Ana sayfa
         
     

Haberler > 28-03-2006 > Türk Patent Enstitüsü'nün Türkiye genelinde yürüttüğü "Sınai Mülkiyet Hakları Bilinçlendirme Kampanyası" yeni ürün geliştirme konusunda çalışan sanayicimize büyük faydalar sağlıyor:

Türk Patent EnstitüsüTürk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Birinci, konuyla ilgili olarak 2004 yılında aşağıdaki işbirliği duyurusunu yapmıştı;

Türk Patent Enstitüsü olarak; yerli ve yabancı yatırımların teşvik edilmesi, sanayileşme, kalkınma ve küresel rekabet gücünün artırılması yolundaki belki de en önemli araçlardan biri olan sınai mülkiyet haklarımızı koruma bilincini yaygınlaştırma amacıyla; Türkiye genelinde başlattığımız "Sınai Mülkiyet Hakları Bilinçlendirme Kampanyası" ile ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla sürmektedir.

Söz konusu kampanyanın en önemli ayaklarından birini de bilim adamlarımızın çalıştığı ve yetiştirildiği üniversitelerimize yönelik seminerler oluşturacaktır. Söz konusu seminerlerden öğretim üyelerinin ve öğrencilerin maksimum seviyede faydalanabilmeleri için dünyadaki teknik dokümanların %80'ini oluşturan patent dokümanlarına, patent veri tabanları vasıtasıyla internet üzerinden nasıl ulaşılabileceği detaylı bir şekilde açıklanacak olup, böylece katılımcıların kendi konularındaki en son teknolojiye kolayca ulaşabilmelerinin sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca patent, endüstriyel tasarım tescili ve marka tescili konusunda genel bilgiler de seminer programının kapsamında olup bu konularda özellikle mezun olduktan sonra ülkemizin potansiyelini oluşturacak olan öğrencilerin genel seviyede bilgi edinmelerinin ülkemiz ekonomisi açısından büyük önem taşıdığı inancındayız.


Söz konusu kampanya süresince tarafınızdan verilecek destek ve işbirliği sayesinde oluşturabileceğiniz güçlü sinerji ile çalışmalarımızın çok daha etkili olacağının bilincindeyiz. Sizlerin de Enstitümüzün başlatmış olduğu bu kampanyanın daha fazla ses getirebilmesi adına katkılarınızı esirgemeyerek; güzel ülkemizin çağdaşlaşması yolunda bizlerle yakın işbirliği içinde olacağınıza inanıyoruz.

Bu kampanya kapsamındaki seminerler aşağıda listelenmiştir;

Tarih
Seminer
Yer
13.Nis.2006 PATENT, PATENT VERİTABANLARI Atatürk Üniversitesi, ERZURUM
12.Nis.2006 REKABETTE YENİ BOYUT: SINAİ MÜLKİYET HAKLARI HACETTEPE ÜNİV. ANKARA
30.Mar.2006
Patent Hakları ve Patent Alım Süreçleri Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
20.Mar.2006
Patent, Marka ve Tasarım İstanbul Kuyumcular Odası
Çemberlitaş, İstanbul
16.Mar.2006
Patent, Marka ve Tasarım Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
07.Mar.2006
Patent, Marka ve Tasarım Konya Selçuk Üniversitesi
14.Şub.2006
Patent Marka ve Tasarım Konya Sanayi Odası
31.Oca.2006
Rekabette Yeni Boyut: Patent, Marka, Tasarım OSTİM, Ankara
20.Oca.2006
Patent Marka ve Tasarım Yalova
KOSGEB Sinerji Odağı

TPE ve Konya Sanayi Odası İşbirliği ile düzenlenen "Rekabette Yeni Boyut: Patent, Marka, Tasarım" Konulu Seminer 14 Şubat 2006 tarihinde, 100'e yakın katılımcı ile Konya Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Seminer, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel BİRİNCİ ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet ÇOLAK' ın açılış konuşmaları ile başladı.

Doç. Dr. Yüksel BİRİNCİ, yaptığı açılış konuşmasında; sınai mülkiyetle ilgili konularda, başta sanayiciler ve işadamları olmak üzere, toplumun her kesiminde ilgi ve bilgi artışı olduğuna işaret ederek, bu artışın sebebinin Türk Patent Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen faaliyetler ve uygulamaya konulan yenilikler olduğunu vurguladı ve bu yenilikler hakkında kısa bilgiler verdi.

Türkiye'de markalaşma ve patente gereken önemin verilmediğini ifade eden Birinci, "Ürettiğimiz malları markalaştıramadığımız için çok ucuz fiyatlara satmak zorunda kalıyoruz. En büyük sorunumuz markalaşmamamız ve ürünlerimizi iyi bir şekilde pazarlayamamamız."dedi.

Patent başvurularının araştırma ve inceleme raporlarının TPE bünyesinde değerlendirilmeye yeni başlanıldığını vurgulayan Birinci, "Bizler sonuç olarak sanayicimizin yolunu açmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak yaptığımız sadece yol açmak. Fason üretim yerine marklaşma ve lisans ile teknoloji almak yerine araştırma geliştirme yapılması taklit tasarımlar yerine özgün tasarımlara yönelmesi kısacası katma değer yaratması gereken sizlersiniz" diye konuştu.

Mehmet ÇOLAK, yaptığı açılış konuşmasında; Odanın bu tür seminerleri düzenlemekteki amacının; ülke kaynaklarını ve potansiyelini harekete geçirerek, en yüksek verimi almak olduğunu belirterek, desteğinden dolayı Türk Patent Enstitüsü'ne teşekkür etti.

KSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çolak, Türkiye'nin uluslararası arenada rekabet edebilmesi için patent, marka ve tasarım yoluyla kendine özgü üretimler yapması gerektiğine dikkat çekti. Çolak, patent ve markanın çok ve sürdürülebilir kazancın en iyi yolu olduğunu vurgulayarak, "Üretim kalitesinden ödün vererek kısa vadeli pansuman çözümlerde çıkış yolu aramamalıyız. Artık markalaşmaya ve patente gereken önem verilmelidir" dedi.

Güçlü firma, ekonomi ve markalara ihtiyacın olduğunu söyleyen Çolak, Türkiye'nin uluslararası piyasalarda rekabet etmesi için buna ihtiyacın olduğunu kaydetti. Devletin ve sanayicinin Ar-Ge'ye gereken önemi vermediğine dikkat çeken Çolak, Ar-Ge'ye yatırım yapıp, buluşlarını arttırması ve bunların patentini alması markalaşması ve bu ürünlerini en iyi şekilde pazarlaması gerektiğini ifade etti.

Seminere konuşmacı olarak katılan Patent Uzmanı Arife Yılmaz, "Patent ile Bir Adım Öne" adlı sunumunda Türkiye'de ve yurtdışında patent almak için neler yapılması gerektiğini ve internet üzerinde patent araştırması yapılabileceğini anlattı. Yılmaz, rekabette bir adım öne çıkmak için patentin gerekli olduğunu belirterek, patent sayesinde buluşu yapanın ürünü 20 yıl boyunca tek eline aldığını kaydetti. Patent alma hakkında da bilgi veren Yılmaz, "Bir ürüne patent verilmesi için buluşun sanayideki teknik bir problemin teknik bir çözümü olmalıdır. Önceden başkalarının ürettiği bir ürün olmamalıdır. Patent sadece alındığı ülkeyi kapsar. Türkiye'de ürününe patent alan kişi sadece ürünün burada başkaları tarafından üretilmesini engelleyebilir. Patent için Türkiye Patent Enstitüsü'ne müracaat edilmelidir."dedi.

Patent Uzmanı Barış Cihan Başer ise konuşmasında "Başarının Görsel Anahtarı:Tasarım" konulu sunumunda tasarım belgesi alım şartlarından bilgi verdi ve Dünya'da Tasarımın öneminden örnekler verdi.

Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı ise "Markanız Küresel Rekabete Hazır mı?" konulu konuşmasında Türkiye ve Dünya'da marka sahibi olabilmenin şartlarından ve markalaşmanın önemine değindi.

Seminer, Enstitü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel BİRİNCİ tarafından yönetilen soru-cevap kısmı ile son buldu.


Daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.