Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > CAD/CAM/CAE > CATIA VBA Uygulamaları:

Bir "catvba" dosyası birden çok macroyu içerebilir. Bu vba dosyası bir macro kütüphanesidir (macro library) CATIA içine yeni bir macro kütüphanesi ilave etmek için bu penceredeki "Maco Libraries" butonu kullanılır.


Macro Libraries Penceresi

Bu pencerede bulunan "Add existing library" seçeneği ile var olan bir vba dosyası CATIA içine dahil edilebilir.

Macrolar Edit ya da Ceate butonu ile açılan VBA geliştirme ortamında yazılır.


VBA geliştirme ortamı


Örnek bir makro - Koordinat Alma

İlgili dosyaları indirmek için tıklayınız: koordinat.zip (41KB)

CATIA içine VBA ile kod yazılmasına ilişkin inceleyeceğimiz örneklerden ilki, ekran üzerinde seçilen noktanın x,y,z eksenlerindeki koordinatlarını alan ve gerektiğinde bu koordinata bir nokta ekleyen bir macrodur.


Koordinat alma macrosu

Bu macro arka planda sürekli aktif olarak kaldığı için, hızlı koordinat değerlerini alma ve noktalama işlemlerinde kullanıcıya önemli kazançlar sunabilir. Boşluk dışında her nokta seçilebilir.

Macronun kullanımı, ilgili noktanın seçilip, formun üzerine sol ya da sağ mouse tuşuna basılması şeklindedir. Sol tuşa basıldığında form üzerindeki textbox'lara koordinat değeri gelir. Sağ tuşa basıldığında textbox'lara hem koordinat değeri gelir, hem de seçilen yerde nokta oluşturulur.

Başlangıç kodunun oluşturulması:

CATIA'da yeni bir makro oluşturulduğunda (Create) ilgili vba dosyasına bir modül ilave edilir. Macroda bu modül "koordinat_alma" ismindedir. Siz daha sonra, hangi formu çağırmak isterseniz bu formun show metodunu kullanarak ekrana getirirsiniz.

secim_koord_frm.Show vbModeless
Bu komur satırı secim_koord_frm isimli formu ekrana getirmektedir. Bu form ise bizim KOORDINAT isimli (caption) formumuzdur. Satır sonunda bulunan vbModeless ifadesi, formumuz aktifken CATIA'nin da kullanılabilmesini sağlayan bir ifadedir ve bu makro için gereklidir.

Formun oluşturulması:

Form dört adet label (X,Y,Z ve Tip), dört adet textbox ve görünmeyen (transparant) ve en üstte yer alan bir CommandButton'dan oluşur. Bu commandbutton formun boş bir yerine tıklama zorluğunu ortadan kaldırmak için konulmuştur.

Form kodunun oluşturulması:

Form üzerinde yapılan işlemler için (events) belli fonksiyonların ya da sub'ların cağrılması gerekir. Bu fonksiyon ya da sub'ların yapacağı işlemler, bizim programımızın akışını belirler.
Form kodumuzda toplam üç adet sub bulunmaktadır.

Private Sub UserForm_Initialize()
...
...
End Sub

Bu sub macromuz ilk çalıştırıldığında devreye girer ve CATIA'nın çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

Private Sub CommandButton1_Click()
...
...
End Sub

Bu sub en üstte bulunan gizli (transparant) commandbutton'nuna tıkladığınızda devreye girer ve bu sub CATIA'da seçilen noktanın koordinatlarını textbox'lar üzerine taşır.


Private Sub CommandButton1_MouseDown(ByVal Button As Integer, ByVal Shift As Integer, ByVal X As Single, ByVal Y As Single)
...
...
End Sub

Bu sub gizli commandbutton üzerine sağ mouse tuşu ile tıklandığında devreye girer ve texboxlar üzerine seçilen noktanın koordinatların yazdıktan sonra, seçilen yerde bir de nokta oluşturur.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.