Ana sayfa
         
     
Haberler > 02-07-2003 > Otoinşa teknolojisiyle mikro-elektro-mekanik-sistemler (MEMS) üretim teknolojisi geliştiren ABD tabanlı MEMGen Firması'nın düzenlediği MEMS tasarım yarışmasında 24 ülkeden sunulan 132 proje arasında Türk katılımcılar 1. ve 3. dereceyi elde etti:

MEMGen firmasının geliştirdiği otoinşa cihazları herhangi bir 3D CAD programıyla tasarlanabilen STL formatındaki model verisini kullanarak birkaç milimetre boyutu geçmeyen karmaşık yapılı parça veya mekanizmalar imal edebilme kabiliyetine sahiptir. MEMGen Corp. '3-D MEMS Design Challenge' isimli bu yarışma ile teknolojisinin daha çok tanınmasını ve yeni uygulama sahaları açılmasını hedeflemektedir. Bu yarışmayla ilgili web sitesi şu adreste bulunmaktadır: www.microfabrica.com/mems_design_challenge

13 Ocak'da duyurulan yarışmaya 30 Nisan'a kadar katılımcı kabul edilmişti. Yarışma sonuçları 9 Haziran'da açıklanmıştır: www.microfabrica.com/press_room/releases/2003_06_09.htm

Sağdaki resim: ABD'nde California Üniversitesi'de (University of California, Irvine) doktora eğitimine devam eden Cenk Acar tarafından sunulan "Distributed-Mass Micromachined Gyroscopes / dağıtılmış kütleli mikro-işlenmiş jiroskoplar" isimli proje birinciliğe layık görülerek 10,000 USD nakit para ödülü ve SolidWorks 2003 3D CAD yazılımı kazanmıştır. Ayrıca yaptığı tasarımın bir prototipi de kendisine verilecektir.
MEMS jiroskopları özellikle havacılık, askeri ve otomotiv uygulamalarında çok küçük ve ucuz konum belirleme (navigasyon/ otomatik güdüm) sistemleri geliştirmede kullanım alanı bulabilirler.

Cenk Acar'ın kişisel web sitesinden konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşılabilir:
http://oxide.eng.uci.edu/Personnel/cenkacar.htm
Cenk Acar'ın benzer bir konuda hazırladığı bir çalışması hakkında PDF formatında detaylı bir sunum ise yandaki linkten indirilebilir (1 MB): "Four Degrees Degrees-of of-Freedom Micromachined Gyroscope"

Soldaki resim: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Tayfun Akın ve Araş. Gör. Said Emre Alper'in "Tactical-Grade Symmetric & Decoupled Micro-Gyroscope" isimli projesi 3. olmuştur.

Üçüncülük ödülü olarak 2500 USD nakit ve tasarımlarının ücretsiz bir prototipini almaya hak kazanmışlardır.

Daha fazla bilgi için, Doç. Dr. Tayfun Akın kişisel web sitesi: www.eee.metu.edu.tr/~tayfuna

Doç. Dr. Tayfun Akın ve Mehmet Akif Erişmiş tarafından hazırlanan "3-Axis Accelerometer System / 3 eksenli ivme ölçer sistemi" projesi ise dereceye girememiştir.

Büyük gelecek vaad eden MEMS teknolojisi konusunda Türk tasarımcıların elde ettiği bu başarılara ek olarak MEMGen Corp.'da bir Türk'ün (Vacit Arat) yöneticilik (CEO) yapıyor olması da gelecekte Türkiye'nin bu teknolojide geri kalmaması açısından umut veren önemli gelişmelerdir...

Daha fazla bilgi için:

Ağustos 1999'da kurulan MEMGen Corp. (MicroElectroMechanicalGeneration), ilk olarak Güney California Üniversitesi'nde (University of Southern California) Adam Cohen* liderliğinde geliştirilen ve EFABT (Electrochemical FABrication / Elektrokimyasal İnşa) ismi verilmiş olan, mikro düzeyli parçaların (micromachines / mikromakineler) üretiminde kullanılacak bir otoinşa teknolojisini ticari hale getirmeye çalışmaktadır: Eylül 2002'de Vacit Arat bu firmada yönetici (CEO) olmuştur (www.microfabrica.com/press_room/releases/2002_09_09.htm)

MEMgen firması ve teknolojisi hakkında ayrıntılı bilgi "otoinşa teknolojileri" raporundan elde edilebilir:
www.turkcadcam.net/rapor/otoinsa/tek-harc-yigma-puskurterek.html#microfabrica

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.