21-24 Haziran 2007, Altın Yunus Oteli, Çeşme-İzmir'de yapılan, 4th International Conference and Exhibition on Design and Production of Machines and Dies/Molds veya Türkçe adıyla 4. Uluslararası Makina ve Kalıp/Model Tasarım ve İmalat Kongresi
ve Sergisi başarıyla sonuçlanmıştır.
Kongre Programında da görüleceği üzere, Kongre 21 Haziran Perşembe akşamı bir Hoşgeldiniz Kokteyli ile başlamış ve yurt içinden ve dışından gelen katılımcılar birbirleri ile bir tanışma fırsatı bulabilmişlerdir. Kongre 22 Haziran 2007, Cuma günü sabahı saat 8:45 de açılış oturumu ile başlamıştır. İlk açılış konuşması Kongre başkanı Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu tarafından yapılmıştır. Kongrenin amaçları, içerdiği konular, önceki Kongreler, organizayon ve uluslararası komiteler hakkında bilgiler verilmiştir. Kongrede beş kıtadan ve yirmibir ülkeden 112 katılımcının yer aldığı belirtilmiştir. Kongreye toplam 98 özet sunulduğu, bunlardan 64'ünün en son kitapta yer alan bildiriye dönüştüğü ve 62'sinin de kongrede üç parallel oturumda sunulacağı belirtilmiştir Ayrıca basım için geç kalan bildirilerin ve sanayicilerin çalışmalarını tanıttıkları onbeş sunumun da dördüncü parallel oturumda yapılacağı belirtilmiştir. Kongrenin sponsorlarına teşekkür edilmiştir. Sergiye katılan 13 Firma ve Kuruluşa teşekkür edilmiştir.Katılımcılara, Kongre ve sunum düzeni hakkında bilgiler verilmiştir.
Açılış oturumunda daha sonra TOFAŞ ve FORD Firmalarından kalıp imalat yöneticileri Erkan Polat ve Orhan Eser, Türkiye'de ve Firmalarında kalıp tasarımı ve imalatı hakkında aydınlatıcı bilgiler vermişlerdir ve katılımcılara sanayi adına hoşgeldin demişlerdir.
Açılış oturumu daha sonra Ohio State Üniversitesi öğretim üyelerinden ve Hassas Şekillendirme Merkezi Direktörü Prof. Taylan Altan'ın konuşması ile devam etmiştir.Kendisi metal şekillendirme hakkında dünyadaki son gelişmeleri ve kullanılan malzemeleri sunmuş ve yeni teknolojilere değinmiştir.
Açılış oturumunun son konuşması University of British Columbia öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Altıntaş tarafından talaşlı imalat ve sanal modellemeri konusunda yapılmıştır. Kendisi bu alanda son yeniliklere değinmiş ve bu alanda geliştirdikleri yazılım hakkında bilgi vermiştir.
Açılış oturumu kahve molası ile sonlanmıştır. Bu moladan sonra takibeden iki gün içinde üç parallel oturum halinde basılmış bildiriler, dördüncü parallel oturumda da basılmamış bildiriler ile sanayi sunuşları yer almıştır. Bu oturumların temaları:
1- Sac metal şekillendirme
2- Ekstrüzyon, dövme ve haddeleme
3- Talaşlı imalat
4- Döküm ve kaynak
5- Yüzey işlemleri, ultrasonic temizleme ve sert kesici takımlar
6- Lazer ve elektro-erezyon
7- Kalite control, hassas ölçme ve optic ölçme yöntemleri
8- Kalıp ve takım imalatı
9- Takım tezgahları ve robotlar
10- Malzemeler
11- Kalıp ve takım sanayii
12- Sanayi sunuşları
Kahve molalarına ve yemeklerde katılımcılar aralarında görüşme fırsatlarını elde etmişlerdir. Ayrıca 23 Haziran akşamı verilen Gala yemeğinde ve 24 sabahı verilen Brunch'da katılımcıların biraya gelerek samimi bir ortamda fikir alışverişi yapmaları sağlanmıştır.
23 Haziran 2007, Cumartesi günü öğlen ve akşam saatlerinde yapılan Türk katılımcılar arasında yapılan toplantılar da çok verimli geçmiş ve kendileri bundan sonra yapılacak toplantılarda dikkate alınması gereken güzel fikirler ortaya koymuşlardır. Türkiye'de, belli aralıklarda Türkçe eğitici çalıştaylar yaparak sanayide çalışanların yetişmelerini sağlamak bunlar arasındadır. Ayrıca bir adres listesi oluşturulmuş ve bu alanda değişik ülkelerde çalışan Türkler arasında işbirliğinin artması istenmiştir.
Kongre sonrasında katılımcılardan yazılı ve sözlü övgüler alınmıştır ve bir sonraki kongrenin ne zaman yapılacağı birçok kişi tarafından sorulmuştur. Kongrenin yeniden 2009 veya 2010 da düzenlenmesi düşünülmekte ve bu arada da Türkiye'de Türkçe olarak bazı eğitici etkinliklerin düzenlenmesi planlanmaktadır. Gelişmeler ve bilgilendirmeler için internet sitesi (www.diemold.org) sürekli açık tutulacaktır. Ayrica ilgilenen kişiler ve kurumlar aşağıda iletişim bilgileri verilen Konferans Başkanı ile de temasa geçebilirler. 2007, 2004, 2001 ve 1997 Kongrelerinin yayınlarından almak isteyenler de Konferans Başkanı ile temasa geçebilirler.
Daha fazla bilgi için:
Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu
Konferans Başkanı
Makina Mühendisliği Bölümü
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
06531 Ankara
Tel: (312) 210 25 74
e-posta: bilgink@metu.edu.tr
Ekler:
Not-1: TurkCADCAM.net, bu etkinliğin tanıtım sponsorlarındandır.
Not-1: Kongre'de sunulan bazı makaleler için tıklayınız (İngilizce, pdf) |