Ana sayfa
         
     

Haberler > 14-06-2005 > VİKO'nun "Thea" markasıyla yeni piyasaya sürdüğü aydınlatma anahtarı, dünyaca ünlü Türk tasarımcı Mirzat Koç'un çizgileri ile 15 kişilik VİKO tasarım ve Ar-Ge ekibinin yoğun çalışmaları sonucu bir buçuk yılda geliştirildi:

Daha büyük görmek için tıklayınVİKO A.Ş., adını mitolojideki ışık ve aydınlık kavramlarına dayandıran "Thea" ürün ailesini Yıldız Sarayı Şale Köşkü'nde düzenlenen bir dizi aktivite ile kamuoyuna tanıttı. Sektörde yer alan tasarımcı ve firmaların yanısıra kullanıcıların da yer aldığı seçkin bir davetli topluluğun katıldığı tanıtım toplantısında konuşma yapan VİKO İcra Kurulu Başkanı Cahit Durmaz, Thea ile yaşam alanlarının dekorasyonunda ayrılmaz bir parça olmayı hedeflediklerini söyledi. Elektrik ürünleri ile 25 yılda Türkiye ve dünyada geniş kitlelere ulaştıklarını belirten Durmaz, "Thea, Akıllı Ev Teknolojileri'ne yönelik atacağımız adımların başında geliyor, önümüzdeki dönemde ise ev elektroniğinin değişmez isimleri arasında yer alacağız. Fonksiyonel tasarım ve markamızla bu yerimizi vazgeçilmez kılacağız" şeklinde konuştu.

Tanıtım sırasında, 15 kişilik VİKO tasarım ve Ar-Ge ekibiyle birlikte gerçekleştirilen bu projede çizgileriyle "Thea" ya hayat veren dünyaca ünlü Türk tasarımcı Mirzat Koç söz alarak Thea'nın tasarım macerasını anlattı; Bir endüstriyel tasarımcı olarak ilk defa böyle bir ürün tasarladığını belirten Koç, tasarıma başlarken, insanların çok sık kullandıkları halde bu ürünle aralarındaki ilişkiye önem vermediklerini farkettiğini, bunun üzerine detaylarıyla kullanıcısına gerekli olan fonksiyonu sağlarken kullanılmadığı zamanlarda da varlığını belli eden bir tasarım yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Mirzat Koç, düğmeli ürünlerin iki yanında bulunan mavi kelebek ışıkların "karanlıkta olmayan hayatı yaşanır hale getirmeyi amaçlayan bir vurgu" olduğunu belirtti. Kendisi için bir ürünü dokunarak tasarlamanın çok önemli olduğunu belirten Koç, kullanan için de satan için de gurur duyacakları bir ürün geliştirmeyi ve "Thea" ismini bir Dünya markası haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Mirzat Koç
Daha büyük görmek için tıklayın
"Thea" ürün ailesinin tanıtımı Yıldız Sarayı Şale Köşkü'nde yapıldı
Mirzat Koç
Cahit Durmaz ve Mirzat Koç

"Thea"nın müşteri odaklı tasarımı ödül de aldı

Kamuoyu ve sektörel araştırmalar sonucu yoğun bir tasarım sürecinin ürünü olarak doğan "Thea" ailesine, müşterilerden gelen taleplere göre özel ve fonksiyonel ürünler eklenmiştir. Anahtar kapalı konumuna getirildiğinde şebeke geriliminde oluşacak yüksek gerilimi sönümleyerek, gözün algılayamayacağı şekilde artan bir şiddette gereken gerilimi ışık sistemine ulaştıran "Gecikmeli Anahtar" ve anlık dokunma ile tek bir temasta kontrol sağlayan "Dokunmatik Dimmer" bu ürünlerden bazılarıdır.

Estetik ve mekanik anlamda farklı ve fonksiyonel bir ürün olarak tasarlanan "Thea", mavi ışıklı özel aydınlatması, yüzen anahtar yapısı ve incelikle düşünülmüş daha birçok tasarım öğesiyle 29 renk seçeneğini bir arada sunuyor.

Kendi kendine kapanan gecikmeli anahtardan, dijital müzik anahtarına kadar tam 48 farklı ürünü bünyesinde barındıran "Thea", yaygın kullanılan muadil ürünlere alternatif oluşturabilmek için sistemli ve bilinçli olarak yürütülen Ar-Ge çalışmaları, bu çalışmaların ürüne görsel ve teknolojik olarak başarıyla yansıtılması, ürünün yerli kaynaklar kullanılarak üretilmesi, ürünün yaygın kullanılan, ancak daha önce bu amaçla biraraya getirilmemiş teknolojileri başarıyla bünyesinde buluşturması nedeniyle, "Thea", Uluslararası Yapı 2005 Fuarı'nda "Altın Çekül Teşvik Ödülü"nü de kazandı.

Daha büyük görmek için tıklayın

Mavi Kelebek Işık, Tornavidasız Montaj ve Üst Düzey Güvenlik

Mekanizmaya konumlandırılan mavi renkli led'ler sayesinde anahtar sistemi kullanılmadığında, mavi led devresinin açılması ile anahtarın karanlık ortamlarda kolaylıkla tespit edilmesini sağlayan bu sistem, aynı zamanda bulunduğu ortama hoş ve dekoratif bir görsellik de katıyor. Mavi kelebek ışıklar, "Thea"nın görsel farklılıklarının en göze çarpanı... Malzeme ve renk olarak 29 alternatif ürün sunan "Thea"nın çerçeve uygulamasında, "Zamak 5" olarak adlandırılan bir malzeme ile döküm kalıplama imalat sistemi kullanılmış ve mat, parlak, naturel ve fırçalı tiplerde farklı kaplamalar tercih edilmiştir.


Beyin fırtınası - kavramsal çalışmalar safhasında yapılan ilk eskizlerden bir örnek. Mirzat Koç, 24 Kasım 2003

"Thea", tüketiciye montaj aşamasında birbirinden özel kolaylıklar sunarak, tornavida kullanımını tamamen ortadan kaldırır. Çabuk bağlantılı kontak sisteminin kullanıldığı "Thea"da, alt mekanizmadaki mandallara bastırılmasıyla kablo girişi yapılarak, mandalların bırakılması ve böylece yayın kabloyu sıkması sağlanmaktadır. "Thea"nın duvara montajı ve demontajı için de tüketiciye pratik çözümler sunulmuştur. Mekanizmanın duvara tespiti doğrudan gövde yapısı içinde bulunan tırnakların montaj amaçlı vidalarının sıkılması ile gerçekleşmekte, üst grubun alt mekanizma yapısına montajı da vida kullanılmadan, tırtıklı geçme sistemi ile sağlanmaktadır. Sac aksam, karkas ve tırnak parçalarda sac malzeme kullanılarak, dünya çapında ilk kez bu sektörde uygulanan kataforez kaplamadan yapılmıştır.

Ürün belgeleri ve logo çalışmaları karkasların üzerine Türkiye'de bu sektörde ilk kez kullanılan NO:YAG Laser ile yazılmaktadır. Plastik aksamlarda, kapak ve düğmelerde halojen free özelliği olan malzemeler kullanılmaktadır. Çevre dostu olan "Thea"nın renklendirilmesinde de su bazlı boya kullanılarak, günümüz moda renkleri ve renk kombinasyonları uygulanmaktadır. Alt mekanizmalarda temel fonsiyonellik ve emniyet kriterleri uygulanırken özellikle estetik olarak parçalar arasında uyuma, renk uygulamasına, form görselliğine özen gösterilmektedir.

Anahtar Düğmeli ürünlerin kullanımında sesi azaltmak amacıyla anahtar yapısında özel bir tasarım yaparken, özellikle priz ürünlerin tümünde çocuk koruma sistemi kullanılmaktadır. Tasarım çalışmaları bir buçuk yıl süren "Thea", üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla DFM (Design For Manufacturing - Üretim İçin Tasarım) kavramı ile geliştirilmiştir.

Kavramsal tasarım aşamasından prototiplere varıncaya kadar yaklaşık 4-6 aylık uzun bir çalışmanın ardından, Nisan 2004'te Frankfurt'taki "Light and Building" fuarında ilk kez tüketicilere sunularak büyük beğeni kazanan "Thea", uluslararası "VDE-NF-KEMA" ürün standartlarına uygundur.

TS 4915 EN 60669-1 standardı kapsamında bulunan "Thea", aralıksız olarak 9 gün süren 400 bin teste tabi tutularak standartlara uygunluğu doğrulanmıştır.

VİKO Hakkında

Sektöründe Türkiye'nin lider kuruluşlarından olan VİKO, 1980 yılında Cahit Durmaz ve Ali Dağbaşı tarafından kurulmuştur. Yıllık 60.000.000 Adet anahtar ve priz üretim kapasitesi ile, grup priz serileri, aksesuarlar, aydınlatma armatürleri, sigorta kutuları, elektronik-elektrik sayaçları ve merdiven otomatikleri üretmektedir.

İstanbul/Samandıra'da 12.000 m2 arazi içerisinde, 25.000 m2 kapalı alana sahip modern fabrika binasında 500 kişilik çalışanı ile faaliyet gerçekleştiren VİKO, 53 dönümlük yeni endüstri tesislerine önümüzdeki dönemde geçmeyi planlamaktadır.

VİKO ürünlerinin %45' ini yurtdışına, 47 ülkeye ihraç etmektedir. VİKO gerek ulusal ve gerekse uluslararası pazarda elektrik enerjisinin aktarılması, kullanılması, dağıtılması ve daha kolay sunum ortamına ilişkin ihtiyaçların karşılanması amacıyla tasarımdan üretime ve ürünlerin kullanımı süresince verilen hizmetlere kadarki tüm aşamalarda müşterilerine en üstün kaliteyi sağlamaktadır.

Firma, 1998 yılında Kalite Yönetim Sistemi'ni kurmuş, 2002 yılında ISO 9001:2000 belgesi almıştır.

Ulusal Kalite Başarı Ödülü Bu Yıl Viko'nun (18 Kasım 2005)

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl 13.'sü düzenlenen "Ulusal Kalite Ödülleri" organizasyonunda ödüle lâyık görülen kuruluşlar, "Ulusal Kalite Kongresi"nin ikinci günü akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Ödül Töreni'nde açıklandı; Büyük Ölçekli İşletmeler dalında finale kalan Viko "Ulusal Kalite Başarı Ödülü"nün sahibi oldu. Viko Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Ziya Türkmen "Ulusal Kalite Başarı Ödülü"nü Kalder Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Subaşı'dan teslim aldı.


Daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.