Ana sayfa
         
     

Haberler > 07-06-2004 > Özel Samanyolu Eğitim Kurumları tarafından Türkiye'de ilk defa organize edilen "Düş Çizgisi" Endüstri Ürünleri Tasarım Yarışması'nda Ferit Ateş'in "Değişebilen Ayakkabı" projesi birinci seçildi:

Özel Samanyolu Eğitim Kurumları Türkiye'de ilk defa lise ve ilk öğretim okulu öğrencilere yönelik bir tasarım yarışması düzenledi. 1. Ulusal Düş Çizgisi Endüstri Ürünleri Tasarım Organizasyonu 22-23 Mayıs 2004 tarihlerinde Ankara Kocatepe Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Yarışma'ya 18 ilden 38 okul 96 proje katıldı. Yarışma'ya katılan eserler Türkiye'nin seçkin üniversitelerinden ve firmalarından uzmanların bulunduğu ve ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Dr. Fatma Korkut başkanlığındaki dokuz kişilik bir jüri tarafından değerlendirildi. Birinciye 4 Milyar TL olmak üzere toplam 15 Milyar TL ödül dağıtıldı.

Gençleri görünce geleceğin güzel olacağına olan ümidinin daha da arttığını anlatan Ankara Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta, "Ülkemizin yarını emin ellerde. Sizleri görünce gururlandım." ifadesini kullandı. Ödül törenine Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Yusuf Balcı, Özel Öğretim Okulları Genel Müdürü Öner Güven, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çandır da katıldı.

Organizasyonun koordinatörü, Estetik ve Sanat Eğitmeni Engin Çoban, yaptığı açıklamada şunları belirtmiştir: "Bu organizasyonun ana teması tasarım şuurunun ilk ve orta öğretim seviyesine indirgenme çabasıdır. Bu da büyük ölçüde kısıtlı imkan ve destekle mümkün olmuştur. Dünyada ilk defa bu seviyede EÜT organizasyonu düzenlenmektedir. Çok ciddi bir çalışmanın ürünüdür. Düş Çizgisi'nin ana teması olan Endüstri ürünleri tasarımı çok net anlaşılamamıştır. Umudum o ki gelecek yıl yapılacak olan Uluslar arası Endüstri Ürünleri tasarımı yarışmasında daha geniş kitlelere ulaşacak daha profesyonel bir çalışmanın içinde olacağız."

Ferit Ateş / "Değişebilen Ayakkabı"
Ferit Ateş birincilik ödülünü alırken

Öğrencilerin birbirinden ilginç projeler sundukları yarışmada, Antalya ATSO Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Ferit Ateş, "Değişebilen Ayakkabı, tek tabanda 3 ayakkabı tasarımı" projesiyle birinciliğe layık görüldü. Ferit Ateş, "Artık ayakkabılar eskidi, rengi bozuldu diye atılmayacak. Kilit, kızak ve fermuarları değişebilen ayakkabılar olacak. Tek tabanlı ayakkabı, istendiğinde terlik, istendiğinde spor ayakkabısı ve normal ayakkabıya dönüşebilecek." dedi. 4 milyar değerinde para ödülünü ve plaketini Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı'nın elinden alan Ateş, değişik projelere imza atmak istediğini söyledi.

Deniz Mekik / "Titreyen Yastık"
Yasin Menekşe / "Tahta Silici"
"Sokak Lambası"

Yarışmaya Devrek Anadolu Lisesi'nden "Titreyen Yastık" projesiyle katılan Deniz Mekik ikinci olarak 3 milyar liralık ödülü aldı. Uyanma güçlüğü çekenler ile işitme engellilerin titreyen yastıkla artık her sabah istedikleri saatte uyanabileceklerini dile getiren Deniz Mekik, "Alarmlı saat mekanizması ile titreşimle ikaz veren titreyen yastık, işe geç kalma kâbusuna son verecek." diye konuştu.

İstanbul Sevgi Çiçeği Anafen İlköğretim Okulu öğrencisi Yasin Menekşe'nin hazırladığı "Tahta Silici" projesi ise üçüncü oldu. Yasin Menekşe, iki milyar lira ödül almaya hak kazandı. Tahta silgisine çekmece ilave eden Menekşe, bu sayede tahta silgisinin hem silgi hem de tebeşir saklama kutusu olarak kullanılmasını sağladı.

Samanyolu Eğitim Kurumları Genel Müdürü Cemil Koca, organizasyonun devlet ve özel okulların kolektif hareketi olduğunu kaydetti. Koca, "Yarışmaya katılan gençlerimizin hepsi meraklı, istekli, arzulu. Eserlerini severek, bilerek, özenerek yapmışlar." dedi. Yarışmada 15 milyar lira para ödülü dağıttıklarını dilegetiren Koca, yarışmanın daha da gelişerek ve yaygınlaşarak devam edeceğini ifade etti.



Daha Fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.