Ana sayfa
         
     

Haberler > 09-03-2009 > Türk Patent Enstitüsü, "Hezarfen Patent Araştırma Projesi" ile Konya'lı sanayiciye yeni ürün tasarım, geliştirme ve uluslararası rekabette destek veriyor:

KOSGEB Başkan Vekili Mustafa KAPLAN konuşmasında şunları söyledi;

"Uygulanacak bu projenin; Ar-Ge ve yenilik yapma ile yeniliğin tescili anlamında KOBİ'lerde farkındalık oluşturulması ve bu konularda bilgilendirilmeleri anlamında hayırlı bir hizmet olacağını düşünüyorum...

Özellikle son dönemlerde kriz ile daha açık bir şekilde ortaya çıkmıştır ki küreselleşmenin de etkisiyle pazarlar daralmakta, rekabet avantajı sağlamak için yeni bir şeyleri ortaya koymak gerekmektedir. Yeniliği tüm faaliyetlerin odağına yerleştirmeyen KOBİ'lerin maliyet bazlı rekabet avantajı kazanma stratejilerinin başarılı olması pek mümkün gözükmemektedir."

TSE Başkanı ve KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir BÜYÜKHELVACIGİL ise konuşmasında şunları söyledi;

"Bugün Konya, yaşanan küresel ve ulusal bütün olumsuzluklara rağmen 30 bini aşkın KOBİ'siyle, üretmeyi görev bilen fedakar sanayicisiyle, Anadolu'nun üretim merkezi haline gelmiştir. Konya, 130 ülkeye 1,5 milyar doların üzerinden ihracat gerçekleştirmektedir. Her fırsatta söylediğimiz gibi, bu rakamlar Konya'nın gerçek potansiyelini yansıtmamaktadır. Ancak biz başarının bir tesadüf olmadığını, istikrarlı ve azimli bir bilincin sonucu olduğuna inanıyoruz. Bu açıdan bakıldığında Konya'nın yakaladığı başarı küçümsenecek bir başarı değil, örnek bir gelişme modeli olduğuna inanıyoruz.

50 firmamıza bu yıl boyunca ücretsiz danışanlık hizmetinin sağlanacağı Hezarfen Projesi'nin Konya'da başarılı olacağına yürekten inanıyorum.

Küresel rekabetin hızla geliştiği ve değiştiği günümüzde işletmelerimiz, şirketlerimiz bilgiye sahip olmalıdır. Zira bilgi bugün dünyada güçtür. Bu gücü kullanmayı bilmeliyiz. Bilgiye sahip olan işletmelerimiz ve şirketlerimiz rakipleri karşısında daha etkili direnç gösterebilirler. Akıllı insanlar başka insanların aklından istifade eder. Aklımızı kullanmasını bilmeliyiz. 'Küçük olsun, benim olsun' devri bitmiştir."


İlgili haber:

TRT2'de 03 Şubat 2009 günü yayınlanan İlknur ERTUGAY'ın hazırlayıp sunduğu İş Günü programına canlı yayın konuğu olarak katılan TPE Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, sınai mülkiyet hakları ve Türk Patent Enstitüsü'nün çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Prof.Dr. Habip ASAN "Sanayi ve Ticaret Odaları ve üniversiteler başta olmak üzere çeşitli eğitim faaliyetleri düzenlenmiştir. KOSGEB, MKE, TOBB, TÜBİTAK, ASELSAN, TAI gibi kuruluşlarımızda görevli binin üzerinde uzman ve araştırmacıya kapsamlı eğitimler verilmiştir. Böylece, bu kurumların da tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetlerine katılması sağlanmıştır. Bunun yanı sıra geniş kitlelere ulaşabilmek amacıyla İzmir ve CEBIT gibi uluslararası fuarlara düzenli olarak katılım sağlanmaktadır" dedi.

Prof. Dr. ASAN, 2008 yılında yerli başvurularda yaklaşık %25 artış yaşandığını, 2007 yılında artış oranının yaklaşık %70 olarak gerçekleştiğini belirterek dünya ortalamasının kat be kat üzerindeki bu artışların mutlak sayıları da yukarı çektiğini, 1995'te 200 olan yerli başvuru sayısının 5400'e ulaştığını söyleyerek yerli başvurularda 25 katlık bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Prof.Dr. Habip ASAN Türk Patent Enstitüsü'nün, patentlerin değerlemesinin yapılması ve sanayiye kazandırılması amacıyla kurmayı planladığı "Patent Değerlendirme Ajansı" ile ülkemiz ekonomisi ve sanayinin rekabet gücünü artırmak için ilgili sektörlerle yakın işbirliği içinde tasarım politikaları ve programları uygulamak ve eğitim politikaları oluşturmak amacıyla kurulması planlanan "Türk Tasarım Konseyi" hakkında bilgi verdi...


Kaynaklar:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.