Ekonomik şartların her gün daha da zorlaştığı ve kıran kırana rekabetin karlılığı bitirdiği günümüzde kurtulanlar sadece farklı olmayı başaranlardır. Farklı olmak için çok büyük işler yapmak ve büyük paralar harcamaya ihtiyaç yoktur. Farklı olmak için sadece farklı düşünmek ve farklı işler yapmak gerekmektedir.
Eğer sanayici ve işadamı dostlarımız kendi sektörleri ile ilgili bu gün ne yapılıyor yarın ne yapılacak çalışmasını Ar-Ge biriminde çalışan personeline yaptırmıyorsa
farklılık oluşturması söz konusu olamaz. O zamanda sadece bize takdir edilen bedelle iş yapmaya mahkum olur ve fabrikası olan bordrolular arasına dahil oluruz.
Bu zinciri kırmanın zamanı geldiğine inanıyorum ve bütün sektörlerde daha yapılacak çok farklılıkların var olduğuna inanıyorum. Farklı teknolojik yenilikler ve farklı modeller sizleri sektörünüzde öncü yapmaya yetecektir. Bu farlılıklar için acele etmek rekabet şansınızı güçlendirecek ve pazar payınızı arttıracaktır.
Üreteceğiniz yeni teknoloji ve tasarımlar diğer ülkelere açılmanızı da kolaylaştıracak böylece artan üretim miktarları birim maliyetleri düşüreceğinden karlılık artışı sağlayacaktır. Yapılan yeni teknik gelişmeler ve tasarımlar tescil edilerek koruma altına alındığında firmalara aynı zamanda kalıcı değer kazandırılmış olacaktır.
Bir firmanın ne kadar çok markası, patenti veya tasarımı varsa o kadar değerli demektir. Marka yalın olarak bir kelimeden veya işaretten ibaret olmayıp onun değerini yükselten unsurların başında, yapılan yeni teknolojik gelişmelerin korunması için alınan patent belgeleri ve desen, modellerin koruması için alınan tasarım belgeleri gelmektedir. Tüketici gözünde de markanın farklı olmasını sağlayan güç bunların oluşturduğu etkiden kaynaklanmaktadır.
Ümitsiz vak'a gibi görünen tekstil sektörünü ele alırsak ham maddesi aynı olan bu ürünleri herkes kaliteli üretirken sadece farklılığı yapan kazanacaktır.Bu farklılıktan ne kastettiğimizi 10.Ocak.2006 tarihli gazetelerde yer alan bir haberdeki örnek konuyu net bir şekilde ifade etmektedir. Bu haberdeki Firma Forza Tekstil olup yaptığı farklı desenlerle ürünlerini ABD başkanı Bush, Bill Gates gibi ünlülerin eline ulaştırmayı başarmıştır.
Yapmayı düşündüğü farklılığı uygulayanların bu başarıları Türk sanayinin moralini yükseltmektedir.Kötü düşünmek ve kötünün çözümsüzlüğüne inanmak hem firmaya hem de ülke ekonomisine büyük zararlar verecektir.Tekstil de teknoloji olmaz deyip, Ar-Ge çalışmalarını bir kenara bırakmayıp ısrar edenler gerçekten bu gün çekilen sıkıntıları atlatmanın rahatlığını yaşayacaklardır. Aynı şekilde gıda, mobilya, ayakkabı ve diğer tüm sektörler de üretim yapanlar tasarımlarınızı farklılaştırarak kapasitenizi ne kadar arttığınızı ölçmeyi lütfen ihmal etmeyin.
Ölçmenin getirdiği bu artışı görmek işinizi kolaylaştıracaktır ve daha fazla sayıda yenilikler yapmanın yolunu açacaktır.Firmaların entelektüel sermayesini oluşturan bu yenilikler ve farklılıklar yarınlar için fabrika binalarından daha değerli olacaktır.
Not: Orijinal olarak TurkCADCAM.net
Dergisi 2. Sayısı için hazırlanmış bu
makale, ilk kez Şubat 2007'de TurkCADCAM.net Portalı'ndan
yayınlanmaya başlamıştır. |