Ana sayfa
         
     
Haberler > 15-12-2003 > DemirDöküm tarafından Türkiye'de üretilen ilk ve tek yoğuşmalı kombi Sargon Condense sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak tasarlanmıştır; Bu kombinin turbo eşanjör tasarımı ve patenti de DemirDöküm'e aittir:

DemirDöküm Genel Müdürü Melih Batılı, Türkiye'de ilk defa "Yoğuşmalı" kombi ürettim yaptıklarını söyledi.
Batılı, yeni kombinin lansmanı için düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, yeni kombinin internet ortamında çalıştırılabileceğini ve ısı ayarlarının yapılabileceğini kaydetti. Batılı, Türkiye'de üretilen ilk ve tek yoğuşmalı kombi olma özelliği taşıyan ürünlerin yarısının İngiltere'ye ihraç edileceğini yarısının da iç piyasada satışa çıkaracaklarını kaydeti.
Batılı, lansmanı yapılan yoğuşmalı kombinin yanma sonucu oluşan su buharını sisteme kazandırmak suretiyle yüzde 15 yakıt tasarrufu ve yüzde 104 verim sağladığını, bunun da enerji kaynakları kısıtlı bir ülke olan Türkiye'ye bir avantaj sağlayacağını belirtti.
Batılı, yoğuşmalı kombi ürün fiyatını yaklaşık 2.3 milyar lira olarak belirlediklerini kaydederek, yabancı firmaların ithal ürünlerinin ise 3.5 - 4 milyar lira arasında olduğunu belirtti.
Gelecek yıl toplam kombi satışlarının 180 bine ulaşabileceğini söyleyen Batılı, yoğuşmalı kombi üretiminin yüzde 50'sinin iç pazara, yüzde 50'sinin ise dış pazara satılacağını belirtti. (Milliyet 03-12-2003)

SARGON CONDENSE KOMBİ 

DemirDöküm Sargon Condense kombilerde kullanılan aluminyum döküm eşanjör ile atıkgaz çıkış sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharının sisteme geri kazandırılması ile yüksek verim elde edilmektedir. standart kombilerdeki %90-92 seviyelerindeki verim değerine karşılık Turbo eşanjörlü kombilerde düşük sıcaklıkta (50-30°) kullanımlarda %104 gibi yüksek verim elde edilmektedir. 

Isıtma veriminin artışına bağlı olarak, DemirDöküm Turbo eşanjör sistemli yoğuşmalı kombiler standart kombilere göre %10 - %15 daha fazla yakıt tasarrufuna sahiptir.  

DemirDöküm Sargon Condense kombilerde diğer kombilerde oduğu gibi CE, Rostest, ISCIR, MVBTI, UKCERTELEC, CNACL gibi sertifikalara sahip olup, başta İngiltere, Rusya, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Çin olmak üzere 40'a yakın ülkeye ihraç edilmektedir. 

Yeni Turbo Eşanjör Tasarımı:

Sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak tasarlanan ve patenti DemirDöküm'e ait olan turbo eşanjör tasarımının tüm teknik  mühendislik çalışmaları, uzman DemirDöküm mühendisleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

Turbo eşanjör sistemi ile atıkgaz sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharı sisteme geri kazandırılmakta ve bunun sayesinde de yüksek verim elde edilmektedir.

Yoğuşmalı Kombi Çalışma Prensibi : 

Yanma olayı, ısı üreten kimyasal bir  reaksiyondur ve oksijen ile yakıtın karışarak belli bir sıcaklığa yükselmesi ile oluşur. Doğal gazın yanması sonucunda su buharı ve karbondioksit meydana gelir.

Yanıcı ürünler duyulur ısı ve gizli ısı olarak iki farklı şekilde enerji içerirler:

Duyulur ısı: Bir maddenin fiziki yapısı ( katı, sıvı veya gaz halinde oluşu)  değişmezken, sıcaklığını değiştiren ısı miktarıdır.

Gizli ısı:  Bir maddenin sıcaklığı aynı kalırken fiziki yapısını (katı sıvı veya gaz halinde oluşunu) değiştiren ısı miktarıdır.

Kondenzasyon tekniği kullanılan kombilerin standart kombilere göre başlıca farkı, baca gazı ürünlerindeki nem yoğunlaştığında ortaya çıkan buharlaşma gizli ısısının bir kısmının kullanılabilmesi ve ısı geri kazanım kabiliyetleridir. 1 m3 doğalgaz başına 1.5 ile 1.7 kg arasında su oluşmaktadır. 1 kg-su başına açığa çıkan buharlaşma ısısı 539 kcal'dir. Bu enerji gizli ısı olarak anılmakta ve standart kombilerde bu ısıdan yararlanılmamaktadır. Yoğuşmalı kombiler; bacadan atılan  gazların içindeki su buharında bulunan enerjiyi, gazları yanma bloğunun içinde tekrar dolaştırmak suretiyle özel olarak dizayn edilmiş kanatçıklara çarptırarak alır ve tesisat suyuna aktarır. 

Yanma sonucu oluşan ürünler 1.eşanjörden geçerken içersindeki su buharı yoğunlaşarak, su haline gelir. Yoğuşan suyun enerjisini de 2. Eşanjörde dolaşmakta olan sistem suyu alır. Bu sistemle çalışan kombilerin verimleri standart kombilerden daha fazla olmaktadır. Yoğuşma sonucu oluşan su da, özel bir tahliye borusu ile dışarı atılır.                                 

DemirDöküm'de Endüstriyel Tasarım:

Dünya firmaları ile rekabet eden DemirDöküm, Endüstriyel Tasarım alanında da ilklerden birini gerçekleştirmiştir. Endüstriyel Tasarım yatırımlarına 1989 yılında başlayan Demirdöküm, 1996 yılından itibaren İstanbul merkez ofis bünyesinde çalışmalarını, dünyadaki en güncel yazılım ve donanımlarla sürdüren, Endüstriyel Tasarım Bölümünü oluşturmuştur. Tasarım, yeniden tasarım ve ürün kimliğinin oluşturulması grubun ana sorumluluklarıdır. Ürün tasarımı ile estetik, ergonomi ve işlevsel özelliklerinin tümü gözönünde bulundurularak çalışmalar yürütülmektedir. İki ve üç boyutlu çizimler, bilgisayarda modellemeler, fotogerçekçi resimlerin hazırlanması, hızlı prototip model çıktıları proje sürecinde önemli yer tutarak, tasarım doğrulama sürecini kısaltmaktadır.

Ödül ve tesciller: ETMK 1998 Designers' Odyssey, Endüstriyel Ürün Tasarımı Ödülü, Designex 1999, Mimar Sinan Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Onur Ödülü, Panel radyatör, elektrikli yağlı radyatör, bacalı doğal gaz sobası, kat kaloriferi, şofben, termosifon, katı yakıt sobası, fanlı hermetik soba, 15 lt termosifon, elektrikli şofben, havlu kurutuculu radyatör, kombi, quarts soba gibi birçok ürüne endüstriyel tasarım tescili alınmıştır.


Daha Fazla Bilgi için:

www.demirdokum.com.tr/ur_ko_sargon.htm > DemirDöküm / Sargon Condense Yoğuşmalı Kombi
www.demirdokum.com.tr/ur_ko_isocondens.htm > DemirDöküm / ISOCONDENS Yoğuşmalı Kombi
www.demirdokum.com.tr/entas.htm > Demirdöküm / Endüstriyel Tasarım

www.milliyet.com.tr/2003/12/03/ekonomi/eko05.html > Kombiler internetten yanacak

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.