Ana sayfa
         
     

Haberler > 22-08-2007 > ABD'nde yapılan Solar Splash Güneş Tekneleri Yarışması'nda İTÜ'nün Nusrat isimli teknesiyle ilk defa temsil edilen Türkiye, dünya 3.'sü oldu. Karbon fiber kompozit gövdeye sahip Tekne'nin bilgisayar destekli tasarım ve imalatı, sponsorlar desteğiyle İTÜ öğrencileri tarafından gerçekleştirildi:

2006 yılında yarışmaya katılmak için hazırlanmaya devam ettik. Sponsorlarımız arasına Petrol Ofisi, Deniz Ticaret Odası ve Marintek de eklendi. Bu firmalardan aldigimiz destekle teknemizin imalatını tamamladık ve deniz testlerine başladık. 2006 mayıs ayında teknemizi havayolu ile ABD'ye nakledecek durumdayken çıkan bir nakliye sorunu yüzünden Solar Splash 2006 yarışmasına da katılamadık. Reçine ve makina yağına bulanmış bir şekilde, burunlarımız lehim kokusuyla tahriş olmuş olarak geçirilen koca bir yılın ardından yarışmaya katılamamak takımın moralini ciddi şekilde bozdu. Ancak kısa bir süre sonra toparladık ve Solar Splash 2006 yarışmasına katılamamış olmamızın, Nusrat'ın tüm sistemlerini daha da geliştirmek ve daha fazla test yapmak için bize koca bir yıl verdiğinin farkına vardık ve çalışmalara yeniden sarıldık.

 

2007 yılında takımın sponsorları arasına Türk Hava Yolları, Turkon Holding ve Argos Yatçılık da eklendi. Turkon sayesinde teknemizin ABD'ye ve sonrasında Türkiye'ye nakledilmesini sağladık. THY, takımımızın resmi ulaşım sponsoru oldu ve ABD'ye gidiş-dönüş biletlerimizi sağladılar. Argos Yatçılık da takımımızın İTÜ Göleti'nde yapacağı deneylerde kullanması için bir konteyner sağladı ve bu konteyner sayesinde çok büyük bir esneklik kazanmış olduk.

Yukarıda değinmiş olduğum gibi biz, Nusrat'ın bizim üretebileceğimiz her parçasını kendimiz, bir Ar-Ge takımı bilinciyle tamamladık. Bu yüzden teknemizde kullandığımız ekipmanlar onların hazırlarına nazaran bize çok daha fazla zamana ve paraya mal oldular. Söylerken şu, şu, şu devreleri biz yaptık, şu dümeni biz tasarladık diyoruz ancak bunların yapılması, prototipte çıkan sorunların son ürüne varılıncaya kadar düzeltilmesi bize ciddi maliyetler getirdi. Ancak bunlar sonrasında biz, "Nusrat'ı biz yaptık diyebiliyoruz.." Artık bir güneş enerjisiyle çalışan tekneyi $30.000 - $40.000 'a yapabilecek durumdayız ancak teknemizi imal etme, takımımızı ve teknemizi ABD'ye ulaştırma ve ABD'de konaklama masraflarıyla birlikte 3 yılda teknemiz için sponsorlarımız yardımıyla yaklaşık $150,000 harcadık. 

Yonca-Onuk Tersanesi, Petrol Ofisi, Deniz Ticaret Odası, Marintek Deniz ve Yat, Türk Hava Yolları, Turkon Holding, BGM Technical Works, Türk Loydu, Çelik Tekne Tersanesi, Rolla Propellers, Derya Marine Servis, MSI Dergisi, Delta Marine, UKS elektronik ve İletişim, Femsan DC Motor Fabrikası, Gümüşel Rulman, Eriş Pervaneleri, Turna Makina Sanayi, Varsan Makina Sanayi, Demir Mali Müşavirlik firmalarının destekleri sayesinde Nusrat'ı ABD'de ülkemizi temsil edebilecek seviyeye getirebildik.

Sizler aracılığı ile Türk Gencine güvenen ve güneş enerjisiyle çalışan araçların yaygınlaşması için çabalayan çevreye duyarlı bu firmalara teşekkür etmek istiyoruz.

Farklı dallarda ödül kazandınız; Sizi yarışan diğer ekiplerden farklı kılan neydi? Hangi özelliklerden ve farklılıklardan dolayı kazandınız?

Yukarıda da değindiğim gibi, teknemizin bütün önemli parçalarını biz yapmıştık. Sadece motoru ve güneş panelini hazır aldığımızı söyleyebilirim. Bunları zaten bu performansta malesef ülkemizde üretemiyoruz. Aldığımız tasarım ödellerinden

  • Best Electrical System Design (en iyi elektrik sistemi dizaynı)
  • Best Solar System Design (en iyi güneş enerjisi sistemi dizaynı)

Ödüllerini bu kendi özgün tasarımlarımız olan sistemler sayesinde aldık. Tüm diğer ekipler bu sistemleri hazır alarak kullanmışlardı. Yarışma organizatörleri de bu ve pek çok farklı sistem tasarımımıza hayran kaldılar. Biz diğer tasarım ödüllerini alamamış olmamızı biraz da "tüm ödülleri bize vermek istemediler" diye yorumluyoruz.

Bunlar dışında

Best Visual Display (en iyi görsel tanıtım ödülüne) layık görüldük. Yarışmada teknenizi, ülkenizi ve okulunuzu anlatan bir görsel sunum hazırlamanız gerekiyor. Biz bu sunum için 3 poster hazırladık. Bunlardan biri Türkiye, İTÜ ve sponsorlarımızın tanıtılmasına diğer ikisi ise teknemizin tanıtılmasına ayrılmıştı. Bunun dışında teknemizin tasarım, imalat ve test aşamalarında çektiğimiz bir tanıtım filmimiz vardı. Bu filme Kültür Bakanlığı'nın hazırlatmış olduğu Türkiye Tanıtım Filmleri'ni de ekledik, bunu da hem bize ayrılan alandaki beyaz perdemize hem de ara ara, skorların yayınlandığı dev ekrana yansıttık. Bunlar dışında giderken yanımızda 50 kutu Türk Lokumu götürdük ve teknemizi görmek için gelen ziyaretçilere ikram ettik. Yarışma komitesi hem teknemizi, hem okulumuzu hem de ülkemizi diğer takımlara göre daha iyi tanıttığımıza karar verdiler.

Bunlar dışında

Best Rookie Team - (en iyi çaylak takım)

Ödülünü aldık. Bu ödül, yarışmaya ilk katılan takımlar arasında en yüksek puanla yarışı bitiren takıma verilen bir ödül. Biz sadece bu ödülü almakla kalmadık, Solar Splash tarihinde ilk katılışında en yüksek puanı alan takım olduk..

Third Place Solar Slalom (Manevra Etabı Üçüncülüğü)

Ödülü, yarışmanın Slalom etabında en iyi üçüncü zamanlamayı yaptığımız için kazandığımız bir ödüldü. Bu etapta malesef ikinciliği 20 saliseyle ve birinciliği de bir saniye ile kaçırdık.

Son olarak ve tabi en önemlisi

Third Place Overall - (Genel Toplamda Dünya Üçüncülüğü)

Ödülünü aldık. Katılınan tüm etaplardan toplanan puanlara göre genel toplamda dünya üçüncülüğü ödülünü aldık. Bunu da tabii yarışma kurallarını özümseyerek belirli kısıtlar dahilinde hem yüksek sürat yapabilen, hem muhteşem manevra kabiliyetine sahip hem de düşük hızda çok uzun mesafeler gidebilen bir araç tasarlamış olmamıza borçluyuz. Nusrat, sprint etabi konfigürasyonuyla 23 knot hıza ulaşabiliyor ve endurance konfigürasyonuyla da 2 saat boyunca 7 knot hızla seyredebiliyor. Tabi bu hızlar okurlarınızı yanıltmasın, bunlar güneş enerjisiyle çalışan bir aracın yapabileceği maksimum süratler değil, bunlar Solar Splash yarışmasınca konulan kısıtlamalar dahilinde bizim erişebildiğimiz süratler ve Solar Splash 2008 yarışmasında sprint hızımızı 30+ knot ve endurance hızımızı 8-9 knot hızlara çıkarmayı planlıyoruz. 

Bu proje size ve ekip üyelerine nasıl bir deneyim kazandırdı?

Bir güneş enerjisiyle çalışan tekne yapmak sadece bir gemi inşaatı mühendisi veya sadece bir elektrik mühendisi'nin altından başarıyla kalkabileceği bir konu değil. Bu yüzden çalışmamızı çok disiplinli olarak yürütmemiz gerekti. Bu da başka mühendislik dallarıyla yakın temas kurmamızı ve onların meslekleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağladı. En büyük getirilerinden biri bu oldu diyebilirim.

Bunun yanında, bir aracı başından sonuna tasarlamış ve uluslararası bir yarışmaya katılmış olmamızın, başta CAD/CAM, tasarım, imalat gibi mühendislik yeteneklerimizin gelişmesine çok büyük faydası oldu.

Ayrıca, uluslararası ticaret, proje yönetimi, halkla ilişkiler gibi konularda da çok tecrübe kazandık. Bunları birebir yaşayarak öğrenmiş olmamız okulda kazanamayacağımız bazı özelliklerdi.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.