Ana sayfa
         
     

Haberler > 29-03-2005 > Vestel tasarım ekibinden Burak Altınordu; "Dış pazardaki müşteri değişti; Eskiden kalıp gelirdi, fason üretim yapılırdı. Şimdi müşteri, hem tasarımı hem de üretimi birarada istiyor. Rekabet için tasarım şart":

VESTELODTÜ'lü, İTÜ'lü çocuklar yılda 150 model geliştiriyorlar
İzmir'den Manisa'ya doğru yolalırken, epeyce hayal kurdum. Dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen Vestel'i Vestel yapan tasarımcıları acaba neye ve kime benzerler diye...
Plazma televizyon, Divix oynatabilen DVD, Replay TV ve internet televizyonu gibi piyasanın ilklerine imza atan bu ekip, ne yer, ne içer, nasıl yaşar diye..

Hayalimdeki görüntü şöyleydi: 25 - 30 yaş aralığında, belki dövmeli, tel gözlüklü, marjinal kıyafetleri ve saç biçimleri olan, rock dinleyen, yarı İngilizce yarı Türkçe konuşan bir 'dahi çocuklar' topluluğu.
Belli ki yabancı dergilerde görüp etkilenmişim, 'tasarımcı' denince, aklıma böyle bir prototip geliyordu.
Ekibin başındaki Burak Altınordu'yla tanışınca, ilk ricam şu oldu: "Lütfen teknoloji lisanında röportaj yapmayalım, bu dili maalesef bilmiyorum."Yanıtı anlamlıydı: "Merak etmeyin, biz teknolojiyi Türkçe'leştirdik."
Altınordu'yla, ekibin her gün 'beyin fırtınası' yaptığı tasarım odasına gittik.
O da ne? Ne uçuk kaçık, ne marjinal ne de rocker! Her biri birbirinden 'normal', 25 - 26 yaşlarında sekiz genç bizi bekliyor. Konuşmaya başlayınca anladım ki, yeteneklerini 'görünümlerine' değil, işlerine yansıtmışlar. Prototip değil, farklı olmayı seçmişler.
Burak Altınordu'nun liderliğinde, Can Uçkan, Ayça Kınık, Şebnem Demirkan, Itır Şenyüz, Kerem Tuncel, Cengiz Öztürk'ten oluşan yedi kişilik ekip, Vestel'in Plazma TV, DVD, müzik seti, uydu alıcısı gibi ev elekroniği ürünlerini tasarlıyor. Tamamı ODTÜ ve İTÜ gibi endüstri tasarımı konusunda Türkiye'nin en iyi iki üniversitesinden mezun. Kimi İstanbul'dan, kimi Ankara'dan, kimi Antalya'dan gelip Manisa'daki Vestel City'e yerleşmiş.

Tasarım şart!
Vestel'in isimsiz kahramanları, yılda 50'nin üzerinde proje hazırlıyor, 150 civarında model geliştiriyorlar.
"Dış pazardaki müşteri değişti. Eskiden kalıp gelirdi, fason üretim yapılırdı. Şimdi müşteri, hem tasarımı hem de üretimi birarada istiyor. Rekabet için tasarım şart" diyor Burak Altınordu ve elektronikte bir dünya devi olan JVC'ye yaptıkları TV modellerini gösteriyor.
Dünyanın her ülkesinde farklı tasarımlar talep ediyor. Ekip, farklı ülkelerin taleplerini yanıtlamak için önce o ülkenin kültürüyle ilgili veriler ediniyor.
Örneğin, Almanlar'a geometrik desenli, keskin hatlı ürünler tasarlanıyor. İngilizler sade, İtalyanlar yuvarlak hatları seviyor. Hindistan pazarına ise gösterişli ürünler tasarlanıyor.

İlham kaynakları yaşam
Vestel ekibine, ürünleri nasıl tasarladıklarını sorduk. "Önce hayalgücümüzü çalıştırıyoruz" dediler. Esin kaynakları yaşam. Sanattaki, modadaki, müzikteki eğilimleri takip ediyorlar. Gençleri, sokaktaki adamı izliyorlar. Ev kadınlarını, çocukları gözlemliyorlar. Dünyadaki teknolojik gelişmelere uygun çözüm üretiyorlar. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri dijital kutu üretimi. İngiltere'nin dijital yayına geçme kararı almasının ardından başlayan kutu üretimi. Vestel şimdi İngiltere'ye yılda 12 milyon adet dijital kutu satıyor.

Kalem kâğıtla başlıyor
Sürekli beyin fırtınası yapıyorlar. Sonra alıyorlar ellerine kalem ve kağıdı başlıyorlar çizmeye...
Çizmek kolay bir iş ama hayatla buluşacak bir ürün çizmek işin sırrı. "Hayalgücünüz sınırsız olabilir ama hayata geçemeyecek bir şey tasarlarsanız iyi bir tasarımcı değilsinizdir" diyorlar. Dijital kameraların yaygınlaşması yeni bir projeye ilham kaynağı olmuş. Memory kartı TV'ye takarak, resim gösterilebileceği bir TV üzerinde çalışıyorlar şimdilerde.

Geleceği tasarladılar
Vestel tasarım ekibine, yakın gelecekte ne tür ürünlerin evlerimizde yer alacağını sorduk ve hayli ilginç yanıtlar aldık. Bazıları şöyle:
Televizyonda, plazma ve LCD teknolojisi hakimiyeti ele geçirecek, birkaç yıl içinde tüplü TV'ler tarihe karışacak.
Buzdolabı, fırın, TV, müzik seti gibi tüm elektronik eşyalar birbiriyle iletişim içinde olacak.
Melez ürünler gözde olacak. Ekranına yüklenen bir resimle, plazma TV kapalı olduğu zamanda duvara asılı bir tablo hizmeti verecek.
Kablolar ortadan kalkacak.

En büyük tatmin
Burak Altınordu, "Avrupalı olmayıp da Avrupa için ürün tasarlayıp, satmanın" kendisine büyük haz verdiğini anlatıyor. Ekibin diğer üyeleri de onunla hemfikir. İşlerinin en keyifli taraflarından biri de TV dizilerinde ya da filmlerde ansızın beliriveren bir Vestel ürününü görünce, heyecanlanıp "Bak, bunu ben tasarladım" diye övünmek...

Rakamlarla Vestel
Çalışan sayısı: 10,297 kişi
Satışlar: 12 milyon TV, 1.8 milyon buzdolabı, 800 bin çamaşır makinesi, 350 bin klima, 8,5 milyon dijital cihaz (DVD, DVB)
Ciro: 2,7 milyar dolar
İhracat: 2,1 milyar dolar ihracat

2005 ihracat hedefi: 3 milyar dolar
TV ihracatının yüzde 72'si, beyaz eşya ihracatının yüzde 70'i AB ülkelerine yapılıyor


Vestel Quadro, 27-30 Ekim 2005 Tarihlerinde İstanbul TÜYAP Beylikdüzü'nde yapılan Marketings 2005 Fuarı'nda (www.marketingist.com) ETMK- Marketingist Özel Sergisi için seçilen ürünlerin arasında, yer aldı. Listede, bu ürünün endüstriyel tasarımcısının Ayşegül Çoktalaş olduğu belirtilmektedir.

Vestel Beyaz Eşya'nın tekli ve çoklu split klima ürün gamı, dünyada ulaşılan en son teknoloji ışığında ısıtma/soğutma fonksiyonlarını bir arada toplayan, elektronik kumandalı, beğeni kazanmış estetik tasarımlı değişik güçlerdeki modelleri kapsamaktadır. Türkiye'de ilk negatif iyon jeneratörlü ürünleri pazara sunan Vestel Beyaz Eşya, anti-alerjik filtreli klimaları ile yine bir ilki gerçekleştirmiştir. Yeni Quadro serisi, split klima konseptini yeni bir boyuta taşımıştır;

Bio trio (anti bakteriyel, anti virüs ve anti alerjik) özellikleri ile rakiplerinden bir adım öne geçen Quadro serisindeki anti ajerjik filtreler toz ve polenleri toplayarak steril bir mekan sağlıyor. Ayrıca Quadro'daki anti bakteriyel ve anti virüs filtreler de havadaki bakteri ve virüslere geçit vermeyerek tüketiciye sağlıklı ve konforlu serinlemeyi birarada sunuyor. Sahip olduğu İyonizer teknolojisi ile yaşam alanlarında bulunan negatif yüklü toz zerreciklerini yok ediyor.

Özgün tasarımı, renk çeşitleri, robotik iç ünite ön paneli ve sayısız özellikleriyle pazardaki rakiplerinden çok farklı bir yere oturan Vestel Quadro'lar, pazardaki diğer klimalardan farklı olarak alttan ve iki yandan üç taraflı hava çıkışa sahip ve 9.000-12.000 BTU'luk iki farklı dizayna sahip. Slim U ve Slim V dizaynında üretilen Quadro serisi klimaların su yeşili, metalik bej, metalik bordo ve metalik mavi renk alternatifleri bulunuyor.


Daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.