Ana sayfa
         
     

Haberler > 31-08-2005 > Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve 16 takımın katıldığı "Formula G" güneş enerjili elektrikli araba yarışını ODTÜ Robot Topluluğu'nun MES-e isimli aracı kazandı:

30 Ağustos 2005 Salı günü Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park'taki 5.3 kilometrelik pistin 4km'lik bölümünde yapılan bu yarış aynı zamanda F1 pistinde düzenlenen Dünya'daki ilk güneş arabaları yarışı olma özelliğini de taşıyor.

TÜBİTAK tarafından organize edilen yarış, güneşin en tepede olduğu saat 12:00'de İstanbul Park'ta başladı. İlk turda sekiz araç zorlu yokuşları çıkamayınca yarışı terk etmek zorunda kaldı. Dört takım arasında geçen yarışta, sekiz turu da sadece ODTÜ Robot Topluluğu'na ait MES-e tamamlayabildi...

Yarışa katılan tüm ekipler kazançlı çıktı:

Elde edilen derece ne olursa olsun, yeni ürün geliştirme, tasarım ve imalat konusunda iyi bir ekip çalışması gerektiren bu yarışmanın üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve sanayiden profesyoneller arasındaki işbirliğini geliştirmeye ve öğrencilerin erken yaşlarda tasarım ve ürün geliştirme tecrübesi edinmelerine önemli katkıları olmuştur. Yarışmaya hazırlanan birçok ekip tasarım ve modelleme için üç boyutlu CAD yazılımlarından, mukavemet, rüzgar direnci vs. gibi hesaplama ve analizler için ise çeşitli CAE yazılımlarından faydalanmıştır.

Bu yarışma, ülkemizde yeni teknolojiler ve ürünler geliştirecek ekiplerin çoğaltılması ve desteklenmesi adına devlet - üniversite - sanayi işbirliğinin güzel ve başarılı bir örneğini oluşturmuştur.


TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş, yarış öncesi hazırlık yapan takımları ziyaret ederken. Bazı araçlarda gövdenin inşası için karbon fiber takviyeli kompozit malzemeler kullanıldı.


Yarış öncesi takımlar ve araçları


Yarıştan kısa bir süre öce araçlar Fromula 1 pistinde yerlerini almış durumda.


Yarış sırasında çekilen bu fotoğrafta 4 araç bir arada görünüyor

Ortalama saatte 22,80 kilometre hız yapan MES-e, Türkiye'nin Formula G'yi kazanan ilk araç oldu. MES-e, 8 turu da tamamlayabilen tek araç oldu. Yaklaşık iki saat süren yarışta, diğer araçlar ise yaptıkları turlara göre derece aldı. Atılım Üniv. / Hasat - Atılım 2., Yeditepe Üniv. / YUGAT ise 3. dereceyi aldı.


Yarış sırasında ORT / MES-e. MES-e, 8 turu da tamamlayabilen tek araç oldu.



Yarış sonunda ODTÜ Robot Topluluğu (ORT) takımı birincilik kupalarıyla.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.