Ana sayfa
         
     

Haberler > 11-01-2005 > TÜBİTAK'ın organizasyonuyla Türkiye'de ilk kez düzenlenecek "Formula G" güneş enerjili elektrikli araba yarışına çoğu üniversite öğrencilerinden oluşan birçok takım hazırlanıyor. Takımlar daha çok destek ve sponsor firma bekliyor:

TÜBİTAK, gençleri dünyada yükselen yeni teknolojinin Türkiye'de geliştirilmesinde aktif rol almaya teşvik amacıyla, Ödüllü Güneş Arabaları Yarışı Formula G'yi düzenliyor. Ekiplerin kendi geliştirecekleri güneş enerjili arabaların katılacağı bu yarışın 30 Ağustos 2005 Salı günü İstanbul'da Formula yarışlarının yapılacağı 5.3 kilometrelik pistte yapılması planlanıyor. Bu yarış ayrıca, F1 pistinde düzenlenen ilk güneş arabaları yarışı olma özelliğini de taşıyor.

Yeni ürün geliştirme, tasarım ve imalat konusunda ekip çalışması gerektiren bu yarışmanın üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve sanayiden profesyoneller arasındaki işbirliğini geliştirmeye önemli katkıları olacaktır. Yarışmaya hazırlanan birçok ekip tasarım ve modelleme için üç boyutlu CAD yazılımlarından, mukavemet, rüzgar direnci vs. gibi hesaplama ve analizler için ise çeşitli CAE yazılımlarından faydalanıyor.

Yurt dışında yapılan benzeri yarışmalarda birçok büyük ve tanınmış teknoloji ve mühendislik firmaları gerek maddi gerekse yazılım ve donanım desteği ile sponsorluk yapmaktadır. Yarışmaya hazırlanan ekipler genellikle Türkiye'de bu yarışmanın gördüğü ilginin gereğinden az olduğunu dile getirmekte ve onbinlerce YTL'sına mal olacak bu araçların hayata geçirilebilmesi için daha çok firmanın sponsor olarak kendilerine destek olmalarını istemektedirler.

Yukarıda, geçmiş yıllarda yurt dışında yapılmış güneş arabası yarışlarına ait bazı fotoğraflar görülmektedir. Araçların üzerinde sponsorluk yapan birçok firmanın logosu bulunmaktadır.
Şimdiye kadar en iyi performansı sergileyen araç, Hollanda'daki Delft Üniversitesi'nin ESA (European Space Agency) sponsorluğunda yaptığı Nuna II isimli güneş arabasıdır. Hızı saatte 170 km'yi bulabilen bu araç, 3000 km'lik mesafeyi ortalama 70 km/saat hızla kat edebiliyor... Nuna II hakkında daha fazla bilgi için: www.nuna2.com

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin düzenlediği Güneş Arabaları Yarışı'nın amacı, Türkiye'yi 21. Yüzyıl'da olması gereken yere taşıyacak öncü gençlere zorlu bir hedef koymak. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, yarışmaya üniversiteli gençlerin beklenenin de üzerinde ilgi gösterdiğini, öğrencilere çok sayıda akademisyenin de yardımcı olduğunu belirtti.

Gürdilek, üniversiteli gençlerin yarışmaya katılacak araçların tasarımı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Gürdilek, yarışmanın kurallarının belirlenmesi ve araçların tasarım ve performansının denetlenmesi amacıyla TÜBİTAK'ta konunun uzmanlarından oluşan bir jürinin de oluşturulduğunu söyledi.

Güneş enerjisi kullanılarak ileri teknoloji ürünlerin oluşturulmasının Türkiye açısından büyük yararlar sağlayacağını vurgulayan Gürdilek, yarışma sayesinde Türkiye'de güneş enerjisi alanında çalışan araştırmacıların potansiyelinin ortaya çıkabileceğini bildirdi. Gürdilek, yarışma için TÜBİTAK'ın da 50 bin Euro kaynak ayırdığını kaydetti.

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nde yer alan duyuruda, 'Güneş Arabaları Yarışı - Formula G'ye katılacak ekipler kendi geliştirecekleri güneş enerjili arabalarla 100 kilometrelik bir pistte yarışacak. Gürdilek, para ödüllü yarışta hedefin, "Gençleri, teknoloji üreten Türkiye vizyonunu gerçekleştirmek için girişecekleri zorlu sınavlara, büyük iddialara şimdiden hazırlamak" olduğunu söyledi.

Gürdilek, 'Cumhuriyet'in 100. yılında teknoloji ihraç eden Türkiye' vizyonu için gençler kadar sanayicilerin ve işadamlarının da sorumluluğu bulunduğunu hatırlatarak, başta otomotiv ve elektronik sektörü olmak üzere bu enerjiden fayda görecek herkesi, yarışmaya katılacak takımları desteklemeye, sponsor olmaya çağırdı.

Formula G Türkiye Güneş Arabaları Yarışı, İstanbul-Tuzla Formula-1 Yarış Pistinde yapılacak. Pistin tamamlanması için çalışmalar hızla sürdürülmektedir.

Aşağıdaki tabloda yarışa katılan takımlar ve sponsorları ile ilgili bilgi bulunmaktadır:

Kuruluş
Takım Adı
(TÜBİTAK web sitesi)
Araç Adı
Takımın web sitesi
Sponsor Kuruluşlar
Ankara Üniv. Fen Fak. Hitit Güneşi Günebakan
hititgunesi.org.tr.tc  

Boğaziçi Üniv. Müh.Fak.Dekanlığı

Boğaziçi Solar Team   www.solarcar.boun.edu.tr  
Dokuz Eylül Üniv. Mak. Müh. Böl. Solaris
Erke www.deu.edu.tr/solaris

> Bisan A.Ş.
> Gövsa Kompozit A.Ş.
> İnci Holding
> Michelin
> Sismak Otomotiv
> Tanplast A.Ş.
> Tepaş Elektrik Motorları A.Ş.

Erciyes Üniv. Erciyes Üniv. Anadolu Güneşi    
Gazi Üniv. Gazi Üniv. Günsonic    
Gebze Yüksek Tek. Enst.
Sabancı Üniv.
GYTE & SABANCI Energy-1
www.gyte.edu.tr/enerji/solarcar  
Hasat Tasarım / Atılım Üniv. HASAT Hasat www.hasattasarim.com

> MAN Türkiye A.Ş.
> TAI - TUSAŞ
> ORS
> SPARK
> BN Models
> Aktif Neser Elektronik
> FİGES A.Ş.
> Gaia
> Positronic Industries
> Emeks

İnönü Üniv. TaTo
(İnönü Üniv. Tasarım Topluluğu)
BUG stu.inonu.edu.tr/~tasarim  
İstanbul Teknik Üniv. İTÜ GAE
(İTÜ Güneş Arabası Ekibi)
ARIba www.ariba.itu.edu.tr > Bias Mühendislik
> BOSCH
> Organik Kimya
> OTAM
> TAYSAD
> TEKİŞ
> TOSB
> Uğurcan Group
> Yonca Onuk Tersanesi
İzmir Amerikan Lisesi ACI      
Kocaeli Üniv. CERYAN Körfez Yıldızı   > Akar Asansör
> ASOS Mühendislik
> FORE Enerji
Kocaeli Üniv. Mekatronik Müh. Türk-Mekatronik Gayret    
ODTÜ Robot Topluluğu, ORT MES-e MES-e www.robot.metu.edu.tr

> FNSS
> Na-Me
> CMS
> Mutlu Akü
> Bisan
> Tokra Medikal
> İmtes
> Birim Makina
> Gate Elektronik
>
Ford Otosan
> İzeltaş
> CTL Enerji Kontrol Sist.

ODTÜ

ODTÜ

Soular Car www.solarcar.metu.edu.tr

> Opel Türkiye A.Ş.
> Barış Elektrik

> ODTÜ
> Michelin

Sakarya Üniv. SAGUAR (SÜ FormulaG Takımı)
Saguar www.solarcar.sakarya.edu.tr > Gülünce Otomotiv
Süleyman Demirel Üniv. Isparta Solarsonic
http://tef.sdu.edu.tr/solarsonic

> Göltaş
> Kotex

Yeditepe Üniversitesi YÜGAT (Yeditepe Üniversitesi Güneş Arabası Takımı) Turkuaz-7TP physics.yeditepe.edu.tr/solarcar > Aurora Solar Car
> Michelin
> New Generation Motors Corp.
> Tutku Denizcilik
> Yıldırım Elektronik
Yıldız Teknik Üniv. YTÜ-GESK
(Güneş Enerjili Sistemler Kulübü)
Barracuda www.gesk.yildiz.edu.tr

> Artı Denizcilik
> Avitaş
> Cadem A.Ş.
> Karsan A.Ş.
> Michelin
> PML Flightlink
> Sismak


Daha Fazla bilgi için:

www.biltek.tubitak.gov.tr/formulag/giris.htm > TÜBİTAK FORMULA G ÖDÜLLÜ GÜNEŞ ARABALARI YARIŞI

Formula G koordinatörü: Bülent Gözcelioğlu, E-Posta: bulent.gozcelioglu@tubitak.gov.tr

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.