Ana sayfa
         
     
Haberler > 04-03-2003 > Agromak A.Ş., Sakarya Üniv. CAD/CAM/CAE Merkezi ile yaptığı işbirliği ile yerli tasarım go-kart geliştirme ve imalatı yapıyor:

Agromak A.Ş. ve Sakarya Üniversitesi Makine Müh. Bölümü CAD/CAM/CAE Merkezi Hobimak markalı go-kart taşıtların geliştirilmesi için ortak çalışma içindedirler. Araçın taşıyıcı boru şasesinin yapısal bütünlüğü "sonlu elemanlar methodu" statik, yol ve herhangi bir kaza dinamik yükleri için irdelenmiştir. Ürünlerin kalite güvencesi parçaların TSE ve DIN standartlarına uygunluğuyla sağlanmıştır. Ürünlerin TSE kalite damgasına haiz olabilmesi için öncelikle TSE için bu sektörde mevcut olmayan normlar Sakarya Üniv. ile beraberce gerçekleştirilmiştir. Sakarya Üniversitesi'nin CAD/CAM/CAE Merkezi en ergonomik ve optimal tasarımı gerçekleştirme çalışmalarını sürdürmektedir. Ürün özellikleri ve kullanıcı emniyeti ideal tasarım içinde birleştirilmekte ve değerlendirilmektedir.

Çalışmanın detayları:

Sakarya Üniversitesi ve Agromak A.Ş. ile ortak yürütülen çalışmanın amacı mevcut Go-Kart araçlarının iyileştirme ve geliştirmesini kapsamaktadır.
Ortak çalışmanın ilk adımı üretilen araçlarda bulunan mevcut problemlerin (yürüyen aksam ve şasi) çözümlenmesidir.
İkinci adım ise daha büyük ve özel tasarım olan ayrıca ileri ve geri hareket kabiliyeti sağlayan şanzımanlı modellerin tasarlanmasıdır.
İlk adım çerçevesinde mevcut modeller Sakarya Üniv. CAD/CAM/CAE Merkezi'nde test edilip dönme esnasında aracın düz gitmesi ve dönme eğilimi gösteremediği saptanmıştır. Bunun için çözüm olarak gerekli kamber ve kaster açı ayarları yapılmış ve bu ayarlama sonucunda dönme esnasında aracın problemleri çözüme kavuşturulmuştur. Bu çalışma off-road tipi araçlar için gerçekleştirilmiştir.
Bunun yanında pist tipi denilen araçlar için de yeni bir şasi tasarımı yapılmış ve bu tasarım ile üretime geçilmiştir.
İkinci adımda ise iki kişi taşıyabilen ve 10-20 BG arasında değişen motorlar ile çalışan özel yapım büyük tipte Off-Road tipi Go-Kart araçları için bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma şasi tasarımından çok Sakarya Üniv. CAD/CAM/CAE Merkezi tarafından geliştirilen bir ileri-geri şanzıman tasarımı şeklinde olmuştur. (Şanzıman modeli sağdaki resimde görülmektedir)
Bu çalışmaların yanında araçların estetik görünümlerini artırmak için çamurluk v.s tasarımı gibi değişik çalışmalar da yapılmıştır.
Yapılan çalışmalar sonucunda üniversite ve sanayi işbirliği sonucunda firmanın mevcut problemleri giderilmiş ve yeni tasarlanan modellerin imalatına geçilmiştir.
Bu çalışmalarda CAD/CAM/CAE yazılımı olarak Pro/ENGINEER kullanılmıştır.

Çalışmalardan derlenen bazı resimler:


Sol başta, Çöl Tilkisi adı verilen fakat henüz üretimi yapılmayan tasarım, yanındaki resimde ise bir şasi tasarımı görülmektedir. Sağdaki iki resim ise çamurluk tasarım çalışmalarına aittir.
Not: Resimleri daha büyük görmek için üzerlerini klikleyiniz.


Agromak A.Ş. Hakkında:

Agromak A.Ş. 1999'dan beri Türkiye'de yaptığı girişimlerle daha önce pazara sunulmamış ve/veya üretilmemiş farklı ürünler üzerinde çalışmaktadır; Sera ve bahçeler için profesyonel veya hobby amaçlı tarım aletlerinin imalat ve pazarlamasından, Hobimak markalı eğlence amaçlı go-kart araçlarının tasarım ve imalatına kadar geniş faaliyet yelpazesi bulunan Hobimak A.Ş., talep çerçevesinde müşterileri için özel amaçlı ürünler ve farklı özelliklere sahip araçlar da üretmektedir. AR&GE için batı standartlarının üzerinde kaynak ve zaman ayıran Agromak, yabancı teknolojileri kullanmadan kendi öz kaynakları ile daha kaliteliyi gerçekleştirmek için gayret göstermektedir...


Daha fazla bilgi için:

www.agromak.com.tr > Agromak A.Ş.
www.agromak.com.tr/tragromak_rd.asp > Agromak A.Ş. / Ar-Ge
www.agromak.com.tr/basinda_agromak.asp > Basında Agromak A.Ş.

www.cadcam.sakarya.edu.tr > Sakarya Üniversitesi CAD/CAM/CAE Merkezi
www.cadcam.sakarya.edu.tr/calisma/go.html > Çalışmalar > Go - Kart tasarımı

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.