Ana sayfa
         
     
Haberler > 07-03-2003 > İzmir'de faaliyet gösteren Löher A.Ş., Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'nın desteğiyle Türkiye'nin ilk yürüyen merdivenini üretti:
İki ay önce tamamlanan projeyle firma, yılda 100 adet yürüyen merdiven üretmeyi planlıyor. Her yıl 20 milyon dolarlık yürüyen merdiven ithal eden Türkiye'de üretilen ilk yürüyen merdivenin el bantları, basamakları ve motoru dışında tüm parçalarında yerli malzeme kullanıldı. Löher, önümüzdeki 5 yıl içinde tamamı yerli merdiven üretmeyi hedefliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aktaş, '3 yıldır süren bu proje başarıyla sonuçlandı. Türk sanayicisinin her şeyi başarabileceğini ispat ettim.' dedi.
Löher A.Ş. yürüyen merdiven tasarımında ve mukavemet analizinde SolidWorks yazılımını kullanmıştır.
Aşağıda görülen bu projeyle ilgili SolidWorks ekran görüntülerini daha büyük görmek için resimlerin üzerini klikleyiniz.

Löher A.Ş. ve yürüyen merdiven:

Daha büyük görmek için klikleyiniz.İlklere imza atmak, her insanın yaşamdaki en önemli hedeflerinden biri. Gelecek nesillere daha güzel bir miras bırakmak, yaşamı daha anlamlı kılmak ve üretmek... İşte Ali Aktaş'ın yaşamı da Türkiye'ye bir ilki kazandırdı. 1940 yılında İzmir'e bağlı Seydiköy'de dünyaya gelen Ali Aktaş, İzmir Mithatpaşa Sanat Enstitüsü Metal bölümünü bitirdikten sonra asansör sektöründe bakım ve onarım servisinde çalışmaya başlamış. Öğrencilik yıllarından itibaren yeniliklere imza atmayı kendine hedef olarak seçen Aktaş, genç yaşında Avrupa'dan gelen ithal asansör kapılarının aynı özelliklere sahip benzerlerini Türkiye'de imalatını gerçekleştirmeyi düşünmüş ve bu işin elektrik eğitimini de almak için Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi'nin açtığı akşam kurslarına katılarak Elektrik Teknisyenliği belgesi almış. Çalışmalara başlayan Aktaş, yıllar sonra Türkiye'nin ilk yürüyen merdivenini üretmiş.

Daha büyük görmek için klikleyiniz.1967 yılında 20 metrekarelik bir atölyede çalışmalara başlayan Aktaş, soyadını taşıyan Aktaş Asansör'ü kurmuş. Ancak bir süre sonra, o dönemde sektörde yerli marka olmanın getirdiği dezavantajlar yüzünden firmanın adı Löher olarak değiştirerek daha geniş bir yere taşınmış.

Zamanla büyüyen şirket, 1992 yılında Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 5 bin m2 açık, 2 bin 500 m2 kapalı alanı bulunan bugünkü fabrika binasına taşınmış.

Ali Aktaş'ın tek başına kurduğu Löher Asansör, bugün 125 kişinin çalıştığı, yılda 250 adet Löher marka asansör imalatı ve montajını gerçekleştirebilecek büyüklüğe ulaştı. Şirket ayrıca yılda ortalama 400 adet asansör kabini, 5 bin adet tam ve yarı otomatik asansör kapısı ve çeşitli asansör malzemeleri üretiyor.

1994 yılında ihracata da başlayan Löher, aralarında Avusturya, Almanya, Hollanda, İngiltere, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Hindistan gibi çok sayıda ülkeye ihracat da yapıyor.

Türkiye'nin ilk yürüyen merdiveni yapma fikri 1997 yılında doğmuş. Bu konuda araştırma-geliştirme faaliyetlerine başlayan Löher'in bu projeyi gündemine almasında, hem yurtiçindeki talebin artması hem de müşterilerden gelen talepler etkili olmuş. Löher ilk olarak konuyla ilgili olarak pazar araştırması yapmış ve sektörün Çinli firmaların tekelinde olduğunu görmüş. Bu firmaların da yerli üretime destek vermek yerine temsilcilik açmayı tercih ettiklerini gören Aktaş, bu firmalardan hiçbirinin know-how ya da yatırım ilişkisine yanaşmadığını söylüyor.

Yurtdışından ithal edilen yürüyen merdivenlerinin teslimatının en az 3-4 ay sürdüğünü belirten Aktaş, "Bu süre zarfında inşaatlarımız beklemekte ve müteahhit firmalarımız zor durumda kalmaktadır. Bunun yanında satış sonrasında meydana gelen problemlerde yedek parça gereksiniminde yine bu parçaların yurtdışından gelmesinin beklenmesi yürüyen merdivenin çalışmamasına yol açacağından kurulu olduğu tesiste sıkıntı yaratmaktadır" diyor.
Maliyetin de çok önemli bir kalem olduğuna dikkat çeken Aktaş, bir yürüyen merdivenin ülkemizde maliyetinin her katta yaklaşık 100 bin dolar, oysa yerli üretimin bu fiyatların çok daha altında olduğunu söylüyor.

"Bütün bu araştırmalar sonucunda, projemizin ana amacı ülkemiz koşullarına uygun olarak dünya standartlarında tamamen Türk malı olacak yürüyen merdiven tasarımı ve üretimi yapmak, bu sayede döviz çıkışını engelleyerek yeni bir sektör oluşmasını sağlamaktır" şeklinde konuşan Aktaş, böylece döviz kaybının engellenmesi ve yeni bir ihracat geliri yaratılmasının da bu projenin yararları arasında olduğunu kaydediyor.

Aktaş, yürüyen merdiven sektöründe üretici firma sayısının az, talebin ise fazla olması ve ülkemizin coğrafi konum olarak Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerini kapsayan ülkelere yakınlığı dolayısıyla bu pazardaki paylarını artıracaklarını düşünüyor.

Löher'de Ar-Ge çalışmaları yürüyen merdiven projesi ile hızlanmış. Projenin gündeme gelmesi ile TTGV'den destek için başvuruda bulunduklarını belirten Aktaş, başvurudaki en büyük amaçlarının akademik ve teknik bilgi desteğinin sağlanmak olduğunu söylüyor. Aktaş, "TTGV'den destek almanın hem referans hem de işbirliği bakımından projemiz için büyük bir avantaj olacağı düşüncesindeydik. TTGV tarafından yapılan ön incelemeler de bize doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Kararlılığımız konusunda kendimize olan güvenimizi pekiştirdi" diyor. İki ayda bir ODTÜ'den TTGV adına çalışmaları izlemek için gelen Prof. Dr. Erman Tekkaya'nın çok büyük katkısını gördüklerini de belirten Aktaş, "Projemizin TTGV gibi ciddi bir kuruluş tarafından desteklenmesi ve bu destek sırasında Sayın Tekkaya tarafından izlenmesi ve değerlendirilmesi bizler açısından önemli bir kazançtır" şeklinde konuşuyor.

TTGV'nin iyi bir referans olmasının yanında, TTGV'nin direktifleri doğrultusunda çalışmaların disiplin altına alınmasının da kendileri için büyük bir kazanç olduğuna dikkat çeken Aktaş, "Biz bu işe soyunurken bütçemizi de oluşturmuştuk ama TTGV'nin projeyi kabul etmesi bir işletmeci ve girişimci için güven verici" diyor.

Projenin bitmesine karşın Ar-Ge çalışmaları sürdürülüyor. Dünyadaki sayılı yürüyen merdiven üreticilerinin mamullerini ve bu konudaki çalışmaları inceleyen Löher, bu konuda da Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden destek alıyor. Bu projenin Löher'i Avrupalı firmalarla aynı düzeye çıkardığını belirten Aktaş, katıldıkları uluslararası fuarlarda büyük ilgi gördüklerini belirtiyor...

Ref: TTGV web sitesi > www.ttgv.org.tr/tur/02_ttgv_hakkinda/223_loher.htm


Daha fazla bilgi için:

www.loher.com.tr
info@loher.com.tr
Löher Asansör ve Yürüyen Merdiven San. ve Tic. A.Ş.
Çiğli - İzmir
Tel: (232) 376 71 25

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.