Ana sayfa
         
     

Haberler > 05-10-2005 > Kalekalıp, 27-30 Eylül tarihlerinde Ankara'da düzenlenen IDEF '05 Savunma Sanayii Fuarı'nda tasarladığı keskin nişancı tüfeğinin yeni modeline ait ilk prototipi sergiledi. Hafif zırhlı araçlara yönelik imal edilen bu Türkiye'nin ilk yerli keskin nişancı tüfeğine yoğun ilgi gösterildi:

Kale Grubu'na bağlı Kalekalıp Savunma ve Havacılık Direktörlüğü, Abu Dhabi'de 12-17 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen dünyanın en önemli savunma fuarlarından IDEX (8. International Defence Exhibition & Conference) Fuarı'nda, Türkiye'nin ilk özgün dizaynı olan 50 Kalibre Keskin Nişancı Tüfeği'ni sergilemiş ve bu konuda portalımızda daha önce bir haber de yapılmıştı.

Hafif zırhlı araçlara yönelik üretilen silah, 5 mermi alıyor ve etkili menzili bin 800 metre. Yaklaşık 2 bin dolar fiyatı olan bu tüfeğin fiyatı ilave aksesuarlar (dürbün vb.) ile birlikte 20 bin dolara çıkabiliyor.

Silahın kullanıcı kolaylığını arttırmak için ikinci protoip geliştirmesi de sonuçlandı ve 27-30 Eylül 2005 tarihinde 75. yıl Ankara Hipodromu'nda düzenlenen IDEF '05 7. ULUSLARARASI SAVUNMA SANAYİİ FUARI'nda ilk defa sergilendi (Daha büyük görmek için resimleri tıklayınız):

Yeni tasarım tamamen Kalekalıp mühendislerinin tasarladığı modüler, kullanıcı kolaylığına sahip yepyeni bir 50 kalibre Keskin Nişancı Tüfeği olmuştur. Silahın hafifletme çalışmaları devam etmekte ve 50 kalibre Keskin Nişancı Tüfekleri içinde en hafifi olması hedefleniyor. Bunun için yüksek teknoloji hammaddelerinin (Havacılık alüminyumları, titanyum) kullanılıyor.

Önceki model dış görünüş itibariyle Dünya'daki diğer bazı modellere benzese de çalışan tüm mekanizmaları tamamen Kalekalıp Ar-Ge mühendislerince sıfırdan tasarlanmıştır. Yeni tasarlanan bu model ise hiçbir 50 kalibre Keskin Nişancı Tüfeğine benzememektedir:

Kalekalıp Savunma ve Havacılık Direktörü Murathan Toprak, TSK adına standllarına gelen bir ziyaretçiye silahın yeni modeli hakkında bilgi verirken. Fotoğraflar: CHA

Silahın teknik özellikleri:

  • Namlu çapı:12.7mm
  • Kütle: 14kg
  • Boy: 147cm
  • Namlu boyu: 73cm
  • Etkili menzil: 1700m
  • Şarjor kapasitesi: 5 adet
  • Sökülebilir dipçikli
  • Sökülebilir çatal ayak ve arka ayak
  • Ayarlanabilir yanak dayama
  • Ayarlanabilir omuz dayama
  • Picatinny rail bağlı

Kalekalıp Ar-Ge Blümü kullanıcı beklenti ve isteklerine göre son degişiklikleri yapıyor. Kısa bir süre sonra testlere başlayanacak...


Tüfeğin ilk prototipine ait Kalekalıp Fabrikası'nda çekilen bir fotoğraf

Kalekalıp hakkında: (www.kalekalip.com.tr)

Bir ülkenin gerçek anlamda sanayileşmesinin ancak yatırım malları üretimi ile mümkün olabileceği prensibinden yola çıkarak, 1969 senesinde Türk Sanayiinin ihtiyaç duyduğu çeşitli makine ve kalıp imatını gerçekleştirmek üzere kurulmuş olan KaleKalıp Makina ve Kalıp Sanayi A.Ş. bugün yüzlerce çalışanı, yurt içi ve yurt dışı tesisleri ile Türkiye'nin lider sanayi kuruluşlarından biri haline gelmiştir.

SAVUNMA ve HAVACILIK BÖLÜMÜ: Türk Silahlı Kuvvetleri ve dost ülkelerin ordularının ihtiyaç duyduğu çeşitli silah sistemlerinin tasarımı ve imalatını gerçekleştiren şirketimiz, dünyanın en büyük sanayi kuruluşlarına da önemli savunma projelerinde alt yapımcılık yapmaktır.

GAZ EKİPMANLARI BÖLÜMÜ: Şirketimiz teknik alandaki bilgi ve tecrübe birikimini gaz sektörüne de aktarma kararı ile şu anda Kale Enerji direktörlüğü adı altında faaliyet gösteren Gaz Ekipmanları bölümünü kurmuştur. Domestik ve Endüstüriyel sayaçları, basınç düşürme istasyonları üretimi yanında Hollandalı Habo Firması ortaklığında Kojenerasyon üniteleri pazarlamaktadır.

KALIP APARATLARI BÖLÜMÜ: Firmanın kuruluşundan bu yana faaliyet gösteren Kalıp bölümü, Kale Grubu firmalarının ihtiyaç duyduğu seramik kalıpları, plastik enjeksiyon ve metal kesme, şekillendirme kalıplarının yanısıra, yurtiçi ve yurtdışı firmalara yönelik küp şeker kalıpları ve çeşitli aparat/fikstürlerin üretimini gerçekleştiriyor.


Daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.