Bu çalışmada kalıpçılık sektöründe çok fazla kullanılan kamlı kalıpların, kam ünitelerinin çeşitleri ve nasıl kullanıldıkları hakkında bilgi verilmiştir. Kamların açıları, kuvvetleri ve çalışma yönleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Kalıpçılıkta kam; sırası ile birbirine temas eden düzenekleri harekete geçirmeye yarayan bir mekanizmadır.
Bu hareketler sayesinde, dik doğrultuda hareket eden presin kuvvetinden yararlanarak açılı kesme ve bükmeler yapabiliyoruz. Kam çalışma prensibi olarak dik doğrultuyu yatay doğrultuya dönüştüren bir mekanizmadır.
Kamlı plastik enjeksiyon kalıp animasyonu
Kamlı kalıplar hassas bir işçilik gerektirmektedir. İmalatı normal kalıplara göre daha zordur. Kesme kalıplarında sacın yüzeyine dik gelecek şekilde kesmelerin yapılması önemlidir. Bu nedenle genellikle otomobil parçaları için yapılan kalıplarda kam kullanılması zorunludur.
Bükme kalıplarında da bükülecek parçanın doğrultusu 90º den farklı ise kam kullanmak zorundayız.
Uçar kam
Uçar kam genel olarak açılı yüzeyleri delme işleminde kullanılır. Ancak uçar kamlarda diğer kamlardan farklı olarak işlemi gerçekleştirecek olan çelik üst gruba bağlıdır. Bu nedenden dolayı sıyırıcı plaka ile kamın hareketi iyi analiz edilmelidir.
Bu konumlanma bütün kamın hareketinin bir yere müdahale etmeden çalışmasına olanak sağlar. Uçar kamlar hemen hemen her açıda deliklerin delinmesine izin vermektedir.
Uçar kam tasarım örneği
Kamların montajlı şekli
Kutu kamlar
Kutu kamlar özel olarak yapılırlar. Zımbaya bağlı bir kol ile hareketi sağlayan bu kamlar içerisindeki yay sayesinde geri dönüşü tamamlarlar. Kalıp çalışma eksenine dik ve maksimum 45 dereceye kadar kullanılabilirler. İçerisindeki yayın kırılma riskine karşı geri dönüşü de aynı kolla yaparlar. Kutu kamları, standart kamlara büyük bir alternatiftir ve mükemmel rehberlik sağlarlar.
Hidrolik kamlar
Hidrolik kamlar yeterli hareket alanın olmadığı yerlerde kullanılırlar. Bu kamlar, hidrolik sistem sayesinde küçük boyutlardadırlar ve haznedeki yağı presin kuvvetinden yararlanarak hareketli parçayı itmek için kullanır.
Herhangi bir konumda yerleştirilebilir. Hidrolik kamlar, delmek için kullanılan kamlara iyi birer alternatiftir. Üniteleri düz bir yere sabitlenmelidir, 70º C'nin üzerinde çalışmazlar...