motoru yaparken birçok insanın, "başaramazsın" dediğini belirten Kuzucu, yamaç paraşütüyle uçarken insanların şaşkın bakışlarla kendisini seyrettiğini söylüyor. Kuzucu, havadayken yaşadığı duyguları şöyle dile getiriyor: "Uçmak, inanılmaz bir duygu. Bin metre yükseklikte, kuş sürülerinin arasına karışıyorsunuz. Bazen çocukların uçurduğu uçurtmaları elime alarak onlara şaka yapıyorum. İzmir'in havadan dolaştığım ilçelerinde boş alanlara iniş yaptım. İndiğim yerlerde birçok dost edindim. İnsanların bazıları, bana uzaylı gibi bakıyordu."

7 sene içinde farklı yerlerden 58 defa uçuş yapan Kuzucu, bin metre yükseklikte kesintisiz 3 saat dolaşabiliyor. Telsiz vasıtasıyla oğluyla haberleşerek rota tayinini yapıyor. Uçmadan önce depoya 5 litre benzin koyduğunu ve motor vasıtasıyla havalanabildiğini aktaran Kuzucu, "Havadayken motoru kapatarak, yamaç paraşütü vasıtasıyla dolaşıyorum. İneceğim zaman veya acil durumlarda motoru çalıştırıyorum." diyor.

Delta Havacılık ve Spor Kulübü'nde, yamaç paraşütüyle uçmak isteyen kişilere ders veren Kuzucu'ya, bir süre sonra Ege Üniversitesi Dağcılık ve Havacılık Kulübü'nden de talep gelmiş. Kuzucu, hafta sonları Güzelbahçe'deki tepelik alanda, uçmaya meraklı 60 üniversite öğrencisine yamaç paraşütüyle uçuş dersi veriyor.

Dükkanında eski bisiklet ve motosiklet parçalarından çok sayıda araç üreten Kuzucu'nun hedefi büyük. Her akşam İngilizce çalışan Kuzucu, imkan bulması halinde ulaşımda arabaların yerini alacak uçan cihazlar üretmek istediğini vurguluyor. Kuzucu, "Eğer projemi hayata geçirebilirsem, insanlar evinden işyerine araba yerine uçarak gidecek. İster 100 metre, ister 2 metre yükseklikten uçabilecekler." şeklinde konuşuyor.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.