Ana sayfa
         
     

Haberler > 10-03-2009 > TÜBİTAK 8 yılda makine ve imalat sektörlerindeki Ar-Ge projelerine 350 milyon dolar maddi destek sağladı; Bu desteklerle hafif ticari araçlarda Türkiye'nin tasarım ve üretim merkezi olması sağlandı:

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in soru önergesine verdiği yanıtta, TÜBİTAK'ın başarılarını anlattı. Bakan Aydın, Ar-Ge faaliyetleri daha fazla yatırım yaptıklarını ve bunun sonucunda; 1996-2008 (sonu) yılları itibariyle Ar-Ge faaliyetleri için toplam 2,4 milyar dolar harcama yapıldığını bildirdi. Aydın şunları kaydetti:

"1996-2008 itibariyle, destek programları kapsamında desteklenen projeler çerçevesinde toplam 1,6 milyar ABD doları tutarında Ar-Ge hacmi oluşturulmuştur. TUBİTAK olarak, özel sektör firmalarının harcadıkları bu tutara karşılık olarak desteklenen projelere yaklaşık 800 milyon dolar destek verilmiştir."

Aydın, destek programlarına özel sektör kuruluşlarınca, 2000 yılında 260 proje başvurusu, 2008 yılında ise bin 622 proje başvurusu yapıldığını belirtirken, "Proje başvurularında 6,2 kat artış olmuştur. 1995-2008 aralığında destek programlarına 7 bin 772 proje başvurusu yapılmış olup 4 bin 822 proje desteklenmiş, desteklenen projelerden 2 bin 573 proje sonuçlanmış ve bin 700 projenin destek süreci devam etmektedir" dedi.

TÜBİTAK desteklerinin hibe şeklinde gerçekleştiğini anımsatan Aydın, sağlanan maddi desteğin 350 milyon dolarının makine ve imalat sektörlerindeki Ar-Ge projelerine yapıldığını belirtti. Aydın, başarı kazanan yeni Ar-Ge projelerini de şöyle aktardı:

"Ar-Ge destekleriyle hafif ticari araçlarda özgün tasarımlar yapıldı. Özellikle hafif ticari araçlarda Türkiye'nin tasarım ve üretim merkezi olması sağlandı. Projeye konu her bir aracın ithalatı 1 milyar ABD dolarının üzerindeydi. Ar-Ge destekleriyle otobüs özgün tasarımı yapıldı. ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapılıyor. Otomotiv, elektronik ve beyaz eşyada uluslararası firmaların Ar-Ge merkezlerini ülkemize taşımaları sağlandı, geliştirilen ürünler Türkiye'den dünyaya satılmaya başlandı. Tekstil, gıda, ambalaj makinalarının üretimi sağlandı. Savunma sanayinde eğitim uçağı, insansız hava aracı, savunma sistemleri, silah ve atış sistemleri, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar, uçuş eğitim simülatörleri, görev bilgisayarları ve yazılımları tamamen yerli olarak geliştirilerek yurtdışı bağımlılığı azaltılmıştır"


İlgili haber:

12-11-2008 > TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü'nde düzenlenen toplantıda Enerji Enstitüsü ile Ford Otosan'ın birlikte yapmış olduğu hibrid araçlar ve yakıt pilleri tanıtıldı;

TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs toplantıda yaptığı konuşmada, "Birkaç aydır otomotiv sektöründe hep kötü haberler duyuyoruz. Bu dönemde böyle projeleri açıklıyor olmamız çok önemli ve anlamlı. Enstitü olarak başta Hibrid Elektrikli Araçlar olmak üzere araç teknolojilerini ilgilendiren çeşitli alanlarla otomotiv sektörü ile birlikte yürüttüğü Ar-Ge projeleri çerçevesinde gerek komponent anlamında gerekse sistem geliştirme anlamında birçok yenilikçi ürüne imza atmıştır" dedi.

Son yıllarda Türkiye'de otomotiv sektöründe önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Ford Otosan Ar-Ge Koordinasyon Müdürü Dr. Murat Yıldırım, "Bu gelişmelerin sürdürülebilir olması için üretimin yanı sıra tasarım yönünün de gelişmesi gerekiyor. Bu nedenle Ford Otosan olarak çeşitli üniversiteler, TÜBİTAK gibi kuruluşlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Dünyada önemli gelişmeler yaşanıyor, Türkiye de bu gelişmelerin içinde yer almaktadır. Fosil yakıttan hidrojen yakıtına dönüş büyük bir devrimdir" ifadelerini kullandı.

Hibrid araç ve alt sistem projeleri ile ilgili konuşan Enerji Enstitüsü uzman araştırmacı Hamdi Uçarol da, "Tüm dünyada araç kullanımları her geçen gün artmaktadır. Önümüzdeki yıllarda daha çok artacak. Bu durum yakıt tasarrufunu, emisyon azaltılmasını ve çevresel etkilerin düşürülmesini gündeme getirmektedir. Araçların daha az atık gaz salınımı, daha az yakıt tasarrufu ve daha az emisyonu yeni teknolojileri beraberinde getirmektedir. Üzerinde çalıştığımız hibrid hafif ticari araç prototip geliştirme ve alt sistem projelerini başarıyla sonuçlandırmış bulunuyoruz. Projenin devamı yol testleri sonucunda ticarileşme için adımların atılması yer almaktadır" şeklinde konuştu.

Ford Kuzey Amerika Sıfır Emisyon Araç Programı mühendislik Müdürü Gregory L. Frenette ise, Ford olarak hibrid araç ve yakıt pili teknolojisiyle ilgili önemli çalışmalar sürdürdüklerini söyledi. Sıkıştırılmış hidrojen ile çalışan yakıt pilli (fuel cell) araçlarla ilgili çalışmalarını anlatan Frenette, "Çevre sorunlarını çözmek masraf değil yatırımdır. Biz de Ford olarak en önemli emisyon azaltma sistemi olan fuel cell ile çalışan araç geliştiriyoruz. 30 araçlık fuel cell filomuz 1,6 milyon kilometre kullanılmış durumda. Sıfır emisyona sahip ve saatte 128 kilometre hıza sahip araçlarımız çamur, su, eksi 18 ve artı 110 derecede test edilmiştir. Fuel cell araçlarımızı öyle geliştireceğiz ki bugünkü araçlarla rekabet edebilecek fiyat ve güvenliğe getireceğiz. O hale geldiğinde ise piyasaya sürme aşamasına ulaşmış olacağız. Bu tür araçların piyasaya sürülmesi için bir başka önemli nokta da yakıt ikmalinin yaygınlaşması şarttır. Tüm dünyada hidrojen yakıtının yaygınlaşması ve yakıt sisteminin her yerde olabilmesi de çok önemli. Bu konuda hükümetlere, medyaya, otomobil sanayicisine, enerji akademisyenlerine ve müşterilere çok büyük görevler düşmektedir" diye konuştu.

Frenette, bu tür araçların dizayn ve geliştirilmesi ile ilgili Ford Otosan ile bir anlaşma içinde olduklarını da belirterek, "Ford Otosan'ı seçmemizin birçok sebebi var. İyi yönetiliyor, iyi Ar-Ge yapabiliyorlar, sektöründe kendini kanıtlamış bir firma ve ayrıca TÜBİTAK ve Türk hükümeti Yakıt Pili Projeleri ile ile iyi diyalog halinde başarılı çalışmalara imza atıyorlar" dedi.

Toplantının ardından prototip olarak geliştirilen otomobil ve transitle test sürüşleri yapılarak araçlar tanıtıldı.


TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi / Enerji Enstitüsü
Güç Elektroniği ve Kontrol Teknolojileri Stratejik İş Birimi > Araç Teknolojileri:

TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü'ne bağlı Araç Teknolojileri Grubu, yarının teknolojisini günümüze taşımak amacı ile gerek askeri, gerekse sivil alanlarda farklı ihtiyaçlara ve beklentilere cevap verecek, hibrid elektrikli araç ve güç sistemleri tasarlamakta, hibrid araçların kontrol sistemlerini geliştirmekte, motor testlerini gerçekleştirmektedir.

Çeşitli konfigürasyonlarda hibrid araç tasarımı ve prototip üretimi yapılmaktadır. Ayrıca elektrik motoru ve elektrik motor sürücüleri, hibrid araç kontrol üniteleri geliştirilmesi ve prototip üretimi ile enerji depolama teknolojileri ve batarya geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Alanında gerek altyapı, gerek bilgi birikimi ve gerekse farklı mühendislik disiplinlerinden gelen araştırmacı potansiyeli açısından Türkiye'nin en dinamik, en yetkin ve en kapsamlı ekibidir.

 

TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Araç Teknolojileri Grubu sadece sivil amaçlı çalışmalarda değil, askeri amaçlı projelerin gerçekleştirilmesinde de üzerine aldığı sorumlulukları başarı ile yerine getirmektedir. Araç teknolojileri laboratuarında ağırlıklı olarak askeri amaçlar için; görünmezlik kabiliyeti, akustik ve termal izlerin azaltılması ve siluetin küçültülmesi, geliştirilmiş iz kontrol yönetimi gibi fark edilebilirliğin azaltılması çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca daha fazla dayanıklılık ve yakıt verimi, gelişmiş güvenilirlik ve idame ettirebilirlik, taşıma kapasitesinin artırılması, gelişmiş kullanabilirlik, hayatta kalabilme kabiliyetinin artırılması, gelişmiş güvenlik ve taşıma gereksinimlerine uyumluluk, geleceğin elektrikli zırh ve silahlarına zemin oluşturma alanlarında çalışmalar da yapılmaktadır.

Araç teknolojileri grubu farklı beklentilere farklı çözümler sunabilecek bilgi, beceri ve altyapıya sahiptir. Yapılmış ve yapılmakta olan projeler, araç teknolojileri konusunda sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübenin bir göstergesidir. Sahip olduğu bilgi birikimi ve altyapısı ile geleceğin ulaşım araçlarının geliştirilmesi, alternatif yakıtlar ve yakıt verimliliğinin arttırılması gibi konularda Türk sanayisine büyük destek vermekte ve gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

Çalışma Alanları:

  • Elektrikli kara ve deniz araçları güç sistemleri
    • Tümü elektrikli ve hibrid elektrikli araç güç ve güç aktarma sistemleri
      • Sistem tasarımı ve prototip üretimi
      • Modelleme, kontrol ve simülasyon
  • Elektrikli kara ve deniz araçları kontrol sistemleri
    • Hızlı kontrolcü prototiplendirme ve donanım içeren simülasyonlar
    • Batarya yönetim sistemi
    • Motor kontrol sistemleri
    • Hibrid elektrikli araç kontrol sistemleri
  • Elektrikli araç alt sistemleri elektrik motor tasarımı ve geliştirilmesi
    • Elektronik kontrol ünitesi tasarımı ve geliştirilmesi
    • Motor kontrol sürücülerinin tasarımı ve geliştirilmesi
    • Elektrikli araçlar için batarya tasarımı ve geliştirilmesi
    • Hibrid elektrikli araçlar için sürücü arayüzü tasarımı
         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.