Ramazan Uçar, Ar-Ge Md.
Levent Garip, Ar-Ge Müh.
Hakan Ayhan, Ar-Ge Müh.
Canel Otomotiv A.Ş.
Şubat 2006, İstanbul
Not: Orijinal olarak TurkCADCAM.net
Dergisi 2. Sayısı için hazırlanmış bu
makale, ilk kez Ekim 2007'de TurkCADCAM.net Portalı'ndan
yayınlanmaya başlamıştır.
Canel Otomotiv A.Ş. Yeşilova Şirketler Grubu'nun otomotiv endüstrisini alanında faaliyet gösteren firmasıdır. Başta otomotiv endüstrisi olmak üzere karavan, demiryolu, yat endüstrisine, çoğunlukla yolcu ve şoför güvenlik çerçeveleri olmak üzere
port bagaj, motor kapakları, bagaj kapakları, ticari araç kasaları, aksesuar ekstrüzyon profiller üretiminde hizmet vermektedir.
Canel Otomotiv A.Ş. genellikle alüminyum ekstrüzyon profilleriyle çerçeve tasarımlarını gerçekleştirmektedir. Yaptığı bir çerçeve tasarımında genel tasarımlardan farklı olarak alüminyum ekstrüzyon profili yerine poliüretan esaslı ürün tasarlamış ve ABD, AB ve Türkiye'de patent alınmıştır.
Tasarlanan bu ürün mevcut ürünlere göre daha estetik ve daha güvenli bir tasarımdır. Cam endüstrisindeki boşaltma teknolojisinin de kullanılması tasarıma farklı bir estetik kazandırmıştır. Çerçeve genel olarak cam ve poliüretan malzemeli parçalardan oluşmaktadır.
Çerçevenin 24 adet parçasının modellenmesi ve kinematik analizi CATIA V5 ortamında gerçekleştirilmiştir. Bu projedeki diğer analizler FİGES A.Ş. tarafından sonlu elemanlar yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu analizler, çerçeve camının deformasyon analizi, sızdırmazlık lastiği statik ve yorulma analizleri, hareketli cam deformasyon analizi, hareketli camın ısıl gerilme analizi, kilitleme mekanizmasının deformasyon analizi, yayların statik ve yorulma analizi, mandal deformasyon analizidir. FİGES A.Ş,. bu sonlu elemanlar analizini ANSYS yazılımı ile gerçekleştirmiştir. Bu analizlerde Canel A.Ş. tarafından hazırlanmış CAD modeli basitleştirmek için en iyi sonuçları elde etmek için bazılarında ½ model kullanılmıştır.
Analizler, ana sanayi firması tarafından belirlenen şartnameye göre yapılmış ve sonuçlar yine buna göre değerlendirilmiştir. Analizlerde elde edilen sonuçlar bu şartnameyle karşılaştırılmış ve uygun olduğu tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen sonlu elemanlar doğrultusunda İnfotron A.Ş.'ne silikon kalıplama yöntemiyle poliüretan esaslı malzemeden çerçevenin prototipi hazırlatılmıştır..
Resim-1 Çerçeve CAD model resmi
Resim-2 Hızlı prototip ile yapılmış numune çerçeve
(Master model SLA ile inşa edilmiş ve fonksiyonel prototip
silikon kalıplama ile, seri üretimde kullanılacak poliüretan malzemeden üretmiştir.)
Resim-3 Hareketli araç camının simetrik modeli
Resim-4 Sınır şartları
Resim-5 malzeme detayları
|