Ana sayfa
         
     

Rapor - Makale > CAD/CAM/CAE > Simülasyon uygulamları için uygun donanım seçimi:


Tasarımcılar için bir modeli fiziksel olarak üretmeden olası hataları görebilmek önemli bir ihtiyaçtır. Buna rağmen sanayide kullanılan simülasyon uygulamalarına ulaşma imkânı olmadan mezun olan mühendislerin çoğu tasarım alanında çalışsa bile, bu konuya bir daha eğilmez. Büyük Ar-Ge departmanlarında bile simülasyon ile uğraşan bir iki kişiden fazlası bulunmaz: "çok zeki ve yetenekli gençler" ile "üstad"lara ayrılmış bir iş olarak görülür.

İnceleme örneği olarak SolidWorks Simulation ve tüm diğer Simulation paketleri

Eğitimleri boyunca kısa bir süre için teorik sonlu eleman analizi gibi konuları gören, en iyi ihtimalle bir kaç ödev için küçük bir kaç program yazan yada çalıştıran mühendisler için simülasyon korkutucudur: doğru yazılım ve yeterli güçte bilgi işleme gücüne sahip olmayan bilgisayarlarda çok zaman aldığı için “lüks” bir konu olarak görülmeye devam eder - ve bu yüzden göz ardı edilir.

Böyle bir yazıyı kaleme alırken, yapılabilecek en büyük hatanın genel konulardan bahsederek, pratik uygulamaları göz ardı etmek olacağını düşünüyorum. Bu yüzden Türkiye’nin her yerinde ulaşılabilir teknik desteği olan, belirli bir yaygınlığa sahip CAD verilerinin olduğu ve üzerilerinde simülasyon denemeleri yapılabilecek bir programı örnek olarak kullanacağız.
Programın kullanımı kolay ve görsel olmalı, bu konuda deneyimi olmayan mühendislerin deneyim kazanması için çok sayıda kaynağa ulaşabilmesine imkan vermelidir. En önemli nokta ise, bu program için parayı ödeyecek olan şirket sahiplerine uygun ödeme koşulları sunabilme imkânına sahip olmasıdır. Türkiye dört şirket tarafından dağıtılan ve tüm bu gereksinimleri karşılayan SolidWorks Simulation’ı örnek olarak kullanacağız, ama burada belirteceğimiz noktalar ANSYS, Autodesk Algor, T-Flex FEA modülü, Siemens NX Simulation gibi diğer programlar için de geçerlidir. Yazının bundan sonrasına göreceğiniz tüm SolidWorks Simulation ifadelerini, eşdeğer programlar ile değiştirebilirsiniz.

SolidWorks Simulation tasarlanmış bir SolidWorks modelini sınayarak, olası tasarım hatalarını ortaya çıkarmanızı sağlayan bir araçtır ve kullanımı kolaydır. Malzeme yorulması, titreşim analizi, hareket analizi, termal ve akışkanlık analizi, non-lineer analiz, düşürme testi gibi analizleri yapmanızı sağlar, böylece ürünü daha fiziksel olarak üretmeden önce optimizasyon yapma imkanı verir.

Bazı temel simulation özelliklerini içeren SimulationXpress her Standard ve Professional SolidWorks sürümünde mevcuttur, basit parçalar üzerinde tek aşamalı stress analizi yapma imkanı verir. Bir çeşit deneme sürümü gibi düşünülebilir, simülasyon kullanabileceğini düşünen kullanıcılara simulation serisi ürünlere kolayca geçip geçemeyeceklerini tartma imkanı verir. Bu özelliği sayesinde her tasarımcıya kendini simülasyon alanında yetiştirme imkanı sunar. Benzeri giriş seviyesi simülasyon özellikleri yukarıda bahsi geçen diğer yazılım paketlerinin çeşitli sürümlerinde bulunmaktadır.

Simulation için Donanım Gereksinimi

Diğer simülasyon paketlerinde olduğu gibi, teorik olarak SolidWorks çalışan her bilgisayarda SolidWorks Simulation çalışır ama verimli çalışıp çalışmayacağı başka bir konudur. Solidworks'un temel özelliklerini çalıştırabilen bir bilgisayarın simulasyonu verimli çalıştırması beklenmemelidir.

Çok yaygın yapılan bir hata, Simulation kullanmak için işlemci gücünün gerekeceğini düşünerek çift ya da dört işlemcili iş istasyonu almak, ama bilgisayarı yeteri kadar RAM ile beslememektir. Özellikle bilgi işlem yöneticileri, RAM konusunda çok hassastır - 4GB RAM ile iki adet 6 çekirdekli işlemcinin sorunsuz çalışmasını beklerler - her çekirdek için 333 MB RAM ile verimli çalışılacağını düşünmek, sadece sorunlara davetiye çıkarmaktır. Eğer alınacak bilgisayar konfigürasyonuna başkaları karar verecek ise, zorunlu ve vazgeçilmez özellikler arasında mutlaka mümkün olduğu kadar çok RAM istemelisiniz. Her halükarda her işlemci çekirdeği başına en az 2 GB RAM almanız gerekecektir.

SolidWorks Simulation için Xeon mu, yoksa Core i5 / Core i7 İşlemci mi?

Çok yüzeysel olarak konuyu özetleyecek olursak, 24 GB dan fazla RAM gerektiğinde yada tek işlemciden fazlası istendiğinde Intel Xeon serisi işlemcilere geçmekten başka alternatif bulunmuyor. 24 GB' a kadar RAM yeterli ise, Intel Core i7 serisi işlemcili bir konfigürasyon yeterli olacaktır.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.