Ana sayfa
         
     

Haberler > 14-04-2006 > Artema, Dünya pazarında Çin'in düşük fiyatlı ürünleriyle rekabet edebilmek için 3-4 yıldır dünyaca ünlü tasarımcılarla çalışıyor ve ürünlerinin teknolojik üstünlük ve fonksiyonelliğine önemli oranda yatırım yapıyor:

Son birkaç yıldır dünyayı sarsan Çin malları fırtınası, hemen her sektör gibi armatür ve banyo aksesuar firmalarını da olumsuz etkiledi. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Sanayi Bakanlığı ile işbirliği yaparak kalitesiz Çin mallarıyla rekabetin önüne geçmeyi başaran sektör, kaliteye ve markaya yatırım yaparak dünya pazarlarında devlerle rekabet ediyor. Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarından Artema, armatür sektöründe 2010 yılında dünyadaki ilk on firma arasında olmayı hedefliyor. Artema Murahhas Üyesi Haluk Bayraktar, 'Çin, başlangıçta bizim için de tehdit oluşturdu. Ancak artık Çin'i bir tehditten çok, fırsat olarak görüyoruz' diyor. Bayraktar, 50'den fazla ülkeye VitrA markasıyla armatür ve banyo aksesuarı satan Artema'nın, 85 milyon dolar ciroyla bugün dünyada sektöründe 20 firma arasında yer aldığını söylüyor.

Armatür sektöründe son birkaç yıldır neler yaşanıyor?

- Özellikle son üç yılda dünyada armatür sektöründe ciddi yapısal değişiklikler oldu. Sektöre son 40-50 yılda liderlik eden markalara sahip şirketler yapısal değişiklikler geçirdi. Çin malları dünyada armatür sektörüne bir darbe vurdu. Dünyanın önde gelen şirketleri üretimlerinin bir bölümünü bulundukları ülkelerden Uzakdoğu'ya kaydırdı. Yine son üç yılda armatürün ana girdisi olan bakır neredeyse 2.5 kat pahalandı. Bunun sonucunda da kar marjları çok ciddi oranda düştü. Bunların sonucunda çok güçlü olmayanların çoğu kapandı. El değiştirenler, birleşenler oldu.

Türkiye bu değişimlerden nasıl etkilendi?

- Dünyada yaşanan trend, Türkiye'de de bir miktar kendisini gösterdi. Sektör özellikle 2003 ve 2005 arasında çok ciddi bir fiyat rekabeti içine girdi. Özellikle Çin'den ithal ürünler Türkiye pazarına hakim hale geldi.

Tasarım: ID DesignBu değişim yaşanırken Artema neler yaptı?

- Artema olarak marka değerimizi üst noktalarda tutmak için ciddi çabalar harcadık. Başarılı da olduk. Şu anda 85 milyon dolar ciromuzla Türkiye'nin en büyük armatür markasıyız. Dünyada Çin'in devreye girmesiyle fiyat rekabeti öyle bir hale geldi ki, ürünlerin birbirinden ayrıştırılması mümkün olmuyor. Bu yüzden son 3-4 yıldır teknolojik üstünlüklerine ve fonksiyonelliklerine ciddi oranda yatırım yapıyoruz. Dünyaca ünlü tasarımcılarla çalışıyoruz.

Termostatik Banyo ve Duş Bataryaları:

Teknoloji ve Tasarım"... Artema bu iki kavramı bir araya getirerek kullanıcılarına yenilikçi ve özel çözümler sunmaya devam ediyor.

Minimalist tasarımıyla göz dolduran yeni termostatik ürünler ile suyun sıcaklığını istediğiniz ölçüde ayarlayabilir ve Artema teknolojisinin suya hakimiyetini hissedebilirsiniz...

Dünyadaki konumuzun nedir?

- Dünyadaki birleşmelerin, küçülmelerin ardından ilk 20'nin içindeyiz. Eczacıbaşı Topluluğu'nun bir parçası olmamızın getirdiği ayrı bir yapısal gücümüz var. Dünyada akla gelen ilk markalardan biri haline geldik.

Hedefiniz ne?

- Dünyada ilk on firma arasına girmemiz lazım. Bu noktaya da 2010 yılında gelmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Kaç ülkeye, ne kadar ihracat yapıyorsunuz?

- Toplam üretimimizin yüzde 65'ini VitrA markasıyla ihrac ediyoruz. Geri kalanını Artema markasıyla iç pazarda satıyoruz. 50'nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz.

Tasarım: Ross Lovegrove Çin'e ihracatınız var mı?

- Çin'e şu anda satışımız var, ama yüksek oranlı değil. Pazar yatırımlarımızı yapıyoruz, fuarlara katılıyoruz. 2006'dan sonra Çin'de daha büyük cirolardan bahsedebileceğiz. Çin'de Çinli üreticilerle rekabet etmek gibi bir niyetimiz yok. Ama ithal gelen Avrupalı kaliteli ürünlerle rekabet edeceğiz. Çin'i bu anlamda da tehdit değil fırsat olarak değerlendiriyoruz.

Dünyadaki yapıyı değiştiren Çin sizin için tehdit oluşturmadı mı?

- Çin, başlangıçta tüm sektörlerde olduğu gibi bizim için de bir tehdit oluşturdu. Artema olarak Çin'i bir tehditten çok, fırsat olarak görüyoruz. Çin'den gelen ürünler Türkiye pazarında çok ciddi bir sıkıntı yaratmadı. Çünkü markamızı doğru konumlandırmayı başardık.

Yurtdışında üretim planınız var mı?

- Şu anda kesinleşmiş bir kararımız. Ancak üretim tesisinden ziyade baktığımız montaj tesisleri olabilir diye düşünüyoruz. Henüz böyle bir kararımız yok. Şartlar uygun olursa tabii ki değerlendirebiliriz. Uzakdoğu ve Rusya, Dubai ve çevresi de olabilir. Rusya ve Dubai bizim için iyi pazarlar. Dubai'de dünyanın en büyük konut projelerinden biri olan Jumeirah Beach Residence'ın armatürlerini de biz karşılayacağız.

İç pazarda yerli üreticiler Çin mallarına karşı önlem aldı mı?

- Çin malları 2003 ve 2004'de iç pazardan ciddi pay aldı. Ancak 2004'de yerli üreticiler olarak TSE ve Sanayi Bakanlığı ile birlikte özellikle standart dışı gelen mallara karşı bir çalışma başlattık. Dünyanın 50'den fazla ülkesine ihracat yapıyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerin standartlarına uymak zorundayız. Türkiye'de 2004 yılına kadar bu sistem açıkçası çalışmıyordu. Çünkü TSE'nin ithal ürünleri test edecek donanımı yoktu.

TSE artık bu donanıma sahip mi?

- Türk üreticileri olarak TSE bünyesinde bu donanımların kurulması için maddi destek verdik. Test cihazlarını temin ettik, gereken donanımı kurduk. Türkiye'ye standartı olan ürünler girdiğinde sorun yok.

Önümüzdeki yıllarda armatürlerde neler ön plana çıkacak?

- Yakında elektronik olarak duşunuzun suyunu istediğiniz sıcaklıkta ayarlayabileceksiniz. Şu anda bunu mekanik olarak elle yapabiliyorsunuz. Ayrıca bundan sonra su ve enerji tüketimini azaltan ürünlere talep artacak.

Yeni tasarımlı ürünleriniz ne zaman satışa sunulacak?

- Tasarımcı Ross Lovegrove ile bir işbirliği anlaşmamız var. Onların tasarımlarını nisan ayından itibaren piyasaya sunmaya başlayacağız.

Armatür pazarında şu anda Artema dışında kaç üretici var?

- Türkiye armatür pazarında Artema'yla birlikte armatür pazarını paylaşan en büyük üretici Elginkan Topluluğu kuruluşlarından ECA. Bunun dışında yerli ve yabancı pek çok üretici bulunuyor.

Pazarın pazarının büyüklüğü nedir?

- 2004'ün sonunda banyo ve mutfak armatürleri, duş sistemleri ve musluklardan oluşan armatür pazarının büyüklüğü 9 milyon adede ulaştı. Metal banyo aksesuarları, ayna ve apliklerden oluşan banyo aksesuarlarının Pazar büyüklüğü ise yaklaşık 3 milyon adet olarak gerçekleşti.

İhracatta niye Artema markasını kullanmıyorsunuz?

- Dünyada marka olmak çok kolay değil, çok büyük yatırım gerekiyor. Dünyada kendi bünyesinde vitrifiye, seramik sağlık gereçleri, küvet, karo seramik, banyo mobilyaları, armatür, banyo aksesuar üreten pazarlayabilen üreticiler içinde Eczacıbaşı Grubu ve VitrA çok büyük bir güce sahip.

Haluk Bayraktar Hakkında:

Artema Murahhas Üyesi Haluk Bayraktar, 1969 doğumlu. 1993'te Viyana Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 1995'de yine aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. İş hayatına 1996'da Procter&Gamble kuruluşunun ABD'deki merkezinde Ürün Sorumlusu olarak başladı. 1997'de Eczacıbaşı Yapı Gereçleri - Artema Armatür Grubu'na Aksesuar Sorumlusu olarak katıldı. 1998-2004 arasında Eczacıbaşı Yapı Gereçleri-Artema'da Proje Müdürlüğü yaptı. 2004'den beri Artema Murahhas Üyesi.

Ross Lovegrove Hakkında:

1958 yılında doğan Ross Lovegrove, Manchester Politeknik Üniversitesi'nde endüstriyel tasarım öğrenimi gördü ve Londra Royal College of Art'ta yüksek lisans derecesini aldı.1980'lerin başında Frog Design adlı Alman tasarım firması için çalışmaya başlayan Lovegrove, Apple, Sony ve Knoll International için gerçekleştirilen çeşitli projelerde yer aldı. Fransa'da en iyi beş tasarımcıdan biri seçilerek "Atelier de Nimes"i kurmak üzere Paris'e davet edilen Lovegrove, aralarında Philippe Starck ve Jean Nouvel'in de bulunduğu beş tasarımcıyla beraber dekorasyon objelerinden bisküvilere kadar pek çok ürün tasarladı.Tasarımcı 1986 yılında kendi atölyesini kurarak Louis Vuitton, Hermes ve Dupont gibi tasarımlarıyla dünya çapında isim yapmış seçkin firmalarla çalışmıştır.

VitrA'nın komple banyo çözümleri sunma konusundaki becerisinin, 21. yüzyılın tasarım dehaları arasında gösterilen Ross Lovegrove'un sofistike teknoloji ve malzeme kullanma yeteneğiyle birleşiminden doğan yeni koleksiyonun dünya lansmanı Londra'da gerçekleştirildi. Ross Lovegrove tarafından tasarlanan ve "İstanbul" adı verilen özel koleksiyon için 100'ü aşkın ürün geliştirildi. İstanbul'u ziyaret ettiğinde Türk seramik ve banyo kültürüyle yakından ilgilenen Lovegrove, Türkler'in etnik yapısından, mimarisinden ve adetlerinden ilham alarak yeni bir perspektif geliştirdi. Osmanlı geometrisini ve hat sanatını inceleyerek bunları hem grafiksel hem akışkan olabilen, organik ve yüksek duyarlılığa sahip sanatlar olarak değerlendiren Ross Lovegrove, bu iki boyutlu uygulamaları tasarıma dönüştürerek baskılı ürünler için yüzey desenleri, desenli paneller ve bölmeler tasarladı ve bu şekilde İstanbul koleksiyonu doğdu. Hassas kalıp döküm teknolojileriyle üretilmekle birlikte Lovegrove'a özgü organik formları da yansıtan seramikler, her yerde kullanılabilme özelliğine sahip. Ross Lovegrove'un, İstanbul'dan çok etkilenmesi ve farklı kültürlerin birleştiği bir açık müze olarak nitelendirmesi, yeni koleksiyonun da isim kaynağı oldu. Türk banyo kültürünün teknolojik ve modern yorumu olarak tanımlanan İstanbul koleksiyonunun, VitrA'nın global marka imajını kuvvetlendirdiği kadar, Türkiye'nin uluslararası imajına da katkıda bulunması hedefleniyor.

Artema Hakkında:

1979 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı'nın temelini attığı Artema Bozüyük üretim tesisleri 1983 yılının sonlarına doğru sıhhi tesisat armatürleri üretimine başladı. 1995 yılında faaliyet alanına banyo aksesuarlarını da dahil eden kuruluş bugün banyo armatürleri, mutfak armatürleri, duş sistemleri ve banyo aksesuarları olmak üzere 4 ana ürün grubunu müşterilerinin beğenisine sunuyor.

Yıllık 8,7 milyon adet armatür ve 2,3 milyon adet banyo aksesuarları üretim kapasitesine sahip olan Artema, İstanbul ve Bozüyük'te yerleşik olmak üzere yaklaşık 500 kişilik bir kadroyla faaliyet gösteriyor.

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri-Artema, ürünlerini kendi bünyesinde ve yurtdışındaki tasarımcılarla ortaklaşa tasarlıyor ve geliştiriyor. Kuruluş, ayrıca yurtdışı müşterileri için özel ürün tasarımı da yapıyor. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri-Artema ürünleri, banyo-mutfak armatürleri, duş sistemleri ve banyo aksesuarları ile birlikte sıhhi tesisat valflerinden oluşuyor. Açma kapama düzenine göre ele alındığında tek kumandalı, çift kumandalı (klasik ve 90 derece), termostatik, elektronik ve zaman ayarlı armatürler üretiyor. Armatür ve aksesuarlar krom kaplamanın yanı sıra krom-altın, saten ve değişik renk seçeneklerinde müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Kuruluş, rekabet gücünü yüksek tutmak için sürekli olarak dünyadaki gelişmeleri, yeni teknolojileri izleyip, bu teknolojilerden kendisinin gelişmesine katkıda bulunacakları sisteme dahil ederek teknolojisini sürekli yeniliyor. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri-Artema'da hızlı ve esnek üretimi gerçekleştirmek için tasarım aşamasında CAD/CAM (Pro/ENGINEER) ve hızlı prototipleme sistemi (Stratasys FDM 2000) kullanılıyor.

ISO 9001 Kalite Sistem Sertifikası ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasına sahip olan Artema'nın ürünleri TS EN 817 ve TS EN 200 standartlarına uygun olarak üretiliyor. Artema'nın kalitesi ürünlerin ihracatının yapıldığı dışsatım pazarlarında da ayrıca onaylatılıyor. Kalite sistemlerini ön planda tutarak gerçekleştirdiği çalışmalar ile Artema, sektöründe "Ulusal Kalite Başarı Ödülü" almaya hak kazanan ilk firma olmuştur.

Yüksek teknoloji ile üretilen Artema ürünleri fonksiyonelliğin yanı sıra tasarımda da sektör liderliğini temsil ediyor. NASA'nın, uzay araçlarını dış etkilerden korumak amacıyla kullandığı PVD (physical vapor deposition) teknolojisini uygulayarak ürünlerinde daha dayanıklı yüzeyler oluşturan Artema "Chrommax" adını verdiği bu teknolojiyle ömür boyu kaplama garantisi sunuyor.

Yurt içi pazarda sektörün önde gelen kuruluşlarından olan şirket, 2003 yılının sonuna gelindiğinde toplam satışlarının %65'ini de dışsatım pazarlarına gerçekleştirir duruma gelmiştir.

5 kıtada 50'ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren Artema'nın temel dışsatım pazarlarını Amerika, Almanya, İngiltere, İsveç, Avustralya, BDT ve Ortadoğu ülkeleri oluşturuyor. Artema, özellikle Amerika, İsveç ve Almanya'da sektörün önde gelen kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor.

Gerek yönetim anlayışı, gerek ürün kalitesi ve müşteri odaklı hizmet yaklaşımı ile Artema, sadece Türkiye'de değil dış pazarlarda da hızla büyümekte ve atılımlarını sürdürmektedir.


Daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.