Ana sayfa
         
     

Haberler > 25-02-2009 > Türkiye, Mercedes'in dünyadaki dört Ar-Ge merkezinden biri oldu:

Otomobil ve ticari araç üretiminde Avrupa'nın en büyük fabrikalarına sahip Türkiye, Ar-Ge faaliyetlerinde de söz sahibi olmaya başlıyor. Büyük otomotiv üreticilerinden biri olan Mercedes'in çatı şirketi Daimler en önemli Ar-Ge görevini İstanbul'daki Mercedes-Benz Türk Hoşdere Fabrikası'na verdi. Daimler'in Ar-Ge merkezleri olan Almanya, Japonya ve Brezilya'nın arasına Türkiye de katıldı.

Türkiye, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi için geçen yıl nisan ayında "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun"u yürürlüğe soktu. Bu alanda yatırım yapmak isteyenler sektör ya da faaliyet alanı ayrımı yapmaksızın 2024'e kadar teşviklerden faydalanabilecek.

Halihazırdaki Ar-Ge Yasası'nın teşviklerinden faydalanmak isteyen Mercedes-Benz Türk, 15 gün önce Daimler'den Ar-Ge belgesini aldı. Düşük maliyetle kaliteli ürün üretilebilir mi diye bakıldığında teşviklerin önem kazandığını anlatan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler, "Bu sertifikayla artık sadece maddi avantaj sağlamıyoruz, katma değer de üretebiliyoruz. Daimler'in bundan önceki Almanya, Japonya ve Brezilya Ar-Ge merkezleri arasına Türkiye de katıldı." şeklinde konuştu. İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen Ziegler, bu adımı yeni ürün üretilmesinden çok daha önemli bulduğunu ifade etti. Ziegler, Türkiye ekonomisinde Ar-Ge'nin katma değerinin artması gerektiğini vurguladı.

Mercedes-Benz Türkiye > Hoşdere Otobüs Fabrikası
Mercedes Hoşdere Fabrikası

Mercedes-Benz Türkiye > Mercedes Aksaray Kamyon Fabrikası
Mercedes Aksaray Kamyon Fabrikası

Mercedes'in Aksaray'da kamyon, İstanbul Hoşdere'de de şehirlerarası ve belediye otobüsü üretim fabrikası var. Türkiye'de 40 yıldır otobüs, 20 yıldır kamyon üreten şirketin başkanına göre, Türkiye'de büyük yetenekler var. Türk mühendisler, tasarruflu ürünler geliştirmeye yönelik yetiştirilmiş. Bu, bir sanat. Bu ürünler gelişmiş ülkelere satılabilir. Şu an gelişmekte olan ülkelerde kullanılabilecek araçlar üzerinde çalışıyoruz. Ar-Ge kanununa göre, teşvikten faydalanmak isteyen şirketin en az 50 Ar-Ge personeli çalıştırması zorunlu. Bu şirket, Kurumlar ve Gelir Vergisi kanunları gereğince Ar-Ge harcamalarında yüzde 100 matrah indirimi kazanacak. 500'den fazla Ar-Ge personeli çalıştıran işletmelerin ise her yıl, bir yıl önceye göre ek olarak yaptıkları Ar-Ge harcamalarının yarısı vergi matrahından indirilecek. Ayrıca, her ölçekte şirketin ulusal ve uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projeleri için de indirim ve teşvikler öngörülüyor. Ayrıca, Ar-Ge merkezlerinde ve Ar-Ge projelerinde çalışan personelin ücreti, belirli oranlarda Gelir Vergisi'nden muaf olacak ve şirkete Maliye Bakanlığı tarafından sigorta primi desteği sağlanacak.

2008'de bir önceki yıla oranla kamyon üretiminde 17 bin 300 adetle yüzde 7 ve otobüs üretiminde 3 bin 500 adetle yüzde 17 oranında daha fazla üretim yapan Mercedes-Benz Türk'ün Başkanı Ziegler, 2009'u zor yıl olarak değerlendirdi. Şirket, 2008'de 2 bin 650 otobüs ihraç ederek 2007'ye göre yüzde 10, 6 bin 500 kamyon ihracatı ile de yüzde 5 daha fazla satış yaptı. 2009'da üretim rakamlarının ortalama yüzde 30 azalacağını bildiren Ziegler, hükümetin ekonomiyi destekleme paketinden beklentilerini anlattı. Ziegler, 30 yaşını aşmış araçlar için yapılan düzenlemenin sektörü kurtaracağını vurgulayarak, "Yasa bir an önce yürürlüğe girmeli, işin bu kadar uzaması bizi mutsuz ediyor." dedi.

TRAVEGO
TRAVEGO
modeli otobüsler Hoşdere Fabrikası'nda üretiliyor.


Kaynaklar:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.