Ana sayfa
         
     

Haberler > 02-07-2009 > Başbakan Erdoğan, Murat Günak'ın tasarladığı ve Türkiye'de seri üretimi gündeme gelen elektrikli otomobil Mindset'in İsviçre'de geliştirilen bir prototipinin test sürüşünü yaptı:

Murat Günak ve İsviçreli ortağı Lorenzo Schmid ile görüşen Başbakan Erdoğan, Mindset'i 23 Haziran'da kullandı. Bu araç ile Başbakan'lık konutu etrafında tur atan Erdoğan, yüksek teknoloji ile üretilen otomobili çok beğendiğini ve motorun çok sessiz çalıştığını belirterek projeye destek sözü verdi. Görüşme sonunda Mindset'in üretiminin Türkiye'de gerçekleştirilmesi için bir yatırımcı bulunmasına karar verildi.


Başbakan Erdoğan, hibrit motorlu aracın test sürüşünü yaptı


Erdogan Test-Runs a Electric-Gas Hybrid Car

Otomobilcilere verdiği destekle "Otomobil Bakanı" unvanını kazanan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, aracın yüzde 100 elektrikle çalıştığını belirtti. Aracı son derece pratik ve sessiz bir araç olduğuna dikkat çeken Çağlayan, tümüyle çevre dostu olduğunu, yakıt kullanmadığını anlattı. Türkiye açısından çok önemli bir yatırım ve marka olacağını ifade eden Çağlayan, bu aracın Türk imajını dünyaya duyuracağını vurguladı.

Murat Günak ise, aracın sıfır gaz emisyonlu, sessiz bir araç olduğunu söyledi. İlk prototipi buraya getirdiklerini ve çok gurur duyduklarını kaydeden Günak, Başbakan Erdoğan'ın aracı kullanmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, "Beyefendi'ye gösterdik. Bu bizim için çok büyük bir gurur. Mutlulukla geri dönüyoruz" diye konuştu. Günak, kendisinin Ford, Mercedes ve Volkswagen otomobillerinin de tasarımlarını yaptığını belirterek, ancak Mindset'i sadece Türkiye için tasarladığını söyledi. Çağlayan da aracın Türkiye'de Anadolu KOBİ'leri tarafından üretileceğini de söyledi.


Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Murat Günak ile birlikte Mindset hakkında bilgi verdi.

Pille 100 km gidiyor

2007 yılında kendi kurduğu şirket ile elektrikli araçlar üretmek için yoğun bir şekilde çalışan Murat Günak, İsviçreli Spirt Avert ile 250 milyon euro yatırımla Mindset'i geliştirdi. Günak, yılda 10 bin adet araç üretmeyi planlıyor. İçten yanmalı bir motor yardımıyla elektrik enerjisi elde eden Mindset, bünyesinde bulundurduğu lityum iyon pil sayesinde 100 km'yi elektrik enerjisiyle katederken, 100 km'lik menzil aşıldığında 24 beygir güç üreten 2 silindirli, benzinli jeneratör devreye giriyor ve 800 km yol alabiliyor. Son derece kullanıcı dostu olan aracın pillerini şarj etmek için fişini normal bir elektrik prizine takmak yeterli olacak.


Murat Günak, Mindset tasarımı üzerinde çalışırken...
(Videoyu izlemek için tıklayınız)

Birçok modele imza attı

1952 yılında İstanbul'da doğan Murat Günak 6 yaşında iken Almanya'ya taşınır. 2 yıl kadar Almanya'da kaldıktan sonra İstanbul'a tekrar dönerek ortaöğretimini burada tamamlar. Daha sonra yurt dışına tekrar çıkarak öğrenimini bir sanat okulunun endüstriyel dizayn bölümünde sürdürür. Gözü kara bir Türk delikanlısı olan Günak, kendisini geliştirip mesleğinin en uç noktasına kadar gelerek dünya devi olan Ford, Mercedes, Peugeot, Chrysler, Volkswagen gibi firmalarda çalışmalar yaparak birçok modele imzasını attı. Daha sonra 2007 yılında kendi şirketini kurdu.

Çağlayan, makam aracında yanında oturan arabanın tasarımcısı Murat Günak'ı da tanıttı. Günak'ın, Volkswagen ve Mercedes firmalarında tasarımcı olarak çalıştığını anlatan Çağlayan, ''Murat Günak kardeşimiz Passat'ın, Mercedes C serisinin hem marka yaratıcısı, hem tasarımcısıdır. Kendisinin yüzde 100 elektrikle çalışan, yapmış olduğu bir prototipi sayın Başbakanımıza görmesi için getirdiler. Sizlerin de gördüğünüz gibi Başbakan arabayı kullandı'' diye konuştu.

Aracın, dünyada bu özelliklere sahip ilk otomobil olduğunu kaydeden Çağlayan, otomobille ilgili daha önemli gelişmeler kaydedilmesini beklediklerini belirtti. Çağlayan şöyle devam etti:

''Öylesine güzel bir yatırım, böylesine özel ve güzel bir dizayn... İnşallah gelecekte dünyanın en önemli markalarından biri olacak. İlk tasarımı, ilk markası olacak, Türk malı, Türk damgasını alacak. Türkiye'de üretilecek. Türk sanayicisi Anadolu'daki KOBİ'leriyle beraber üretecek. Son derece önemli. Sayın Başbakanımız arabayı kullandılar. Kendilerine araçla ilgili gerekli bilgileri verdik.''

Çağlayan, kendisinin de test ettiği aracın kullanımının son derece pratik ve güzel olduğunu söyledi.

Aracın çevre dostu olduğunu, çevreye hiçbir olumsuz etkisinin bulunmadığını anlatan Çağlayan, katı yakıt kullanılmayan otomobilin güneş panelleri kanalıyla bataryasının şarj edilebildiğini söyledi.

Tasarım üzerinde 2 yıldır çalışıldığını kaydeden Günak, bu aracı Türkiye için yaptığını söyledi.

Bir gazetecinin ''Sayın Başbakan nasıl karşıladı, ne değerlendirme yaptı?'' sorusuna Günak, ''Çok mutlu oldu. Baksanıza araçla dışarıya çıktı'' yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin, ''Aracın seri üretiminin yapılıp yapılamayacağı'' sorusuna da Günak, Çağlayan'ı işaret ederek, ''Beyefendi'ye sormak lazım'' dedi.

Bu kadarını beklemiyorduk

Murat Günak'ın ortak olduğu Spirt Avert şirketinin Türkiye Temsilcisi Kaan Kurşun, "Günak, Başbakan Erdoğan'ın gösterdiği destekten çok etkilendi" diye konuştu. Günak'ın Başbakan'a kendisini ve yaptığı çalışmaları anlattığını belirten Kurşun, şunları söyledi: "Toplantıda oldukça duygusal bir atmosfer oluştu. Başbakan, Murat Günak'ın başarılarından çok etkilendi. Günak, büyük bir gururla toplantıdan ayrıldı. Bu kadar yakın ilgiye beklemiyorduk" dedi.

Mindset'in 2008'in sonlarından beri Avrupa'nın çeşitli kentlerinde deneme sürüşü yaptığını vurgulayan Kurşun, aracı Türkiye'de üretmekten gurur duyacaklarını, "Türkiye Yatırım Ajansı yatırımcı arıyor. Özellikle Başbakan'ımızın aracı kullanması büyük ilgi topladı, henüz teklif almadık, hükümetten de haber bekleyeceğiz" dedi.

Mindset, üretimi yetişirse, 2010 Kültür Başkenti konukları için kullanılacak

Aracın Türkiye'de üretilmesi amacıyla girişimler sürerken, tanıtımına büyük katkı sağlayacak projeler de düşünülüyor. Bu kapsamdaki projelerden biri de "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" etkinliklerine katılacak yabancı konukların kent içinde Günak'ın araçlarıyla gezdirilmesi.

Yatırım desteği bulunarak üretime geçilmesi halinde, prototip olarak kabul edilen ön üretimden çıkan 20-25 adetlik Mindset filosu, yabancı konukların taşınmasında kullanılacak.

Şu an dünyada sadece iki adet prototipi bulunan ve bunun sadece biri tam olarak yürüyebilen Mindset adlı hibrit aracın, 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine yetişebilmesi için yatırım desteğinin bir an önce sonuca bağlanması gerekiyor.

Bunun için tüm çalışmaları hızlandırdıklarını belirten TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu, aracın Türkiye'de üretilmesi konusunda özellikle yan sanayi boyutuyla tüm desteği verebileceklerini kaydetti.

Burhanoğlu, Mindset projesine önayak olduklarını ama yatırımcı olamayacaklarını söyledi. Burhanoğlu, "Markamızı yaratalım; milli bir otomobilimiz olsun diye bu yola girdik. 1 yıldır çalışıyoruz. Murat Günak'ın projesini gerçekleştirmek için yatırımcı arayışımız sürüyor. Türkiye Yatırım Ajansı da yardımcı olacak" dedi.

  • 4.20 metre boyunda prototip sıfır emisyonla çalışıyor. Çevreyi hiç kirletmiyor. Karbon emisyonu yok.
  • Araca hareket gücünü lityum iyon teknolojili batarya sağlıyor.
  • Araç bir bataryayla 100 km gidebiliyor.
  • 100 km'den daha uzun mesafe gidilecekse, aküyü 24 beygir gücünde 2 silindirli benzinli jeneratör şarj ediyor.
  • 7 saniyede 100 km hıza çıkabiliyor.
  • Araçta lityum iyon batarya kullanılıyor
  • Tavan ve ön kaputunda güneş panelleri var. Paneller akülere ek güç sağlıyor.
  • Ar-Ge'si bir buçuk yıl gizlilik içinde yapıldı.
  • Tasarımcı Murat Günak, Mindest projesinde ortağı Lorenzo Schmid'le çalıştı.
  • Türkiye'ye getirilen araç iki kapılıydı. Ancak 4-5 kapılı üretilebilecek.
  • Türkiye'ye gelmeden önce soğuk, sıcak birçok iklimde test edildi. Asya'da, Avrupa'da, Afrika'da... Binlerce kilometre yol yapıldı. 6 aydır testteydi.
  • Türkiye'ye de kapalı kargoyla taşınarak, gizli getirildi
  • Sektörden edinilen bilgilere göre bu arabanın seri üretimde alt modeli için fiyatın 10 bin euro altı olarak düşünülüyor.
  • Konforuna göre bu fiyat değişebilir ama standart araç 10 bin euro altı olacak

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2020  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.