Ana sayfa
         
     

Haberler > 10-08-2005 > Peugeot J9 minibüsleri, Karsan ve çözüm ortakları tarafından 2 yıl süren çalışmalar sonucunda Türkiye pazarının ihtiyaçları doğrultusunda yenilenerek J9 Premier markasıyla piyasaya sürüldü:

Şirketin, iki yıldır süren tasarım ve geliştirme çalışmaları sonucunda Peugeot J9 modelini tamamen yenileyerek, Peugeot J9 Premier modelini piyasaya sundu. Yılda 1,500 adet ihracatla birlikte 5,000 adet üretimi hedeflenen Peugeot J9 Premier'in tanıtımı 16-17-18 Haziran 2005 tarihlerinde İstanbul Tüyap'ta gerçekleşen OTOBÜS 2005, 1.Otobüs, Minibüs, Midibüs, Aksesuarları ve Yan Sanayileri Fuarı'nda yapıldı.

Tasarım, geliştirme ve imalatı Karsan ve çözüm ortakları tarafından tamamen yerli olarak gerçekleştirilen J9 Premier, Türkiye pazarının ihtiyaçları doğrultusunda yenilendi;

Araçta yapılan büyük değişim özellikle ön ve arka kısımda yoğunlaşmış durumda. Yenilenen farlar artık yuvarlak formlu tasarlanmış. Plastik malzemeden imal edilen gri renkli, üç parçalı tampon ve yeniden tasarlanan motor kaputu öne çıkıyor. Tampon üzerindeki sis farları ledli park lambaları standart donanımda bulunuyor.

J9 Premier'in ön ve arka tasarımının yanı sıra, gösterge paneli, konsolu, kumanda birimleri, direksiyonu, motoru ve vites kutusu da yeni.

Modern bir görünüme kavuşan arka kısımda selefindeki çift kapılı tasarım yerini sabit tek parçalı bagaj kapağına bırakmış. Stop grubu tamamen yenilenirken saydam lens özelliğiyle trafikte güvenlik artırılmış.

Yan tasarımdaysa jant kapakları, yan sinyaller, camlar yenilenmiş. Dışarıya doğru genişleyen çamurluklar, gövde ile aynı seviyede bulunan yakıt deposu kapağı, daha kolay park edebilme imkanı sağlayan yeni tip dış dikiz aynaları ve tavanda iyileştirilmiş yağmur olukları J9 Premier'in yan tasarımında dikkat çeken diğer yeniliklerden bir kaçı.

Yeni J9'un donanım listesinde artık otomatik açılabilen, elektrik motorlu/elektronik kontrollü çift kanatlı bir kapı sistemi de bulunuyor. Tüm tahrik ve kontrol ünitesi kapı girişinde araç tavanına yerleştirilmiş bu sistem, sürücü tarafından torpidodaki bir butonla kontrol edilebiliyor ve herhangi bir sıkışma durumunda elektrik motorunu otomatik olarak durdurup geri hareket yaparak yolcu güvenliğini sağlıyor.

Sistemde, insan sesli veya melodili uyarı özelliği de bulunmakta. Ayrıca gerektiğinde tavandaki bir mekanik kol ile acil durumlarda kapının yolcular tarafından manuel olarak açılması da sağlanabiliyor.

Yenilik operasyonuyla birlikte J9'da ABS ve EBD sistemi standart olarak sunulmaya başlanmış. Eklenen çekiş kontrol sistemiyle de yokuşlarda patinajsız kalkışlara imkan verilmiş.

J9 Premier, ticari araç kullanıcıları arasında '1 milyon km problemsiz motor' olarak bilinen 2.8 lt direkt enjeksiyonlu ISUSU motorunun yanında güvenliği öne çıkaran ABS, EBD, ASR sistemleri ile standart olarak donatılmıştır.

Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, yeni J9 Premier ile ilgili yaptığı açıklamada "J9 Premier'i 40 yıllık üretim tecrübemiz sonucunda, Türkiye pazarının ihtiyaçlarına göre, kendi mühendisimiz, kendi tasarımcımız ile hayata geçirdiğimiz için çok gururluyuz. İnanıyoruz ki J9 Premier pazardan çok olumlu tepki alacak. Hedefimiz yılda bin 500 adetlik ihracatla birlikte senede 5 bin adet J9 Premier üretmek" dedi.

Yukarıda, aracın eski tasarımını gösteren Peugeot J9'a ait resimler bulunmaktadır.

KARSANKarsan Hakkında:

1966 yılında kurulan Karsan Otomotiv, 1981 yılından bu yana Peugeot lisansı ile ticari araç üretiyor. Halen Peugeot Partner, Peugeot J9 imalatını yapan Karsan ayrıca, 2003 yılından itibaren uygulamaya başladığı fason üretim modeliyle Tofaş, Fiat, Renault Trucks, Renault, Ford, Toyota gibi markalara da direkt olarak veya yan sanayileri kanalı ile çeşitli teknik hizmetler veriyor. Karsan, İSO'nun 2003 yılında yaptığı araştırmaya göre, "Türkiye'nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 148. sırada yer alıyor. 831 kişinin çalıştığı Karsan'ın hisseleri İMKB'de işlem görüyor. Karsan, 2004 yılında 17 bin araç sattı ve 281 Milyon ABD Dolar ciro elde etti.


Daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.