Ana sayfa
         
     
Haberler > 07-04-2003 > Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik Endüstri Meslek Lisesi, End. Otomasyon Tek. Böl. öğrencileri Japon uzmanlardan da robot üretmenin inceliklerini öğreniyor:

İzmir'de endüstri meslek lisesi öğrencileri artık robot yapmaya başladı. Bornova Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik Endüstri Meslek Lisesi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü öğrencileri Japon uzmanlardan da robot üretmenin inceliklerini öğreniyor.

Okulda görev yapan 6 Japon ve 10 Türk öğretmen, öğrencilerle birlikte Japonya'daki robot teknolojisini Türkiye'ye taşımak için gece gündüz çalışıyor. 2 yıldır Türkiye'de çalışan Japon uzmanlar, 3 yıl daha Türkiye'de kalarak teknoloji transferi yapacak. Okulda eğitim gören öğrencilerin en büyük hayali ise Japonya'da olduğu gibi Türkiye'de robot müsabakaları düzenlemek. Okul, yarışmayla ilgili çalışmalarını devam ettiriyor.

Okuldaki çalışmalar, Türk hükümeti ile Japon uluslararası işbirliği teşkilatı (JICA) arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülüyor. 6 Japon uzman 2001 Nisan'ında Türkiye'ye gelerek çalışmalara başladı. Japonlarla çalışacak Türk öğretmenler ise Ankara'da 4,5 ay İngilizce kursu aldı. Kurstan sonra Türk ve Japon öğretmenler eşleştirildi. Bu ekipler, 2 yıldır gece gündüz çalışarak teknoloji transferi yapmaya çalışıyor. Japon öğretmenlerin yazdığı İngilizce bilgiler Türkçeye uyarlanıyor. Konuların pekiştirilmesi için gerekli görüldüğü takdirde burada çalışan uzmanların dışında Japonya'dan okula 3 haftalığına kısa dönem uzmanlar gelip gidiyor. Türk öğretmenler de sırayla Japonya'ya giderek öğrendiklerini pekiştiriyor. Japonlardan robot teknolojisini öğrenen öğretmenler, önümüzdeki yıllarda diğer teknik liselere de bu teknolojiyi taşıyacak.

Robot eğitimi gören öğrenciler, İngilizce, matematik, bilgisayar, elektronik, mekanik, hidrolik gibi dersler alıyor. Bölümde okuyan öğrenciler, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile belirleniyor. Bölümde 55'i hazırlık olmak üzere toplam 155 öğrenci eğitim görüyor. Şu sıralar daha çok robotlarla ilgili temel dersleri gören öğrenciler, önümüzdeki yıl robotlarla daha içli dışlı olacak. Hiçbir öğrenci henüz kendi başına robot üretmedi. Çünkü robotlarla ilgili parçalar çok pahalı. Tek bir sensörün ücreti bile 150 milyon lirayı buluyor.

Japonya'da olduğu gibi Türkiye'de de robot yarışması düzenlemek isteyen okul, konuyla ilgili çalışmalarını devam ettiriyor. Yarışmayla ilgili takvim, hazır olduğunda kamuoyuna açıklanacak. Teknik öğretmen Egemen Döğer, "Bir robotu yapabilmek için bu konularda teknik bilgiye ihtiyaç vardır. Bu konuların bilinmesi tabii ki bir robotun yapılabilmesi için yeterli değildir. Düşünebilme, tasarlayabilme ve uygulayabilme yeteneklerine sahip olmak gerekmektedir. Biz okulumuzda öğrenci merkezli bir eğitim ile teknik bilgi ile beraber bu yetenekleri öğrencilerimize kazandırmaya çalışıyoruz."


Daha fazla bilgi için:

www.mazharzorlu.k12.tr > Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik Endüstri Meslek Lisesi
www.mazharzorlu.k12.tr/webtr/index.php > "Anadolu Teknik Liselerinde Endüstriyel Otomasyon Bölümleri" Projesi ana sayfası.

Okulun Tarihçesi:

Devlet-Millet işbirliği ile Mesleki- Teknik Öğretim ve sanayi kaynaşmasının en güzel örneklerinden olan okulumuz, hayırsever işadamı Mazhar Zorlu tarafından yaptırılmıştır.

İzmir'de bir Endüstri Meslek Lisesi yaptırma isteğinde olan Ege Plast (Ege Plastik ve Sanayi A.Ş.) ve Ege Yıldız (Plastik Pazarlama Tic. Ve San. A.Ş.) Şirketleri ile, İzmir Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü arasında 08.02.1996 tarihinde bir protokol yapılmıştır. Bu protokol ile, yapılacak olan Endüstri Meslek Lisesi'nin Türkiye'de ve özellikle bölgemizde gelişen Plastik Sektörünün ihtiyacı olan yetişmiş teknik insan gücünü karşılamak amacı ile, Plastik Endüstri Meslek Lisesi olması kararlaştırılmıştır. Böylece bu güne kadar ülkemizdeki örgün eğitim içersinde yer almayan Plastik İşleme meslek dalını, örgün eğitim içersine alan Türkiye'nin ilk ve tek Plastik Endüstri Meslek Lisesi'nin kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

Temeli 1 Şubat 1997 tarihinde atılan okulumuzun inşaatı, 1998 yılının Haziran ayında tamamlanmıştır. Başlangıçta sadece Plastik Endüstri Meslek lisesi olarak düşünülen okulumuzun, fiziki yapısının uygunluğu ve bölge ihtiyaçları göz önüne alınarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 20/08/1998 tarih ve 6210 sayılı onayla bünyesine Anadolu Teknik Lisesi ilave edilmiştir.

22 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan okulumuzun 2686,32 M2 öğretim binası, 493,68. M2 idare binası, 2421,44 M2 atölye binası olmak üzere toplam 560 1,44M2 kapalı alanı mevcuttur.

Anadolu Teknik Lisesi bünyesinde açılan Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Laboratuarlarını oluşturmak amacıyla, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayı ile, Öğretim Binasının 2. Katında ve atölye binasında tadilat yapılmıştır.

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü Hükümetimiz ile Japon Hükümeti arasındaki teknik işbirliği anlaşmasına dayalı olarak kurulmaktadır. Bu anlaşmaya göre bakanlığımız ile Japon uluslararası işbirliği teşkilatı (JICA) arasında bir proje protokolü imzalanmıştır. Bu proje protokolüne göre;

Bu bölümün uluslararası standartlarda donatılması, bu alanda eğitim verecek öğretmenlerin yurtdışında eğitilmeleri Japon hükümeti tarafından gerçekleştirilecektir. Ayrıca Proje süresi olan beş yıl boyunca 6 Japon uzman okulumuzda görevlendirilmiştir. Japon uzmanlar bölümde görev alacak Türk öğretmenler ile birlikte, teknoloji transferini, öğretim programlarının hazırlanıp geliştirilmesini ve bu bölümün Türkiye'deki diğer Anadolu Teknik Lise'lerine yaygınlaştırılmasını gerçekleştireceklerdir.

Bölümün kurulacağı fiziki ortamların hazırlanması, hizmetlerin yürütülmesi için gerekli personelin sağlanması, projenin sağlıklı ve amacına uygun olarak yürütülmesi ile ilgili önlemlerin alınması bakanlığımız yükümlülüğüne verilmiştir.

Projede görev alacak Türk öğretmenler seçilerek, 2001 yılının Mart ayından itibaren Ankara'da 5 aylık İngilizce kursuna alınmışlardır. Bu öğretmenler 2001 yılının Kasım ayından itibaren dönüşümlü olarak Japonya'ya giderek, bölüm ile ilgili konularda teknik bilgi alacaklardır.

Plastik İşleme Bölümü:

Amacı

Bu bölümde plastikleri genel anlamda tanıyan, uygun işler için uygun plastik malzemeyi seçmesini bilen, plastiklerin işlenmesi sırasında karşılaşabileceği problemleri nasıl çözeceğinin yöntemlerini bilen, plastik işleme tezgahlarını tanıyan ve endüstride bulunan tezgahların kullanılması hakkında teorik bilgi ve pratik beceriye sahip teknik ara insan gücü yetiştirilir.

Öğretim Programı

IX. Sınıfta öğrencilere ortak genel kültür dersleri ve bölüm derslerinden Teknik Resim, Polimer Kimya, Bilgisayar, Ölçme ve Kontrol Meslek Teknolojisi ve Atelye dersleri ile temel eğitim verilir.

IX. sınıf atelye ders programı temel tesviyecilik işlemleri (eğeleme, delme, kesme, klavuz, pafta çekme vb.) ve tesviye atelyesinde bulunan tezgahları ( torna, freze, taşlama ) tanıma ve işlem basamaklarına göre uygulama yapmak.

X. ve XI. Sınıflarda meslek dersleri daha ağırlıklı olmak üzere Teknik Resim, Plastik Malzeme Teknolojisi, Plastik Kalıp Bilgisi, Plastik Makineleri, Otomatik Kontrol Sistemleri, Bilgisayarlı Tasarım ve Atelye derslerini de görüp yeterlilik kazanırlar. Atelye dersinde eğitim - öğretim konularının kapsamı plastik işleme makinelerinin ( Enjeksiyonlar, Ekstruderler, Vakum Makineleri, Termoset Presler, Rotasyon Makineleri vb.) fonksiyonları, güvenlik tedbirleri, üretime alınmaları. Öğrencilere bu konularda temel yeterlilik kazandırılır.

Öğrenci İlgisi ve Çalışma Ortamı

Makinecilik, kalıpçılık, bilgisayar, mekanik, hidrolik-pnömatik ve plastiğe ilgi duyanlar plastik işleme meslek dalında başarılı olabilirler.

Plastiğin üretildiği ve işlendiği bütün sanayi sektörlerinde çalışabilir, kolaylıkla iş bulabilirler.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.