Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > CAD/CAM/CAE > Ür-Ge ve Ar-Ge'de Bilgisayar Destekli Mühendislik Süreçleri ve Firma Kültürüne Yansımaları:

 


Klasik Ürün Projelendirme Süreci (2)

En sonunda istenilen sonuçlara ulaşıldığında ise elde edilen nihai dizayn bu defa üretim mühendislerinin ya da sorumlularının masasına gelmekte ve zamana karşı son bir savaş da bu aşamada verilmeye başlanmaktadır. Tüm bu süreci gözden geçirmeye çalıştığımızda ise tam bir kaos eşliğinde bitmek bilmeyen toplantılar ve çöpe giden birçok fikir ile buna bağlı zaman, daha çalışacağından bile emin olunamayan parçaların üretimi için malzeme ve işçilik giderleri göze çarpabilir.

Bir de üstüne üstlük uzun vadede pazar payımızı düşürmemek ve tercihen arttırmak istiyorsak, tüm bu işler hiç bitmek bilmeyen mitolojideki Sisifus'un (Sysiphos) hikayesine dönebilir (3). Sisifus'a verilen ceza, bir taşı dağın eteklerinden yukarıya kadar taşımasıdır. Ancak taş o kadar ağırdır ki Sisifus doruğa her yaklaştığında enerjisi tükenmektedir ve kan ter içindeyken kayanın ağırlığını taşıyamaz hale gelir ve aşağıya yuvarlanan kayanın önünden kendini zor atar. Sonra da aşağıya inerek sabırla kayayı tekrar yukarı taşımaya başlar. İşte sanayicimizin yapması gereken de maalesef bu hiç bitmeyecek olan işi kabul edip gelişimde sürekliliği sağlamak için çalışmak ve daha da çok çalışmaktır.

Örnek olarak, geçmişte piyasaya çıkan dijital kaset çalarlara baktığımızda, tam bu ürünün satışından para kazanılmaya başlandığı zaman CD çalarların piyasaya çıktığını görebiliriz. Başka bir deyişle uzun vadede piyasada tutunmak isteyen firmaların yenilikleri takip edip çok kısa süreler içinde bu yeni teknolojilere stratejileri doğrultusunda adaptasyonu sağlamaları kaçınılmaz olmaktadır ve bu da klasik ürün geliştirme sürecinin sancılarının her yeni değişimle birlikte süreklilik arz edeceği anlamına gelmektedir.


Gelişimde süreklilik, "Product life cycle" (4)

Peki ne yapmalıyız? Maliyetlerimizi kısmak ve kaliteden ödün vermeden daha kısa bir zaman içinde daha iyi ürünlere nasıl ulaşabiliriz?

İşte bu noktada bilgisayar destekli ileri mühendislik teknolojileri devreye sokmamız bizlere rakiplerimize karşı büyük avantajlar sağlayabilir. Başka bir deyişle, ürettiğimiz mamul ne olursa olsun, gerek üretim sürecini, gerekse nihai ürünün testini sanal ortama taşımamız sadece işçilik zamanı ve masraflarının kısılmasında değil, aynı zamanda deneme yanılma sürecinin bilgisayar ortamında olması sayesinde daha iyi ve daha hafif, dolayısı ile daha problemsiz ve daha ucuz ürünlere ulaşmamızda önemli bir rol oynamaktadır.

Bu kapsamda sanal prototiplerin oluşturulması ve daha konsept aşamasında olan ürün dizaynlarının (çözüm önerilerinin) hemen bir analize sokulmasına ve akabinde analiz neticelerinin katı modellemede optimizasyon çalışmalarında kullanılarak tüm bu sürecin bir bütün halinde devam ettirilmesi büyük bir önem ihtiva etmektedir. Bu entegre sürece aynı zamanda "Front End" ürün geliştirme süreci de denilmektedir ve buradaki amacımız daha üretilebilirlik sorularına gelmeden, yani henüz prototip üretimi için gerekli çalışmalar yapılmadan, yani gerekli teknik resimler oluşturulmadan, katı modelin çalışma şartları altında ne tür deformasyonlara uğrayacağının, başka bir deyişle yapının çevresel etkilere cevabının ne olacağının ön görülmesi olarak özetlenebilir.


"Front End" Ürün Geliştirme Süreci (5)

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.