Ana sayfa
         
     
Haberler > 18-02-2003 > KaleAltınay Robotik yüzde 100 sermayeli bir Türk şirketi olmasına rağmen müşterilerinin yüzde 100'ünü yabancılar oluşturuyor:
Kale Grubu firmalarından olan KaleAltınay Robotik yüzde 100 sermayeli bir Türk şirketi olmasına rağmen müşterilerinin yüzde 100'ünü yabancılar oluşturuyor. Yabancılar KaleAltınay Robotik ürünlerini tercih ederken, Türk sanayiciler uzak duruyor.

Türkiye'deki işletmelerin bütün makine ile ilgili yatırım alanlarında yurtdışını tercih ettiğini belirten şirketin kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Altınay, bunun da hem yüksek teknoloji gelişiminin önünü tıkadığını hem de milyarlarca doların yurtdışına aktığını söyledi.

Dünya Robot Birliği'nin 1996'da onay verdiği 28 üreticiden biri olarak tescillenen Kale Altınay Robotik, robot ve robota dayalı otomasyon teknolojileri üretiyor. Geçen yıl yüzde 90 olan yabancı müşteri sayısının bu yıl yüzde 100'e ulaştığını belirten Altınay, yabancıların kendilerini diğer robotik firmalarına göre yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen fiyat avantajlarına rağmen kaliteden ödün vermedikleri için tercih ettiklerini söyledi. Türk yatırımcıların ise diğer makinelerde olduğu gibi robotik endüstrisiyle ilgili makinelerin alımında da yabancı ülkeleri seçtiğini ifade eden Altınay, Türkiye'nin önündeki en büyük engelin Türk insanının neyi ne kadar yapabileceği konusundaki özgüven eksikliği olduğunu savundu. Her yıl makine endüstrisi ile ilgili yatırım malları ithalatı için toplam 10-12 milyar dolar harcandığına dikkat çeken Altınay, bunun yerel kaynaklardan yüzde 15 gibi küçük bir mertebesinin karşılanabildiğini ifade etti. Türkiye'de bir makine imalatçısının 'ben bu ürünü yapıyorum' dediğinde sanayicinin birçok isteğiyle karşılaştığını belirnten Altınay, "Yerli yatırımcıdan Tecrübeniz var mı? Daha önce neler yaptınız? gibi bir sürü taleplerde bulunuluyor. Sizin de buna bir yerden başlamanız lazım. Bir ilkiniz olması lazım. Aksi takdirde ne tecrübeli insanınız olur, ne de Ar-Ge yapacak gücünüz olur." dedi.

İrtibat:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.