Ana sayfa
         
     

Haberler > 31-12-2007 > Designnobis, Volitan adındaki yerli tasarım tekne projesiyle NewYork'ta düzenlenen IDA 2007 uluslararası tasarım yarışmasında iki farklı kategoride birincilik kazandı:


Dr. Hakan Gürsu ve dört genç tasarımcıyla birlikte Ankara'da kurulan ve mobilyadan zırhlı askeri araca kadar pek çok farklı proje üzerinde çalışan Designnobis, en son projeleri Volitan isimli tekneyle, NewYork'ta 32 ülkeden binin üzerinde projenin yer aldığı organizasyonda, "En iyi tekne tasarımı" ve "Yılın en iyi ulaşım aracı" olmak üzere iki birincilik kazandı.


New York'da her yıl düzenlenen Uluslararası Tasarım Ödülleri (IDA - www.idesignawards.com) Dünya'nın en saygın endüstriyel tasarım yarışmalarından biri olarak kabul ediliyor ve ödülleri yılın tasarım oscarları olarak değerlendiriliyor. Bu yıl IDA 2007'ye 32 ülkeden 1000'in üzerinde proje katıldı ve eserler dünyanın önde gelen tasarımcılarından oluşan büyük jüri tarafından değerlendirildi (www.idesignawards.com/winner/07/...).

DesignnobisIDA 2007'de ODTÜ öğretim üyesi ve endüstri ürünleri tasarımcısı, Dr. Hakan Gürsu ve yardımcı tasarımcı Sözüm Doğan tarafından (www.designnobis.com) gerçekleştirilen "Volitan" adlı proje, geleceğin en yenilikçi ve çevreci teknesi olarak büyük jüri tarafından ürün tasarımı ve ulaşım başlıkları altında iki birincilik ödülüne layık görüldü.

İsmini Akdeniz uçan balığından (Exocoetus volitans) alan Volitan, yeni nesil çevre dostu tekne tasarımlarının öncülerinden. Yaklaşık 32 metre boyundaki yolcu teknesinin en önemli özelliği, rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanarak hareket etmesi. Teknenin kanat tasarımı rüzgarda seyir olanağı sağlarken, aynı zamanda kanat ve gövde üzerindeki güneş panelleri yardımıyla rüzgarsız hava ya da gece hareket etmek için gereken enerji de bataryalarda Çevre dostu jel akülerde) depolanıyor. Bu amaçla her iki yanında yer alan 2 adet hareketli elektrik motoru ile desteklenen Volitan, deniz suyundan tatlı su çevrimini gerçekleştirebiliyor ve karbondioksit üretmiyor. Volitan, yelkenlerinin tasarım şekli itibarı ile mevcut denge sorunlarına getirdiği çözümlemeler başta olmak üzere, tekne tasarımında devrim kabul edilebilecek pek çok yeniliği içinde barındırmakta. Proje, geliştirilme aşamasında Tübitak MAM/Ulusal Enerji Ajansı tarafından desteklenmiş.

Volitan proje tanıtım videosu > volitan-low.wmv (4,8MB)

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.