Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > IDW - ADesign 2005 Fuarı (13-20 Eylül 2005):

Ergonomik analizler için Pro/ENGINEER yazılımının bu işe özgü modüllerini de kullandınız mı?

Murat Armağan: Evet. Ergonomik analizler için Pro/ENGINEER ile yaptığımız tasarımların içerisine insan modelleri yerleştirerek yerleşim, yolcu hareketi gibi konularda denemeler yaptık. Bu konuda otomobil teknolojisinde kullanılan analizlerden faydalandık.

Projeyi tanıtmak için yapılan animasyonlarda hangi program kullanıldı?

Murat Armağan: Bu animasyonlar 3ds max, After Effects, Maya gibi programlarda yapıldı. Bunun için dışarıdan da destek alındı


Tanıtım videosu: T-Design_Deniz-Taksi.mpg (15MB)

Fiziksel modelleri nasıl yaptınız?

Murat Armağan: Öncelikle aldığımız ölçekli projelerden üzerinde çizgi ve fonksiyon denemeleri yapacağımız ölçekli maketler hazırladık. CNC tezgahlarda çift poliüretan model malzemeleri işleyerek ölçekli hassas modeller oluşturduk, bunlar üzerinden bazı ön testleri yapmaya başladık. Bu süreçte hızlı prototip (3D printing) teknolojilerini pek kullanmadık.

1:1 Ölçekli ilk maketi imal etmek için hangi teknolojileri kullandınız?

Murat Armağan: Öncelikle tek eksenli tezgahlarda keserek bir şablon seti oluşturduk. Blok maket malzemesi üzerinde yaptığımız işlemleri bu hassas şablonlarla kontrol ettik . Bu oldukça pratik, aynı zamanda da ekonomik. Deneme maketleri için en doğru çözüm. Bunun yanında posta noktalarından aldığımız kesitleri yine tek eksenli tezgahta keserek parçaları bir omurga üzerinde topladık. Sonra esnek PVC malzemelerle giydirerek hafif gövde maketleri oluşturduk.

Tersine mühendislik - 3D tarama teknolojileri kullandınız mı?

Murat Armağan: Yapılan 1:1 ölçekli prototip üzerinde testler sonrasında bazı revizyonlar yapıldı. Bunların yeniden 3D CAD ortamına aktarılması için lazer mesafe ölçücülerden yararlanılarak bazı kritik koordinatlar ölçüldü.

Yurt dışından da ilgi görüyor musunuz? Sipariş aldınız mı?

Murat Armağan: BAE-Dubai, Hırvatistan, Almanya, Hollanda ve Rusya gibi ülkelerden ciddi olarak ilgi var bu ülkelerde yoğun görüşmelerimiz söz konusu.

Kariyerini ürün geliştirme konusunda yapmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Murat Armağan: Mevcut üretim koşulları, ekonomik veriler her zaman sınırlayıcıdır. Bu koşulları çok iyi öğrenip bunun üzerinden daha avantajlı ürün geliştirebilen başarılı olacaktır. Bir ürünün piyasaya sunulma zamanı ve sunulduğu yer, ürünün kaderi için belirleyicidir. Hangi zamana ve kimin için ürün yapıldığını iyi sorgulamak gerekir. Mevcut üretim koşullarını çok iyi öğrenmek ve bu koşullara göre daha iyi ürün geliştirebilmek bir başarı anahtarı olduğu gibi, yenilikçi yaklaşımla koşulları zorlayarak ürün tasarlamak her zaman rekabet yönüyle önde olacaktır.

İyi bir ürün geliştirmeci hangi projeyi kotarması gerektiğini, hangi proje ile koşulları zorlayarak riske gireceğini hesaplayabilir. Bunun için en önemli güç deneyimdir ve mesleki seçim ne kadar erken yapılır ve yoğun çalışılırsa o kadar fazla deneyim biriktirilir. Bu alanda çalışan kişilerin en önemli sermayesi budur.


Kunter Şekercioğlu, Kilit Taşı Tasarım Mimarlık Ltd.
www.kilittasi.com

Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Kunter Şekercioğlu: 1996-2002 yılları arasında freelance ürün tasarımı yaptım. 2002 yılından beri ağabeyim Taner Şekercioğlu ile ortak olduğumuz şirketimizde çalışıyorum. Bursa ve İstanbul'da ofislerimiz var. Bursa'daki ofisimiz iç mimarlık ve dekorasyon yoğunluklu çalışıyor. Endüstri ürünleri tasarımı işlerimiz ise İstanbul yoğunluklu...

Standınızda görüldüğü üzere BANAT için tasarladığınız iki çeşit diş fırçası var; EXCLUSIVE ve TRI-ACTION. EXCLUSIVE diş Fırçası Projesi nasıl başladı? ne kadar sürdü?

EXCLUSIVE diş fırçası geliştirme projesi 1,5 yıl sürdü. Bu, iki plastik komponentin bir arada kullanıldığı bir ürün. İki komponent zaten Türkiye'de çok kullanılan bir teknoloji. Yılladır Banat da bu tür üretim yapıyordu. Fakat modellerinin biraz güncellenmesi gerekiyordu. Firma daha üst segmente hitap eden yeni bir ürün üretmek arzusundaydı...

TRI-ACTION modelinin tasarımı hakkında bilgi verir misiniz?

Bu ürün, elin direkt kavradığı bir diş fırçası. Bunu tasarlamak için uzun çalışmalar yürütüldü. Başparmak nerede duracak? Diğer parmaklar nasıl kavrayacak? Doğru diş fırçalama tekniği nedir, süpürme tekniği nedir, bunlar göz önünde bulundurularak "fırçanın ergonomisi nasıl olmalıdır?" sorularının cevaplandırılması ile aşama aşama detaylandırıldı.

Bu modelde dikkat ederseniz PP arasına enjekte edilmiş kauçuk (TPRs) malzeme, fırçanın kolay tutulmasını sağladığı gibi fırçanın kenar kısımlarındaki diş etlerine masaj yapacak 10 adet esnek çubuğu da oluşturuyor. Aynı kauçuk malzeme, fırça sırtında ise pürüzlü bir yapı oluşturacak şekilde tasarlandı. Sırttaki bu küçük dokunun amacı dil temizlemesi; bu, toplumumuzun pek alıştığı bir durum değil ama diş doktorları tavsiye ediyor. Tüm bu ek özellikler BANAT'ı pazarda daha güçlü konuma getiriyor.

Bu modelin tasarımında ergonomi, fonksiyonellik ve estetik kriterlerin yanı sıra 3 komponentli üretime uygun bir geometriyi yakalayabilmeniz kolay olmamıştır herhalde?

Evet, bu Türkiye'de tasarlanmış ve üretilmiş ilk üç komponentli diş fırçası. Üç komponentli ürünün kalıpları çok karmaşık oluyor ve kendine has birçok özel gereksinimleri var. Bu yeni üretim yönteminin sınırlarını zorlama içgüdüsü ile; ergonomi, görsel estetik ve üretime uygunluk kriterlerini tatmin edici bir noktada biraraya getirene kadar onlarca alternatif tasarladık. İlk baskı örnekleri daha birkaç gün önce elimize geçti. Bizden, doğal alarak, bu yeni kalıp teknolojisine uygun ürün tasarlamamız bekleniyordu; her 3 malzemeye ait yüzeylerin de kalıplanabilir olması için birçok kriteri sağlamamız gerekti... Proje boyunca bu konuda, işin uzmanlarıyla yoğun bir fikir ve mesai alışverişimiz oldu...


BANAT, "EXCLUSIVE" diş fırçası. Malzeme: PP, TPRs - üretim yöntemi: plastik enjeksiyon. Doğru ergonomik datalar göz önünde bulundurularak tasarlanmış çift komponentli diş fırçası tasarımı

Büyük görmek için tıklayınız
BANAT, "TRI-ACTION" diş fırçası, malzeme: PP, TPRs - üretim yöntemi: plastik enjeksiyon. Doğru ergonomik datalar göz önünde bulundurularak tasarlanmış üç komponentli diş fırçası tasarımı. Türkiye'de tasarlanmış ve üretilmiş ilk üç komponentli diş fırçası.

Son olarak, Arzum markalı cezvelerin tasarımı hakkında bilgi alabilir miyiz?

Bu da yepyeni bir ürün. Ofisiniz var ama ocağınız yok. Ama kahve koliksiniz. Bu ürün size elektrikle Türk kahvesi hazırlama imkanı sağlıyor. Annenizden öğrendiniz yöntemle pişirebiliyorsunuz. Kablosu yok, ocağı yok. Yıllardır bu piyasada metal kaşık kullandığınız zaman elektrik çarpan ürünler vardı. O teknoloji geçti.

İstedik ki insanlar ARZUM CEZVE'yi vitrinde gördükleri zaman algısal olarak bu ürünün Türk Kahvesi cezvesi olduğunu anlasınlar. Sonra elektrikli olduğunun farkına varsınlar. Bunu cezvenin içinde gizlenmiş bir elektrikli ısıtıcı rezistans ile sağladık.

Bu tasarımda bizi en çok zorlayan nokta elektrik rezistansının ısıyı dengeli bir şekilde cezve tabanına vermesinde oldu. Bunu verimli bir şekilde sağlamak hatırı sayılır bir süre aldı. Bu çok önemliydi, çünkü köpüğün yoğun olabilmesi için dengeli ve kontrollü bir ısıtma şart.

Dikkat ederseniz bu üründe bir de kapak mevcut. Biliyorsunuz aslında kimse Türk kahvesi yaptığı bir cezvede kapak kullanmaz ama elektrikli ısıtıcılarda kapak bulunması zorunluluğu bizi kapak tasarımı da yapmak durumunda bıraktı.

İlk kez Şubat 2005 Frankfurt Ambiente Fuarı'nda sergilenen bu Cezve Türk kahvesi cezvesinin yüzlerce yıla yayılan tarihsel kimliği ve Türkiye'deki gündelik yaşamdaki payı göz ardı edilmeden tasarlanmış. Paslanmaz çelikten imal edilmiş Cezve elektrikli ve kablosuz olarak, aynı kimlikte kurgulanmış kahve kaşığı ile beraber kullanılabiliyor. Fotoğraflar: Osman Bozkurt

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.