Ana sayfa
         
     

Haberler > 19-03-2009 > Türkiye'nin ilk yerli tramvay aracı RTE 2000'in devamı ve en gelişmiş modeli olan RTE 2009, dün İstanbul raylarıyla buluştu:

İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından 1999 yılında prototipi yapılmış olan Türkiye'nin ilk yerli tramvay aracı RTE 2000'in devamı ve en gelişmiş modeli RTE 2009, Edirnekapı-Topkapı Tramvay Hattı'nın açılışıyla birlikte 18 Mart günü İstanbul raylarıyla buluştu (RTE: Railway Transport Equipment). Yeni tasarıma ve gelişmiş teknolojik sistemlere sahip tramvay, makinistin devre dışı kalması halinde otomatik olarak fren yapabiliyor.

Yerli tramvayın 1 milyon Euro'ya mal olduğunu ve Türk mühendislerin 200 bin saati aşkın çalışma yaptığını kaydeden Topbaş, "Eğer biz bu vagonu yurtdışından alsaydık 2,5 milyon Euro'ya mal olacaktı. Artık Türklerinde vagon yapabileceğini herkese gösterdik." Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Edirnekapı-Topkapı tramvay hattı ve yerli tramvay RTE 2009 hizmete açıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yerli tramvayın Vatman koltuğuna oturdu. Basın mensuplarını taşıyan ve Kadir Topbaş tarafından kullanılan yerli tramvay, Şehitlik durağına kadar seyretti.

2009 yılı Haziran ayı içinde İstanbulluların hizmetine ikili dizi olarak alınacak olan 2009 model tramvay araçlarının dışı ve içi; görsel ve  endüstriyel tasarımı ile  modern, rafine, ferah, dinamik ve özgün; Bu model, İstanbul Teknik Üniv., Yıldız Teknik Üniv. ve Marmara Üniversitesi'nden akademisyenlerle yapılan işbirliğiyle, 30'u aşkın endüstriyel tasarım eskizi arasından seçildi.


RTE 2009 Vagonları yapım aşaması

RTE 2009 için;

  • 200.000 saati aşkın mühendislik saati çalışması yapıldı,
  • 10 kilometreyi aşkın kablo çekildi,
  • 30 binden fazla kablo ucu birleştirildi,
  • 300 saati aşkın teste tabi tutuldu,
  • Strain-gauge'ler (Birim Uzama Ölçerler) ile aracın kritik bölgelerinde, 40 tona kadar gerilim/dayanım ölçümleri yapıldı,
  • Tren, makinistin devre dışı kalması halinde otomatik olarak frenleme sağlayan Akıllı Sürüş Sistemi ile donatıldı.
  • Yaklaşık maliyeti 1 Milyon Euro olan araçta yan aynalar yerine, kamera sistemi kuruldu,

Yepyeni görsel tasarımı ve son teknolojik özellikleri ile yerli tramvay aracı RTE 2009'un teknik özellikleri şöyle;

Araç boyu 25 m
Araç genişliği 2.65 m
Araç yüksekliği (raydan) 3.26 m
Araç  boş ağırlığı 32 ton
Yolcu sayısı (m^2'de 8 kişi) 320
Maksimum Hız 80 km/saat
İşletme hızı 50 km/saat
Minimum dönme çapı 30 m
  • SMD Ledli tabela sistemi yolcuları; geçilen istasyonları kırmızı, gidilecek istasyonu ise yeşil ışığın yanıp sönmesi şeklinde bilgilendirecek.
  • Son teknoloji CCTV  kameralı izleme sistemi ile araç içi güvenliği tam.

GPRS  kaynaklı  LCD yayın ve bilgilendirme sistemine sahip Yerli Tramvaydan, 2012'ye kadar seri üretime geçilerek, 18 adet üretilmesi hedefleniyor...

1999 yılındaki ilk yerli prototipten, 2009 model prototipe kadar tüm çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen Yerli Araç Projesi ile İstanbul kendi yapısına en uygun raylı sistem araç ihtiyacını, daha ekonomik karşılayabilme gücü kazanırken, demiryolu teknolojilerinde bilgi ve tecrübeyi, uzman personeli de daha üst boyutlara taşıyor. Çalışmalar aynı zamanda İstanbul'un teknolojik bağımlılığını azatlamayı da hedefliyor.

Halen Edirnekapı-Sultançiftliği hattında yolcu taşımacılığı yapan, 300 kişi kapasiteli, 25 metre uzunluğundaki RTE 2000 modeli de üretildiği günden bu yana 300 bin km yol yapıp, 5 milyon yolcu taşıdı.
   
Yerli üretimde yeni hedef:  RTE 2011'i üretmek. Sonrasındaki hedef ise Hafif Metro Araçlarının seri üretimine ve Metro, Hızlı Tren, Monoray gibi yeni  raylı taşıt teknolojilerine geçmek...

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.