Simulation için Önerilen Bilgisayar Konfigürasyonü
Tüm bunlardan bahsettikten sonra SolidWorks Simulation ve eşdeğeri programlar için aşağıdaki gibi bir konfigürasyon öneriyoruz.
Core i7-980X 3,33 GHz 6 çekirdekli işlemci
Tüm uygulamalar gibi SolidWorks Simulation'da matris toplama bazı işlemleri tek çekirdekle, matrislerin tersini alma gibi bazı işlemleri çok çekirdeğe paylaştırarak yapıyor. Bu yüzden hem tek, hem çok çekirdek kullanımında mümkün olduğu kadar yüksek hız gerekiyor. Ayrıca, işlemci başına düşen cache belleğin yüksek olması gerekiyor ki çekirdekler işleyecek veri bulabilsin.
Bu işlemcide tüm çekirdekler yük altındayken 6 x 3,33 = 20 GHz lik, tek çekirdek yük altındayken 3,60 GHz lik bir işlem gücü oluyor, ayrıca tek çekirdek kullanımında en fazla 12 MB cache bellek kullanılabiliyor. Teorik olarak 2,50 GHz lik 2 adet 4 çekirdekli Xeon işlemci ile 20 GHz'i yakalamak mümkün, ama bu durumda 3,60 GHz lik tek çekirdek hızına ulaşmak mümkün değil ve tek çekirdek kullanımında en fazla 8 MB cache bellek kullanılabiliyor. Kısaca Simulation kullanırken mevcut çekirdeklerin bir tanesi hariç hepsi boşta bekliyor.
Diğer yandan iki adet 2,53 GHz lik dört çekirdekli Xeon işlemcili bir HP z600 iş istasyonunda fiyat 8,500 USD ye çıkıyor, HP z800 tercih edilirse fiyat daha fazla oluyor. İki tane 3,33 GHz lik 6 çekirdekli Xeon işlemci kullanıp, hem tek çekirdek, hem de çok çekirdek performansını artırmak mümkün olabilir, ama bu durumda HP de fiyat 13,600 USD ye fırlıyor.
O kadar bütçeniz varsa, iki tane tek işlemcili bilgisayarın daha mantıklı olacağını düşünüyoruz. İki ayrı bilgisayarla hem farklı modellerin simulasyonu aynı anda yapılabilir, hem de gerektiğinde aynı modelin farklı durumlardaki davranışı iki ayrı makinede simule edilerek, bir model çalışırken diğerinin sonuçlarını inceleme ve değerlendirme imkanınız olur. Diğer yandan eğer tek bir çift işlemcili bilgisayarla çalışıyorsanız, başka bilgisayarınızın olma ihtimali düşük demektir - Simulation bitene kadar boş bekleyemeyeceğinize göre, başka işlerle uğraşmak için başka bir programda iş yapmaya başladığınız anda Simulation süreniz artacaktır.
Matrislerin tersini almagibi operasyonlar simulasyonun eğer %100 ünü kapsayan bir işlem değilse tek bilgisayarda iki işlemci ile alınacak performans, her zaman iki tane tek işlemcili bilgisayardan alınacak performanstan daha düşük olacaktır.
Kısaca, her kullanım senaryosunda 6 çekirdekli ve yüksek hızlı tek işlemci kullanımı, çift işlemcili sistemlerden daha yüksek performans alınmasını sağlıyor.
12 GB ya da 24 GB RAM
SolidWorks Simulation bir saat içerisinde yaklaşık 15 ile 25 GB arasında veri dosyası üretebiliyor, RAM miktarı az olduğunda bu verilerin diske sürekli yazılması ve okunması gerekiyor - bu da performansın yerlerde sürünmesine yol açıyor.
Performans darboğazı yaşamamak için en az yarım saatlik bir veri miktarını hafızasında tutabilecek ve gerektiğinde hızlı işleyebilecek miktarda RAM e ihtiyaç var.
Çift işlemcili bir sistemde her işlemcinin kendi RAM i olması gerekiyor ve işlemciler diğer işlemcinin RAM ini kullanamıyor. Bu yüzden aynı performansı almak için bunun iki katı RAM'e ihtiyaç duyuluyor, haliyle fiyat çok artıyor. İşlemci başına 24 GB RAM atandığında toplam RAM miktarı 48 GB oluyor ki, bu durumda sadece RAM fiyatı 8,000 doları aşıyor.
1 GB Quadro FX3800 yada Quadro 4000 ekran kartı
Pratik olarak şu an Quadro FX1800 yada Quadro 2000 ekran kartı yeterli gözüküyor, ama simulasyonun matris ve vektör işlemlerini ağırlıklı kullanan bir işlem ve OpenCL / CUDA gibi teknolojiler ile bu işlemleri hızlandırmak mümkün olduğuna göre, yakında Solidworks'te yada diğer programlarda kullanılacağını beklemek doğru olur. Bu durumda Quadro FX3800 ya da Fermi tabanlı Quadro 4000 ekran kartları ileride çok daha fazla performans katacaktır.
2 x 1TB SATA disk
Disklerden biri işletim sistemi, diğeri veri yedeği olarak saklamak için kullanılmalıdır.
Saatte 15 ile 25 GB arasınde veri oluşturulduğuna göre 24 saatte 500 GB civarında bir ham verinin saklanması gerekecektir, simulasyon sonuçları alındıktan sonra ham veriler silinse bile geçici olarak çok ciddi boyutlarda dosyaların saklanması gerekiyor.
Eğer daha kısa simulasyonlar yapılacaksa ve birden fazla alternatifi karşılaştırmak gerekecekse, her seferinde simulasyonu yeniden çalıştırarak 2-3 saat beklemek yerine veri dosyalarını yedek diskte bekletmek ve hızlıca kontrol etmek mümkün olacaktır.
Sabit disk seçerken alternatifler mevcut.
Yeni nesil SATA 6GBps diskler daha hızlı ama daha pahalı, üstelik mevcut Intel chipsetler dahili olarak SATA 6GBps ve USB 3.0 bağlantılarını desteklemiyor. Bu yüzden anakart üreticileri en yeni anakartlarda ilave chipler kullanarak iki adet SATA 6GBps ve 2 adet USB 3.0 bağlantı imkanı sunuyorlar, ama ikiden fazla SATA 6GBps disk destekleyen anakart henüz yok.
Bu yüzden işletim sistemi ve solidworks'un çalışacağı 2 x 1 TB SATA 6Gbps disk ve yedekleri saklamak için 2 ya da 3 tane 2TB SATA II disk kullanılması mümkün olabilir.
Donanım RAID kartları kullanılmadığı durumlarda, RAID kullanımını önermiyoruz. Yeteri kadar RAM i olan bir konfigürasyon tercih edildiğinde hızlı disk ihtiyacı olmayacaktır. Neredeyse her anakartta bulunan yazılım RAID özelliği kullanılarak RAID yapılan disklerde bir miktar performans alınma ihtimali var, ama disklerde görülen ufak bir hatada tüm verilerin kaybolduğunu gördüğümüz için uzak durulması gerektiğini düşünüyoruz.
24" LED monitör
Açıklamaya gerek olmayabilir, ama genede simulasyon sonuçlarını mümkün olduğu kadar büyük ekranda görüntülemek daha iyi olacaktır.
Sessiz kasa ve soğutma sistemi
HP ve Dell iş istasyonları ile en büyük şikayet çok gürültülü çalışmaları yönündedir. Donanım kaliteleri tartışılmayan bu ürünlerin birden fazla Xeon işlemci kullanmaları, az yer kaplamak için mümkün olduğu kadar küçük kasa tercih edilmesi, çok sayıda küçük fakat performanslı ve toz kaptığında gürültülü çalışan fanlarla soğutma yapmaları, müşterilerin daha fazla RAM yerine daha hızlı sabit disk tercih etmeleri, gereğinden güçlü ve gürültülü ekran kartı tercih etmeleri gibi faktörler bir araya geldiğinde bilgisayarın gürültülü çalışması doğaldır.
Bu durumu engellemek için içi ses azaltıcı malzemeyle kaplanmış yada sessiz ama güçlü soğutma fanlarına sahip bir kasa kullanmak gerekiyor. Her koşulda kasanın kendisi mekanik olarak sağlam olmalı ve titreşimi azaltacak önlemler alınmış olmalıdır.
Son söz
Eğer işyeri sahibi iseniz, her programın her bilgisayarda çalışmayacağını bilmeli, programları layığı ile kullanmak için farklı özellikler gerektiğinin farkıdna olmalısınız. Yukarıdaki noktaları göz önüne alan bir bilgisayar ile tasarımcılarınızın çok daha verimli çalışacaklarını, artan zamanlarında daha fazla iş bitireceklerini ya da o an içinde bulunduğunuz duruma göre üzerinde çalıştıkları işleri simüle ederek olası hataları azaltabileceklerini, altına imza atılacak işler çıkaracaklarını bilmelisiniz.
Köşedeki bilgisayarcının size bu özelliklerde bilgisayar “toplayabileceğini”, ama sorun çıktığında destek veremeyeceğini göz önüne almalısınız. Eğer tasarımcılar için bilgisayar alınacaksa, önünüze gelen tekliflerde işlemci çekirdek sayısı ve hızının yüksek olduğuna, işlemci çekirdeği başına en az 2GB RAM alındığına, ekran kartının en az Quadro FX 1800 ya da Quadro 2000 olduğuna, monitörün mümkün olduğu kadar yüksek çözünürlükte olduğuna dikkat etmelisiniz.
Eğer tasarımcı iseniz, aynı noktalara dikkat etmeli, iş yeri sahibinin ve “işyeri bilgisayarcısının“ bu yazıyı okuduğuna emin olmalısınız. Kendinizi simülasyon alanında yetiştirmenizin şirketinize ve kariyerinize yapacağı katkının dışında, altına imza atılacak işler çıkarmanızı sağlayacağını bilmelisiniz. Her programın her bilgisayarda çalışmayacağını bilmeli, programları layığı ile kullanmak için farklı özellikler gerektiğini hatırlamalı ve hatırlatmalısınız.
(*) Yazar hakkında:
Eyüp Öztürk, ODTÜ Mühendislik Bilimleri bölümünde 3 yıl okuduktan sonra, Endüstri Mühendisliği bölümüne geçiş yaptı ve mezun oldu. Çeşitli devlet kurumlarında bilgi işlem uzmanı olarak çalıştı, özel sektörde Koç grubuna bağlı Beko Elektronik'te üretim ve planlama mühendisi olarak görev yaptı. Mühendis, mimar ve tasarımcılara özel masaüstü bilgisayar üretimi ve satıış yapan Mühendis PC'yi kurmadan önce, 6 yıl Beko Elektronik'te Bilgisayar Üretim Şefi olarak çalıştı, bu sürede ekibi ile birlikte 700,000 nin üzerinde masaüstü ve dizüstü bilgisayar üretimi gerçekleştirdi.
|