Ana sayfa
         
     

Haberler > 10-05-2004 > CAD/CAM sistemleri yardımıya yerli tasarım ve patentli silah imal eden Trabzon Silah Sanayi A.Ş. (TİSAŞ) bir yıl içinde T.S.K. için 70 bin adet Zigana M16 ve Zigana T modeli tabanca üretecek:

T.S.K. kadrosunda görev yapan Subay, Astsubay ve Uzman Jandarma Çavuş kadrolarıyla ilgili zati demirbaş tabanca alımı ihalesine katılan TİSAŞ, ürettiği Zigana M16 ve Zigana T model tabancalarıyla testleri başarıyla geçerek 1 Mayıs 2004 tarihinde ihaleyi kazandı.

Konuyla ilgili bilgi veren TİSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Hacıoğlu, "İhaleye dört firma girdi ve dört firmadan üç firmanın tabancaları testleri geçti. Üç firmanın birer silahı testi kazanırken bizim iki silahımız; Zigana T ve Zigana M16 testi geçti. Şu anki kapasitemiz, mevcut talepleri karşılayabiliyor. Yeni aldığımız ihale için, ilave 1 milyon dolarlık yatırım yapacağız." dedi...

Hacıoğlu, Amerika'dan da tabanca siparişi aldıklarını bildirerek, şunları söyledi: "Amerika'dan bir firmanın siparişi oldu. Numune ürün tabanca gönderdik. Ürünlerimiz beğenildi, sipariş vermek istediler. Buna ilaveten, Amerika'dan üç firma daha parça siparişi vermek istedi. Fakat, bu siparişler şu an için bizim açımızdan bir anlam ifade etmiyor; taleplere cevap veremiyoruz. Çünkü, bizim Milli Savunma Bakanlığı ile anlaşmamız var. Zaten şu anki altyapımız da bu siparişlere cevap verecek düzeyde değil...

Trabzon Silah Sanayii AŞ hakkında da bilgi veren Hacıoğlu, fabrikanın 1994 yılında kurulduğunu söyledi. Hacıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, TİSAŞ bugüne kadar 6 ayrı ürün geliştirdi. Türk patenti ile üretilen ürünler, NATO standartlarını taşıyor. Halen fabrika bünyesinde 128 kişi çalışıyor. Ürünler, TİSAŞ bünyesindeki Ar-Ge bölümünde geliştiriliyor. Fabrikanın halen tek vardiya yıllık üretim kapasitesi, 20 bin adet tabanca. Yeni siparişlere cevap verebilmek için ilave 1 milyon dolarlık bir yatırım yapılarak kapasitenin yıllık 60 bin adet tabanca üretime çıkarılması planlanıyor.

İhaleyi kazanan tabancaların bazı teknik özellikleri:

ZİGANA T

  • Kalibre: 9x19 mm
  • Etkili Menzili: 100 m
  • Çalışma Sistemi: Basit Geri Tepmeli, Yarı Otomatik
  • Şarjör Kapasitesi: standart 15+1, Özel 17+1
  • İlk Hızı: 370 artı-eksi 10 m/s
  • Tabanca Ağırlığı (Boş Şarjörlü): 980 g
  • Uzunluk: 220 mm
  • Yükseklik: 140 mm
  • Genişlik: 36 mm
  • Namlu Uzunluğu: 130 mm
  • Sıcaklık Limiti: -35 °C/+60 °C
  • Min. Namlu Atış Ömrü: 25.000

ZIGANA M16

  • Kalibre: 9x19 mm
  • Etkili Menzili: 75 m
  • Çalışma Sistemi: Basit Geri Tepmeli, Yarı Otomatik
  • Şarjör Kapasitesi: Standart 15+1, Özel 17+1
  • İlk Hızı: 350 ± 10 m/s
  • Tabanca Ağırlığı (Boş Şarjörlü): 940 g
  • Uzunluk: 218 mm
  • Yükseklik: 140 mm
  • Genişlik: 34 mm
  • Namlu Uzunluğu: 126 mm
  • Sıcaklık Limiti: -35 °C/+60 °C
  • Min. Namlu Atış Ömrü: 25.000

Zigana T tabanca TİSAŞ Ar-Ge'sinde tasarlanmış, projelendirilmiş, testleri yapılmış ve 2002 yılında satışa sunulmuştur.
Tasarımda silah boyutları ve görünüşü değiştirilerek psikolojik olarak da vurucu gücünün arttırılması düşünülmüştür. Silah ağırlığı gövdede özel alaşımlı hafif metal kullanılarak 1 kg altına düşürülmüş ve kullanım kolaylığı sağlanmıştır. Silahın namlusu özel malzemeden soğuk dövülerek imal edilmiştir. Bu teknoloji hali hazırda silah üretiminde kullanılan en güvenilir ve kaliteli teknolojidir. Namlu dışı korozyonlara karşı krom kaplanmıştır. Kapak ve diğer parçalar özel çelikten imal edilmişlerdir. Çalışan tüm parçalar ısıl işlem görmüş, çalışma ömürleri uzatılmış ve aşınmaya karşı dirençleri arttırılmıştır. Silahta kullanılan tüm yaylar kaliteli çelikten üretilip kontrol sonrası silahlara monte edilmiştir. Her silah parça temin, imalat, kaplama ve montaj safhalarında kalite kontrolden geçerek üretilmiş, sonrasında göz ve atış kontrolüne tabi tutularak satışa arz edilmiştir.

Zigana modeli tabancalar aşağıda açıklanan askeri testlerden de başarıyla geçmiştir:

Kafile içinden iki silah alınır, bu silahlarla birer şarjör fonksiyon atışı sonrasında, bir adedi boya kontrolü için 24 saat tuz testine, bitiminde 1 metre yüksekten çelik blok üzerine çeşitli konumlarda düşürülerek, test sonrası bir şarjör mermi atılıp, darbelere karşı dayanıklılık testine; diğer silah ise ilk hız testine, 25 metre mesafeden hedefe yapılan 10 atışın 16 cm daire içinde olması şeklinde dağılım testine, her iklimde atış yapabilmesinin kontrolü için -35 derecede 6 saat bekletilip atış yapılarak soğuk ve + 55 derecede 6 saat bekletilip atış yapılarak sıcak hava testine, her 60 atış sonrası namlunun kısa bir süre soğutulması ve her 600 atışta temizlik bakımı ile aralıksız 5000 mermi atışı yapılarak, zorlaştırılmış atış testine tabi tutulur. Bundan sonra tekrar ilk hız ve dağılımı alınır.


TİSAŞ hakkında:

Trabzon Silah Sanayi A.Ş., Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında Trabzon ilinde tabanca imalatı gerçekleştirmek üzere 1993 yılında kurulmuştur. TİSAŞ kuruluşundan bu güne kadar geçmişinden gelen tecrübesini ileri teknoloji ile birleştirip modern bir kuruluş olabilme yolunda büyük atılımlar gerçekleştirmiştir.

TİSAŞ ilk olarak; projesine MKEK- SİLAHSAN A.Ş. hazırladığı FATİH 13 7.65 mm tabancanın ilk prototip üretimini 10/04/1995 tarihinde başarı ile tamamlamıştır...


Ar-Ge

1998 yılında başlatılan TİSAŞ Ar-Ge Müdürlüğü, KTÜ - KOSGEB TEKMER Müdürlüğü (Karadeniz Teknik Üniversitesi - KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkez Müdürlüğü) ile koordineli yürütülen ilk Türk tasarım projesi; KANUNİ 16.9x19 mm tabancı üretimi ile sonuçlanmıştır. 1999 yılında bu ürüne ilk Türk tasarımı patent tescili yaptırılmıştır.

Projenin ikinci aşamasında TİSAŞ'ın Ar-Ge'sinde yapılan çalışmalar sonunda KANUNİ S 2000 ve ZİGANA M16 tabancaları ürün yelpazesine katılmıştır.

Tabanca üretiminde diğer ülkelere pazarlamanın gerçekleştirilmesini sağlamak maksadı ile konusunda, geniş tecrübelere üstün nitelikli teknolojiye sahip uluslar arası alanda kendini kabul ettirmiş bir partner arama çalışmalarına geçilmiştir.

Sürekli müşteri memnuniyeti sağlanması ve güvenli ortamda üretim gerçekleştirmek üzere başlatılan sistem çalışmaları 1998 yılında T.C. M.S.B. teknik hizmetler dairesi tarafında tesis güvenlik ve üretim izni ile belgelenmiştir. Kalite Yönetimi sistemi çalışmaları ise 2001 yılında Almanya'da kurulu TÜV Rheinland/Berlin-Brandenburg kuruluşu tarafından ISO 9001 belgesi ile belgelenmiştir.

Tasarım Kontrolü

TİSAŞ'ın ürettiği ürünlerin sürekli müşteri memnuniyetini sağlayabilmesi için, gerekli tasarım faaliyetleri ve bu faaliyetlerin nasıl kontrolünün sağlanacağı kalite güvence sistemi içerisinde dökümante edilmiştir. Tasarım faaliyetleri tamamen CAD/CAM bilgisayar teknolojisi kullanılarak tasarlanır ve üretilir.

TİSAŞ'ta tasarım ve geliştirme faaliyetleri üç ana grupta incelenirler. Bu faaliyet grupları:

Revize tasarımlar,
Yeni tasarımlar,
Sipariş Tasarımlardır.

TİSAŞ'ta tasarım ve geliştirme planları yıllık olarak Ar-Ge Müdürü tarafından hazırlanır ve Genel Müdüre onaylatılırlar.

Revize Tasarımlar: Mevcut üretilmiş ürünler veya ekipmanların fonksiyoneliğinin geliştirilmesi için yapılan tasarım faaliyetleridir. Bu faaliyetler Ar-Ge Müdürü tarafından başlatılırlar. Başlatılan bu faaliyetler kapsamında Ar-Ge Müdürü revize edilen ürüne ait resimleri proje şefliğine çizdirerek eski resimlerin kullanılmasını engellemek için gerekli işaretlemeler yapılır. Ar-Ge Müdürü gerek görmesi halinde ilgili bölüm müdürleriyle tasarım değerlendirme toplantısı düzenler. Ar-Ge planları dışında gelen revizyon tasarımlar içinde Ar-Ge Müdürü revizyon isteğini değerlendirerek olumlu ve olumsuz olarak değerlendirme sonucunu Genel Müdüre iletir ve revizyon talebinde bulunan kişiye iade eder.

Yeni Tasarımlar: Piyasa şartlarının gerektirdiği veya TİSAŞ çalışanları tarafından ürün veya üretim ekipmanlarının tasarımı için Ar-Ge Müdürü Ar-Ge tasarım planlarında belirtilmiş yeni tasarımlara ait pazar araştırmalarını ve tasarımın gerçekleşmesi için gerekli adımlara uyarak tasarım faaliyetini gerçekleştirir. Yeni tasarım adımları aşağıdaki gibidir:

  • Pazar araştırması ve müşteri istekleri
  • Tasarım isteği
  • Tasarım ana hatları
  • Araştırma zamanı
  • Malzeme araştırması
  • Tasarım özelliği
  • Ölçekli tasarım ve model
  • Tasarım projesi çizimi
  • Prototip model
  • Patent tescil çalışması
  • Sipariş Tasarımı: Müşteriler tarafından TİSAŞ'tan istenilen tasarım faaliyetleri Ar-Ge Müdürü tarafından değerlendirilerek Genel Müdüre onaylatılır. Bu tasarım faaliyetleri gerçekleşirken yeni tasarım adımları kullanılır. Bu faaliyet müşterinin tasarımı onaylamasından sonra geçerlilik kazanır.

Üretim Kontrolü

TİSAŞ'ın yıllık üretimi %60 kapasite kullanımı ile 15,000 Adet/Yıl tabancadır. Fakat planlanan giderlerin karşılanması için yıllık minimum Üretim miktarı 10,000 adet/yıl olmalıdır.

TİSAŞ'ta proses faaliyetleri sözleşmenin gözden geçirilmesi toplantısı sonucu kesinleşen üretimler için İmalat Müdürü tarafından başlatılır ve prosesin kontrolü için Kalite Güvence Müdürü ile koordineli çalışılır. TİSAŞ'da üretim yeterliliği hesaplanmış modern ve son teknoloji CNC tezgahlarda CAD/CAM sistemleri ile gerçekleşir.

Bu faaliyetler ışığında İmalat Müdürü, üretilecek parçalara ait resim veya operasyon kartlarını Yönetim Temsilcisinden, üretilecek parçaya ait malzeme veya ekipmanları depo sorumlusundan, mastar ve ölçü aletlerini doğrulama sorumlusundan tedarik eder. TİSAŞ'ta proses adımları 1. kısım imalat ve 2. kısım imalat olarak ikiye ayrılır.

1. Kısım İmalat: CNC

Mekanik İmalat

2. Kısım İmalat: Takım-Aparat-Mastar

Markalama
Isıl İşlem
Yüzey İşlem
Yüzey Kaplama
Montaj


Daha fazla bilgi için: www.trabzonsilah.com
         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.