Tasarımı ve imalatı 2 yıl sürdü
Ejder'in özellikleriyle ilgili bilgi veren Torun, 12 kişi taşıyabilen 18 tonluk aracın tasarım safhasının 1,5 yıl, prototip imalatının ise 6 sürdüğünü belirtti.
Yaklaşık 7 metre uzunluğu, 2,40 metre yüksekliği ve 2,68 metre genişliğe sahip olan Ejder'in, -32 derece ile 55 derece arasında çalışabildiğini anlatan Torun, aracın en büyük özelliklerinden birisinin de amfibik yeteneği sayesinde suda üstün manevra kabiliyetine sahip olması olduğunu ifade etti.
Torun, tam bağımsız süspansiyon ve turbo şarj özeliği sayesinde aracın her türlü arazide ilerleyebildiğini vurguladı. Ejder'in havadan, denizden ve karadan kolayca taşınabildiğini anlatan Torun, araçla ilgili şu bilgileri verdi:
''Bu aracı, mayın patlamasında personeli korumak için tasarladık. Mayın patlamasında oluşan basınç çok yüksektir. Bu basınç, personelin bel kemiğinde ve kafatasında kalıcı hasarlar oluşturabiliyor. Patlamanın etkisiyle araç devrilebiliyor. Bütün bunları önlemek için Türkiye'de ilk kez aracın içinde tavana asılı koltuk sistemi geliştirdik. Bu koltukların yerle bağlantısı bulunmuyor.
Araç sudan geçerken tek bir düğmeyle tam amfibik hale geliyor. Azami hızı 110 kilometre olan Ejder, tam depo ile 600 kilometre yol kat edebiliyor. Aracın lastikleri de hareket halindeyken indirilebiliyor ve şişirilebiliyor.''
Araç içerisinde personel ergonomik olarak oturabilmekte ve personelin silah ile cephaneleri taşınabiliniyor. İstenilen silah sistemi de araca monte edilebiliniyor. Araç dışına yerleştirilmiş kameralar sayesinde açar içerisindeki ekranlar ile şoför, komutan ve manga personeli, araç dışını seçimlerine bağlı olarak kesintisiz gündüz gece izleyebiliyor.
|