Ana sayfa
         
     

Haberler > 19-03-2009 > Türkiye'nin ilk yerli tramvay aracı RTE 2000'in devamı ve en gelişmiş modeli olan RTE 2009, dün İstanbul raylarıyla buluştu:

Bir ray teknolojisinin hikâyesi ve İstanbul Ulaşım'ın ilk patenti:
İstanbul Ulaşım A.Ş. / Raylı Sistemler Bülteni, Ocak - Şubat - Mart 2008

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden biri olan Ulaşım A.Ş. Zeytinburnu- Eminönü cadde tramvay hattının da bakım ve işletmesini yapmaktadır. Bu hattın 1992 tarihinde işletmeye açılmasıyla İstanbul'da şehir içi raylı sistemlerine de bir giriş yapılmış oldu. İstanbulluların bu ilk cadde tramvayına kavuşmuştu, ancak iş biraz aceleye getirilmişti. Bu sebeple hattın kısa bir dönem sonra rehabilete edilmesi gerekiyordu. Bu rehabilitasyon çalışmalarına 1996 yılında yoğun bir şekilde girildi.

Bakımlardan amaç; halkı bu hizmetten mahrum etmeden ve belediyenin gelirini de düşürmeden tramvay işletmesini ayakta tutmaktı. Bu çalışmalar 2007 marta ayına kadar lokal çalışmalar şeklinde de devam etti. Özellikle rayın oturduğu zemin ray altı taşı ve mıcır olması sebebiyle, sürekli ray altlarında boşluk oluşmasına, rayda aşınmaya, yolcu konforu bozulmaya başlandı. Bunun için de en problemli olan yol kesimleri kazılarak yolun altyapısının tamamen değiştirilmesi yani rayı betona sabitlemek gerekiyordu. İşte bu çalışmalar için sürekli çalışması gereken, işletmeyi de durdurmadan bir teknoloji üretilmeliydi.

Ulaşım A.Ş.'nin mühendis, tekniker ve ustaları katılmalı bir yönetim biçimi ile baş başa vererek teknolojik bir çözüm arayışına girdi ve yeni bir teknolojiyi keşfetti. Önce tasarımlar, sonra prototipler daha sonra ise uygulamaya geçildi. Sonuç; harikaydı. Seferlerin bitiminden sonra yapılan hattı rehabilite etme çalışmaları hız kazanmaya başladı. On günde betona tespitli hale getirilen 20 metrelik bir yol, artık bir gecede yapılmaya başlandı. Gerek kalite bakımından gerekse ekonomik yönden son derece iş hızlanmış oldu. Şimdi artık dünyada benzeri olmayan bu teknolojinin ülkemizde patent haline getirilmesi ve dünya demiryolu teknolojisine katkıda bulunma hedefi ve zamanı gelmişti. Bunun için bir mühendis, iki vardiya amiri teknikerinin yaptığı çalışma ve onlara destek olan müdür, şef ve diğer teknik elemanların desteği ile yeni bir teknoloji ortaya çıktı.

"Ulaşım Ray Sabitleme Aparatları Seti" olarak imal edilen, kısaca "URAYSAS" olarak belirlen bu teknolojinin 09/01/ 2008 tarih 2007-G-5118 numarası ile Türk Patent Enstitüsü'nde girişi yapıldı...


Kaynaklar:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.