Ana sayfa
         
     
Haberler > 06-05-2003 > Yerli CAD/CAM programları: Özel uygulamalar için CAM yazılımları geliştirebilen Mak. Yük. Müh. Tamer Yıldırgan'a ait 3 adet CAM modülü bulunmaktadır:

TurkCADCAM üyesi olan Tamer Yıldırgan, 1 Mayıs 2003'de Türkiye'de eşine pek rastlanmayan takdire değer çalışmlarını şu cümlelerle gruba bildirmiştir: "CAD/CAM konularında yazılım geliştiriyorum. Katı modelleme, simulasyon, hareket analizleri ve CAM konularında isteğe özel, sizin belirleyeceğiniz kriterlere uygun görsel programlar yazabilirim. Şu ana kadar geliştirdiğim 3 adet CAM programım var. IGES ve STEP dosyaları ile çalışıyorum. İlgili kişileri geliştirmiş olduğum programlar konusunda bilgilendirebilirim."

Mak. Yük. Müh. Tamer Yıldırgan'a ait 3 adet CAM modülüne ait bilgiler aşağıda bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için cadcamyzl@yahoo.com adresinden kendisiyle irtibata geçilebilir. Tamer Yıldırgan Ford-Otosan'da çalışmaktadır.

LAZER5 Lazer Kesme Programı:
Lazer5 lazer kesme simulasyon programı lazer tezgahına (Prima Rapido) beş eksen post dosyası üretmesi amacıyla yazılmıştır. Bu sayede lazer kesmeye bağlı çok önemli zaman kayıplarının azaltılması düşünülmüştür. Lazer tezgahındaki kafa hareketinin bilgisayar üzerinde simule edilmesi, parça tezgaha yerleştirilip işlenmeye başlamadan önce hataların tespit edilip düzeltilmesine imkan verir. Programda lazer tezgahındaki kafanın ani dönmesi simulasyon sırasında görülmekte ve kullanıcıya gerekli açı ve koordinatların "edit" edilebilmesi imkanı sağlanmaktadır. İleri düzey grafik programlama tekniği ile yazılan program unix ve Microsoft tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilmektedir.

Teknik Özellikler:
Programın çalışabilmesi için ekran kartının openGL'i desteklemesi gerekmektedir. Lazer kafasının yüzey üzerindeki hareketi ve simulasyon sırasında ani dönmeleri görülebilir. Çarpma veya aşırı dönme olan yerlerde açılar ve koordinatlar çarpma ve aşırı dönmeyi engelleyecek şekilde düzeltilebilir. Lazer kafanın takip ettiği nokta sayısı belirli bir toleransta azaltılabilir. Lazer kafasının adım adım ilerlemesi simule edilebileceği gibi istenirse sürekli olarak ilerlemesi sağlanabilir. Animasyon hızlandırılabilir gerekteği yerde durdurulabilir. Kafanın belirli bir noktaya gitmesi sağlanabilir. Yapılan değişiklikler kaydedilebilir.

"FIXTURE DESIGN" Lazer Kesme için Fikstür Hazırlama Programı:
Daha önce CAD programı kullanılarak hazırlanan fixture tasarımı ortlama 0.5 -1 gün sürüyordu. Bu süreyi kısaltmak amaçlı fixture design programı geliştirildi. Bu program sayesinde fixture tasarımı 5 dakika gibi kısa bir sürede yapılabiliyor.

Teknik Özellikler:
Programın çalışabilmesi için ekran kartının openGL'i desteklemesi gerekmektedir.
Program Girdileri:
Sac Kalınlığı: default 0.8 mm
Z Mesafesi: Çentiklerin kesişim noktasını belirler.
X ve Y yönündeki kesit konumları : slider kullanılarak belirlenir.

"DRAWBEAD 1.0" Kesme Çubuklarını 5 Eksende İşleme Programı:
Kalıp tasarımında kullanılan ve sac parçalarının katlanmasını engelleyen, kalıp içersinde sacın akışını kolaylaştıran kesme çubuklarının işlenmesi amacıyla geliştirildi.
Program Girdileri:
Kesme çubuğu bilgisi: iges eğri
Yüzey bilgisi: iges, STEP yüzey
Feedrate, çap ve başlangıç noktları
Post dosya ismi (HSM ler için)

 

 

Not: Tamer Yıldırgan hakkında daha fazla bilgiye http://atlas.cc.itu.edu.tr/~yildirga adresinden erişilebilir.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.