Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > Üniversite sanayi işbirliği gelişimi için neden Ar-Ge yapmalıyız?

Timuçin Bayram, Prototip ve Test Müdürü
Uzel Makine San. A.Ş.
Haziran 2008, İstanbul

Not: 26-27 Haziran 2008 tarihlerinde Adana ÜSAM'da düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi'nde sunulmuş bu çalışma, Eylül 2008'de TurkCADCAM.net Portalından yayınlanmaya başlamıştır.

Anahtar sözcükler: Ar-Ge, sanayi, hızlı imalat, prototip, test.

Giriş

Aşağıdakii iki fotoğrafta resim a ve resim b medyada ilgili tarihlerde yayınlanmış olup pek dikkat çekmemiştir. Oysa yıl 2007 Çin kendi tasarlayıp üreteceği yolcu uçağı lansmanını yapmıştır. Peşi sıra yakın tarihlerde komşumuz İran kendi tasarlayıp ürettiği savaş uçaklarının deneme uçuşlarını yapmaktadır.



resim a


resim b

Şimdi ise alttaki fotoğrafa resim c ye dikkatle bakın; Yıl 1925, ilk Türk uçağı dünya semalarında. Fotoğraftaki adam efsanevi Türk pilotu ve uçak mühendisi Vecihi bey'dir. Kendi yaptığı uçağı ile ilk Türk uçağı ile fütursuzca bizlere geleceğe bu fotoğraf ile bir şeyler anlatmaktadır. Unutmayalım, yıl 1925.


resim c

 

Bugün dünyanın sayılı otomotiv devleri onlar: Toyota, Honda, Hyundai. Peki hiç düşündünüz mü? Ne zaman hangi modeller ile bu işlere başladılar? Çok uzağa gitmeğe gerek yok. Yukarıdaki iki resim de ve e ye ve yandaki resim f bizlere bu bilgileri sunmakta. Bugün dünyanın bir numarasının en çok sattığı otomobil modelinin ilk üretimi gözünüzün önünde.Yıla dikkat 1966. Honda ve Hyundai de 1972 ve 1974 de başlamışlar. İlk ürettikleri ürünlerde gördüğünüz gibi hiç de ahım şahım ürünler değil. Güzel. Burada durup düşünmek lazım. Düşünmek için de alttaki fotoğrafa resim g ye çok dikkatle bakmalıyız.


resim d


resim e


resim f

Evet. İlk Türk üretimi otomobili görüyorsunuz. Devrim. Bir çoklarının unuttuğu yada maalesef unuttuğumuz ilk Türk yapımı arabamız. Yıl 1961. başka söze hacet var mı? Uyduruk Japon arabaları karşısında onlardan yıllar önce yaptığımız otomobilin güzelliğine dikkatle bakın tekrar tekrar;


resim g

Onlar efsaneydi, 23 mühendis, tıpkı Vecihi Hürkuş gibi.

Peki bugün ne oldu? Bırakın uçak üretmeyi biz otomobilde de treni kaçırmışız diyorlar. Desinler.

Bu okuyacağınız yazı bu tarihsel perspektiften olaylara bakarak trenin filan kaçmadığını anlatmaktadır.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.