UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul konuşmasında, birlik hedeflerinden, sanayi envanteri çalışmasından, teşvik alanında planlanan çalışmalara kadar pek çok konuda UKUB üyelerine bilgiler verdi. İstihdam alanındaki sorunların da altını çizen olan Özoğul, Ana Sanayi panelinde üyelerin sorularını da yanıtladı.
Özoğul, konuşmasında şunları söyledi;
"Ana Sanayi ve Yan Sanayimizin Değerli Temsilcileri, Turkiye Kalıp Endüstrisine Hizmet Veren Vefakar Tedarikçilerimiz, Herşeye rağmen halen kalıp üretme gayreti içinde olan cefakar kalıpçılarımız, Sayın Misafirlerimiz, Sevgili UKUB üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Hepiniz Hoş geldiniz.
Bugün burada toplanmamızın ana sebebi bilimsel bilgi paylaşımıdır.
Kalıpçılık ile ilgili imalat ve yönetim faaliyetlerimizi iyileştirmek ve geliştirmek için yapmamız gerekenler üzerine konuşacağız ve bilgilerimizi paylaşacağız.
....
CRM ve teklif vermeden, Üretim ve muhasebeye kadar tamamıyla entegre bir ERP sisteminin hayata geçirilmesi kararların verilmesi için gerekli olan verilerin güvenilirliğini arttıracaktır. Yazılımdaki her bir modül diğerleri ile bağlantılıdır ve aralarında serbest bilgi akışı vardır. Çalışan herkes ihtiyacı olan bilgiye ulaşabilme sansına sahiptir.
Küçük ve büyük ölçekli üreticiler hali hazırda ERP teknolojisine yatırım yapmaktadır. Üreticiler, ERP sistemine, yeni pazarlara girmek ve yeni imkanları daha iyi değerlendirebilmek için yatırım yapmaktadır.
Otomasyon teknolojisinin Uretim seklini olumlu yönde değiştirdiğinin kanıtı bugünkü ekonomik durumdur.
İniş-çıkışlarla dolu ekonomik bir durumda bile, üreticilerin otomasyona yatırım yapmaya devam ettikleri görülmektedir.
ERP teknolojisini kullanan üreticiler dikkat çekici oranda yatırımlarının karşılığını almışlardır.
Bu konuda o kadar basarili olmuşlardır ki, ellerinde olan ERP sisteminin işlevlerinin daha fazlasıyla önde gelen teknolojileri kullanmaya başlamışlardır."
Zirve sponsorları Sağlam Metal, Oracle Türkiye, HP ve Teknolojik Yazılımlar, Boer Elek., KobiEfor ve sektöre değerli katkılarından dolayı Ermetal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Bşk. Fahrettin GÜLENER ve Yıldız Kalıp Yön. Krl. Bşk. Cemil YILDIZ plaketlerini, Tekirdağ End. Meslek Lisesi Okul Md. Abdurrahman Mayadağ da zirve katılımcıları adına yapılan bağış çekini Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği 4. Dönem Yönetim Kurulu Bşk. Şamil Özoğul tarafından aldılar.
rk Pres Genel Md. Ali Çakır'ın moderatörü olduğu Ana Sanayi panelinde Otosan Takım Kalıp Md. Burak GÜRLER, BSH Kalıphane Md. Hanifi İÇTÜZER, Ermetal Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin GÜLENER, Aka Otomotiv Genel Md. Yrd. Koray ÖZYANIK, Şahince Fabrika Md. Özgür ŞAHİN, atılan olumlu adımları, takip edebilecek uygulamalar konusunda beklentilerini anlattılar.
Ark Pres Genel Md. Ali Çakır'ın moderatörü olduğu Ana Sanayi panelinde Otosan Takım Kalıp Md. Burak GÜRLER, BSH Kalıphane Md. Hanifi İÇTÜZER, Ermetal Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin GÜLENER, Aka Otomotiv Genel Md. Yrd. Koray ÖZYANIK, Şahince Fabrika Md. Özgür ŞAHİN, atılan olumlu adımları, takip edebilecek uygulamalar konusunda beklentilerini anlattılar.
Green Park Bostancı 11. Katta yapılan kapanış kokteyl ile Zirve 18:00 de tamamlandı.
Zirveyle ilgili düşüncelerini paylaşan bazı katılımcılar:
Özgür Şahin,
Şahince Otomotiv San. Tic. A.Ş.
"Hızla gelişen dünyamızda ülkemizi, ulu önderimiz Atatürk'ün de hedef gösterdiği seviyelere ulaştırabilmek için bizlere çok önemli bir görev düşmekte. Her zaman ileri gitmek, yorulmadan ve yorulsak bile. Geç başladığımız yarışta herkesten daha hızlı bir şekilde ileri gitmek.
Kuralları zaten çok acımasız olan bu yarışta zaman zaman hızımızı kaybetmemiz, kendimize hatta sektörümüze zarar verecek hatalar yapmamız mümkün olmaktadır. Bu tip durumların oluşumunu engelleyebilmek içinse hem UKUB gibi oluşumlara hem de "Kalıp Endüstrisi ve Yan Sanayi Zirvesi" gibi organizasyonlara ziyadesiyle ihtiyacımız olduğu kanısındayım.
12 Mart 2009 tarihinde gerçekleştirdiğimiz zirve ilerleme hızımızı ve verimliliğimizi arttıracak yeniliklerin sektöre tanıtılması, ana sanayilerin kalıpçılardan beklentilerinin ve iyileştirilmesi gerekli olan noktaların tekrar değerlendirilmesi açısından oldukça başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır.Ayrıca dünya genelinde etkili olan krizin sektörümüz üzerindeki yansımaları, doğuracağı fırsat ve risklerin tartışılmış olması hepimiz açısından faydalı olmuştur kanısındayım.
Bundan sonra da sektörümüzün kalite seviyesini ve rekabetçiliğini arttırmaya yönelik paylaşımların sağlanacağı ortamların sayısını arttırmalı ve bu ortamlarda elde ettiğimiz kazanımlarla beraber hem makine parkı hem de insan kaynakları açısından gelişebilmek için hedeflerimizi belirlemeliyiz."
Hakan ERKOVAN, BSH
"Birinci kısım gayet bilgi vericiydi. Özellikle ikinci kısım çok renkliydi, Fahrettin GÜLENER'in konuşmasındaki mesajı alabilenler sektörle ilgili var olan tecrübelerden faydalanmak gerektiğini bir kez daha anlamış olmalılar. Kalıpçılığı yurtdışına taşımak adına fikre ve yeterli güce sahibiz. Panelde, kalıpçıların sorunlarını dinledik ve çözüm için birlikte çalışmalıyız."
Fahrettin Gülener, Ermetal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Bşk.
"Türkiye'nin önemli katılımcılarının bir araya geldiği bu organizasyonda rafine bir meslek adamı topluluğunun burada olmasından mutluluk duydum. Dünya, kalıpçılığın değerini biliyor, gelişmekte olan bir ülke olarak bizim de kalıpçılığın değerinin yeterince farkına varıyor olmamız çok sevindirici. Bugün, UKUB akademik anlamda eğitim vermek konusunda 100 üzerinden 90 almıştır!"
Sefa Öztürk,
Arsan Kauçuk
"Böyle bir organizasyona ilk defa katılıyoruz. Türkiye'deki kalıpçık sektörünün potansiyeli hakkında bilgilendik. Ürünlerimizin kalıplarını kendimiz ürettiğimiz için kalıpçıların sorunlarını biz de yaşıyoruz, bugün yalnız olmadığımız fark ettik. İşbirliği arayışı ile de geldiğimiz bu organizasyondan çok umutlu ayrılıyoruz."
Özhan Türer,
Saglam Metal A.Ş.
"Global krizde, kalıpçılıkla ilgili bu zirve nokta atışı oldu. Krizde ayakta kalmanın tek yolu Ar-Ge, innovasyon ve planlamadır... Bunlar için de son teknolojileri kullanmak mecburidir. Farklı branşlardan kurumsal, büyük ve köklü firmaların ERP programlarına yeni yeni geçtiği günümüzde, kalıphanelerin ERP programları kullanmaya başladığını ve ilgisini görmek, Türk Kalıpçılıgının geleceğinin çok parlak olduğunu teyit etti..."
Fatma Sarp,
Çelik Dizel Otomotiv San. Tic.
"12 Mart 2009 tarihinde gerçekleşen Kalıp End. ve Yan Sanayi Zirvesi bizim açımızdan güzel sonuçlanmıştır. Çelik Dizel ISUZU bayisi olarak bu zirveden çok etkilendik. Katılımcıların görüş ve düşünceleri sektör hakkında bizleri bilgilendirdi. Bu sebepten dolayı bu zirveyi hazırlayanlara çok teşekkür ederiz. Seneye tekrarı olursa katılabiliriz."
Ali Oktay Ortakaya,
HP Turkey
"Zirve, Kalıp sektöründeki bir çok kişiyi bir araya getirerek, ortak sorunların ve is geliştirmelerinin tartışıldığı bir ortam yarattı. O yüzden emeği gecen herkese sonsuz teşekkürler. Özellikle bu sektörde çok tecrübeli katılımcıların verdiği bilgiler vizyon anlamında değer katici idi. Kalıp sektörünün gidebileceği yeri öngörme, daha verimli ve kaliteli is yapabilme adına ne varsa katılımcıların bulabildiği bir organizasyon oldu.
Teknolojik acıdan HP'nin İşistasyonları Performansını ve Teknolojik Yazılımlar'ın CAD/CAM uygulamaları hakkındaki güncellemeleri önemli idi. Umarım bu zirve, bir çok noktada işbirliğini artırıcı sonuçlar doğuracaktır."
Kaynaklar:
|