Ana sayfa
         
     
Haberler > 22.10.2002 > Sektörel Haberler: İçten Yanmalı Kranksız-Zincirli Motor...

Uzay mühendisi yakıt sarfiyatını yüzde 20 azaltan buluş yaptı:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu genç uzay mühendisi Ertim Orkun, yakıttan 5'te 1 oranında tasarruf sağlayan yeni bir motor geliştirdiğini bildirdi.

İTÜ'den geçtiğimiz eğitim yılında mezun olan ve halen bu okulda yüksek lisans eğitimi alan Ertim Orkun, günümüz otomobillerinde kullanılan motorların yaklaşık 100 yıllık geçmişe dayandığını hatırlatarak, teknolojine kadar gelişse de var olan "krank mili" sisteminin değişmediğine dikkat çekti. "İlk kez otomobil motoru gördüğüm ve sistemini öğrendiğim günden bu yana düşünüyorum, niçin verilen kuvvetin bir kısmı boşa gidiyor diye?
Kuvvetin maksimuma çıkarılması için pek çok tasarım aklıma geldi. Bir sürü model çizdim." diyen Orkun, sonunda "içten yanmalı kranksız-zincirli motoru" bulduğunu söyledi.

Krank mili ile çalışan motorlarda dairesel hareket nedeniyle oluşan kayıpları azaltmak amacıyla tasarladığı motorun zincirle çalıştığını anlatan Orkun, şunları kaydetti: "Motorda krank mili ile biyel kolu arasındaki açı 90 dereceye yaklaştığında kuvvet maksimum olur. Ancak bu bir dönüşte tek bir kez meydana gelir. Benim yaptığım sistemde bu açı her aşamada 90 dereceye çok yakın olarak gerçekleşiyor. Bu motor sisteminde, kuvveti üretmek için klasik motorlarda olduğu gibi piston kullandım. Yanma sonucu oluşan kuvvetle pistonlar zincirleri çeviriyor." Orkun, bulduğu sistemle verimin artırıldığını ve krank milli motorlara göre 5'te 1 oranında yakıt tasarrufu sağlandığını dile getirerek, "Böylece bir otomobil, 5 depo yerine 4 depo benzin ya da mazot harcayacak." dedi.

Sistemin otomobil, otobüs, kamyon gibi araçların yanı sıra gemi motorlarında da kullanılabileceğine işaret eden Orkun, aynı zamanda mevcut motorların, maliyeti yüksek olmasına rağmen yenilenerek zincirli sisteme dönüştürülebileceğini bildirdi. Orkun, "İçten Yanmalı Kranksız-Zincirli Motor" adı altında geliştirdiği motor için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu anlatarak, önümüzdeki günlerde de model bir motor üreteceklerini söyledi. Ertim Orkun, makine mühendisi olan babası Erki Orkun'un da çeşitli buluşlara imza attığını vurgulayarak, "Çekyat adı babamın adına tescillidir. Çekyatın sistemini babam buldu." dedi. Ayrıca babasının "gündüz sınıf, gece yatakhane" olarak kullanılabilen sınıflardan oluşan okul projesi bulunduğunu belirten Orkun, mucitliğinin aileden geldiğini kaydetti.

İstanbul, aa 22.10.2002

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.