Ana sayfa
         
     

Haberler > 02-07-2009 > Başbakan Erdoğan, Murat Günak'ın tasarladığı ve Türkiye'de seri üretimi gündeme gelen elektrikli otomobil Mindset'in İsviçre'de geliştirilen bir prototipinin test sürüşünü yaptı:

Mindset'in Türkiye'de üretilip dünya pazarlarına açılması zor görünüyor:

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Ankara'daki deneme sürüşlerinden sonra, "Türk sanayicisi Anadolu'daki KOBİ'leriyle beraber üretecek. Dünyaya Türk adını ve Türk imajını duyuracak" açıklamasını değerlendiren otomotivciler, konsept araç üretiminin çok zor olmadığını, önemli kısmın "yatırımcı, marka oluşturma ve global pazarlama" olduğunu belirtti. Birçok dev markanın iflas ettiğini ve yatırımcıların yeni projelere finansman bulmakta zorlandığını kaydeden yetkililer, aracın seri üretimine geçilmesi için en az 400 milyon dolarlık yatırım gerektiğini vurguladı.

GM Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, konseptin güzel olduğunu vurgulayarak, "Yine de iş konsepti yaratmakla bitmiyor. Hayata nasıl geçecek, kim finansmanı karşılayacak, marka ne olacak? Akla milyonlarca soru geliyor. Hükümet yatırımı finanse eder veya önayak olursa sorun yok. Ama bu ekonomik şartlarda bana oldukça zor gözüküyor. Bekleyip göreceğiz" dedi.

Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer de birçok firma ve girişimcinin konsept model üretebildiğini, ancak önemli olanın bu projeyi, "seri üretim, global pazarlara dağıtım ve pazarlama" olarak hayata geçirmek olduğunu söyledi. Tezer, "Mindset'in küresel pazarlara açılması için ne gibi çalışmalar yapılıyor? Konsept araç imalatını herkes yapıyor. Ama yatırımcı bulup, gerekli distribütör ve bayi ağını kurup bu ürünü global pazarlara sunmak önemli. Bu unsurlar ortada yokken, bir aracı ortaya çıkarıp hemen büyük hedefler ortaya konulmamalı. Yıllar önce "Jet Fadıl" lakaplı Fadıl Akgündüz, "İmza" diye bir aracın prototipini yapmış, uluslararası fuara katılmıştı. Otomotivde rekabetin ayyuka çıktığı, firmaların iflasa gittiği bu dönemde eğer araç burada üretilecekse plan, program ve hedefler daha somut ortaya konulmalı. Yoksa hayalden öteye geçemez" dedi.

Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon ise çevreci bir aracın Türkiye'de üretilmesinden memnunluk duyacaklarını belirterek, "İnşallah projenin gerisi gelir" dedi. Sıfırdan marka veya bir araç yaratmanın çok zor olduğunu kaydeden Orhon, "Yeni bir markanın başarılı olması için altyapı gerekir. Ayrıca tek bir model ile bu başarılamaz. Murat Günak'ın projesi güzel ama Türkiye'den destek bulunamazsa, "Türk markası olsun" diye ısrar edilmemeli. Bilinmeyen veya pazara yeni giren marka ancak fiyatı aşağıya çeker. Başarı isteniyorsa daha derin araştırmalar yapılıp önlemler alınmalı" diye konuştu.

Renault Trucks, Peugeot gibi markalara fason üretim yapan Karsan'ın Genel Müdürü Murat Selek de, "Karsan olarak birçok markaya fason araç ürettiğimizden bizim iş modelimize uygun bir konu. Ancak fizibilite doğru yapılarak, doğru bir iş modeliyle pazarlara çıkmalı" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Otomotiv Ticaret Meclisi Başkanı Yüksel Mermer, aracın Türk malı olarak devreye girmesinin ancak devletin kesenin ağzını açmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. Mermer, "Projenin Türkiye'de olmasını isteriz. Ancak otomotivde artık küçük marka diye bir şey kalmıyor. Yeni bir model ve marka için milyarlarca dolar yatırım gerekiyor" dedi.

 


Videolar


Prototip araç denemeleri
Kaynak: www.myvideo.de/watch/5053420/Murat_Guenak_Hybrid_Auto


Mindset Prototype

Kaynak: www.dailymotion.com/video/x522gy_mindset-prototype_auto

 


Mindset Berlin caddelerinde, halkın beğenisine sunuluyor..
Kaynak: www.wattgehtab.com/index.php/content/view/2280/25

 


Mindset e-motion electric car

Prototip testleri


Kaynak: www.wattgehtab.com/index.php/content/view/1911/25


Mindset electric car Protoype test drive (19-01-2008)
Kaynak: www.wattgehtab.com/index.php/content/view/1911/25



Kaynaklar:

 

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.