Ana sayfa
         
     

Haberler > 14-01-2004 > Üniversite - Sanayi işbirliğinde başarılı bir uygulama; İTÜ ve İSO işbirliği ile KOBİ'leri desteklemek için bu yıl ilk kez yapılan bir organizasyonda İTÜ/ENTAS öğrencisi Çiğdem Kaya'nın Hakan Metal firması için tasarladığı kapı kulpu ticari olarak da üretilmeye başlandı:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) işbirliği ile yapılan ve 2003 Bahar dönemi mezuniyet projelerinden Çiğdem Kaya'nın Hakan Metal, Handles için tasarladığı ürün geçtiğimiz ay hayata geçti ve İSO İkinci Sanayi Kongresi'nde sunuldu.

İTÜ ve İSO işbirliği ile yapılan mezuniyet projelerinde tüm tasarımcı adayları önce İSO tarafından belirlenen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerle (KOBİ) eşleştirildiler. Bu eşleşmeden sonra öğrenciler firmaların üretim kapasitesini, üretim yöntemlerini, ürünlerin pazarını ve rakiplerini inceleyerek birer tasarım iş tanımı oluşturdular ve bu iş tanımı doğrultusunda tasarımlar yaptılar.

Çiğdem Kaya'nın İTÜ'de mezuniyet projesi olarak tasarladığı Handy isimli kapı kolu projesi Hakan Metal'in projeye olumlu yaklaşımı ile üretilme yolunda ilerledi.

Handy'nin çıkış hikayesi hem alternatif kullanımlar arayışına hem de tüketici profilinin incelenmesine dayanıyor. Handy evrensel tasarım (universal design) yaklaşımına sadık kalınarak tasarlanmaya çalışılmıştır. Evrensel tasarım yaklaşımı 'kullanıcı' dendiğinde sadece belirlenmiş ortalama boyutlarda sağlıklı insanları değil, bedensel zorluk çeken insanları, sakatları ve yaşlıları da düşünmekle başlamaktadır. Herkes yaşamının belirli bir kesitinde yaşlanmaya ya da kalıcı ve/veya geçici sakatlıklara bağlı olarak fiziksel zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Örneğin her kullanıcı hayatında mutlaka en az bir kez eli kolu doluyken kapıyı dirseğiyle açmak zorunda kalmıştır. Evrensel tasarım sakatlar için tasarım demek değildir, herkes için tasarımdır. Dolayısıyla tasarımda dikkat edilmesi gereken ürünün sakatlar için özelleşmiş görünen bir gereç kimliğine büründürmemektir.

Evrensel tasarım yaklaşımı ile kapı kolu tasarlama çalışmasının firmanın sadece tasarıma bakışı değil satışları açısından da yararlı olacağı öngörülmüştür. Özellikle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'daki yaşlanmakta olan nüfus evrensel tasarım ile tasarlanmış ürünlerin pazar payı yakalama şansı olduğunun göstergesidir.

Handy'nin tasarımında öncelikle beyin firtınası ve ilk eskizler yapılmış, bunlar eş zamanlı olarak İTÜ öğretim üyeleri ve 2003 Bitirme Çalışması Çekirdek Jürisi. Doç. Dr. Özlem Er ve Doç. Dr. Alpay Er'den kritik alınmıştır. İlk eskizler, pazar araştırması, kullanıcı araştırması, senaryo yazımı, evrensel tasarımın kullanıldığı çeşitli ürünlerin incelenmesinin ardından tasarım alternatif tutuş biçimlerini sağlayacak ama sakatlar için özelleşmiş bir görsel kimlik kazandırmamaya da dikkat edecek şekilde ilerlemiştir. Alternatif tutuş biçimi araştırmalarında kapı kolunun paralizli, romatizmalı, kavrama zorluğu çeken ya da eli olmayan kullanıcılar tarafından da kullanılacağı göz önüne alınmıştır. Bilinen anlamda avuç ile kavrayarak açılan kapı kolunun yumruk ile, açık avuç içi ile, dirsek ile de açılması gerektiği düşünülmüştür. Bu çalışmalar sırasında gelişen tasarım sürekli olarak model macunu ile yapılan maketçiklerle denenmiştir.

Bu maketçikler üzerinde tekrar Çekirdek Jüri ile çalışılmıştır. Kapı kolunun yumruk ile, açık avuç içi ile, dirsek ile de açılması için geniş ve konkav bir yüzeyin uygun olacağı düşünülmüştür. Son halini alan tasarımın dijital modeli yapılmıştır. Bu modelin Cadem A.Ş. sponsorluğunda ThermoJet ile mum malzemeden hızlı modeli yapılmıştır. Bu master model kullanılarak ise silikon bir kalıp yapılmıştır.

Silikon kalıba polyester dökülüp polyester modeller kapıya monte edilince alternatif tutuş pozisyonlarını sağlayıp sağlamadığı denenmiştir. Bu aşamda yapılan İTÜ Bitirme Jürisi'ne yapılan final sunumu ile Çiğdem Kaya mezun olmuştur.

Projeye birlikte devam kararı alınınca ürünün nasıl üretileceği üzerinde çalışılarak tasarım yeniden gözden geçirilmiştir. Tekrar ele alınan tasarımın yeni mum modelleri ThermoJet ile yapılmıştır. Bu yeni ürünün kalıbının yapılması için dijital model Hakan Metal tarafından kalıp üretim atölyesine gönderilmiş ve kalıbı yapılan tasarımın üretimine başlanmıştır. Handy, İSO İkinci Sanayi Odası Kongresi'nde "KOBİ'lerde Rekabet Gücü İçin Pratik Yaklaşımlar" oturumunda sunulmuş ve sergilenmiştir. Tasarımın lansmanı Hakan Metal'in katılacağı Köln Fuarı'nda yapılacaktır.

 

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.