Ana sayfa
         
     

Haberler > 02-07-2009 > Başbakan Erdoğan, Murat Günak'ın tasarladığı ve Türkiye'de seri üretimi gündeme gelen elektrikli otomobil Mindset'in İsviçre'de geliştirilen bir prototipinin test sürüşünü yaptı:

Auto Bild: Geleceğin Porsche'si olabilir

AVRUPA'nın en önemli otomobil dergisi Alman Auto Bild, nisan sayısında Murat Günak'ın Mindset'i ile Porsche 911'i karşılaştırdı. "Geleceğin spor otomobilleri böyle mi olacak?" başlıklı karşılaştırma yazısında Auto Bild'de Mindset ile ilgili şu görüşlere yer verildi: "Mindset geleceğin Porsche'si olabilir. Klasik yerine elektrikli, güçlü yerine çok hafif. Bu araç gerçekten çok çekici özellikler sunuyor. Özellikle de küresel krizin bu kadar güçlü hissedildiği, çevre kaygılarının gittikçe şiddetlendiği günümüzde.

Almanya'da yapılan ölçümlere göre Mindset'in 100 km ilerlemek için ihtiyaç duyduğu elektriğin bedeliyle 1,2 litre benzin alınabiliyor. İlk cümlede "geleceğin Porsche'si" terimini kullanmıştık ve bu hiç de abartılı bir saptama değil. Çünkü Mindset ile 911 arasındaki ortak noktalar sanıldığından çok fazla: Yüksek verim, güvenilirlik, kalite ve statü.

Mindset'in üreticileri Porsche'yi başka bir nedenle de örnek alıyor: 1948 yılında Ferdinand Porsche, 356'yı piyasaya çıkardığında tam bir devrim yaratmıştı. Çünkü halkın Kaplumbağa'sı bir spor otomobile dönüşmüştü. Aynı şeyi Mindset de hedefliyor. 2+2 oturma düzenli Mindset'in 22 inçlik jantları ve ince tabanlı lastikleri, yolda bir böcek gibi ilerliyormuş hissi veriyor.

Geleceğin sporcusu olarak sunulsa da bu otomobilin teknik verileri pek de etkileyici değil aslında. Örneğin menzili 100 km, maksimum hızı ise 140 km/s. Ancak bu çevreci otomobilin çekici özellikleri çok farklı yönlerde gizli. Örneğin yolda neredeyse süzülerek ilerliyor, deri döşemelerde çok rahat oturuluyor, önemli bilgiler laptop ekranına yansıtılan analog görünümlü göstergelerden izleniyor, yüksek oturma pozisyonu görüşü iyileştiriyor."

Otoda büyümenin yolu niş modelden geçiyor

Türkiye'nin otomotivde büyümesinin yolunun niş modellerle olacağını da söyleyen Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, "Bu noktadan baktığımızda elektrikli bir araç olan Mindset, Türkiye için niş bir proje. Bu aracı sadece üretilip satılacak bir araç olarak değil Türkiye'ye teknoloji alanında sağlayacağı katkılara da bakmamız lazım. Belki bu araçta kullanılan teknoloji yarın başka sektörlerde de kullanılacak. Yani bu araç teknoloji olarak da Türkiye büyük katma değer sağlayabilir" dedi. Bilaloğlu, Alman Volkswagen Grubu'nun elektrikli araçları otomotiv sektöründe bir geçiş teknolojisi olarak gördüğünü de belirterek, "10-15 yıl elektrikli araçlar piyasaya yön verecektir. Ama unutulmaması gereken elektrikli araç kullanırken çevreyi korusa da, pil üretimi çok da çevreci değil. Bu yüzden elektrikli araçlar geçiş olup, yerini daha çevreci enerjilere bırakacak" yorumunu yaptı.

Büyük resim için tıklayınız
Büyük resim için tıklayınız

Büyük resim için tıklayınız
Büyük resim için tıklayınız

Büyük resim için tıklayınız
Büyük resim için tıklayınız


         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2020  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.