Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > ASKAM Fargo Hi-Ex kamyon modeli için ürün geliştirme çalışmaları:

Proje ve ürün yönetiminde bilgisayar desteği kullandınız mı?

Erdinç Karaüç: Projede 3D CAD modelleme için CATIA V5 kullanıldı. Tasarım, ürün ve proje yönetiminde ise görülen ihtiyaç üzerine SMARTEAM entegrasyon çalışmalarımız devam ediyor.

CATIA V5 yazılımını firmamıza entegre etmeden önce de aslında böyle bir tecrübe yaşamıştık; Eskisi gibi manüel yöntemlerle teknik resim çizmeyeceksiniz; Kontrol edilmesi çok zor. İmalatçıya gideceksiniz, orada bir ara eleman var. Onun anlayıp anlamadığını bilmiyorsunuz. Hep insanlara bağlı bir sistem. Şimdi ise teknolojiye bağlı olarak üretmeye başladınız ürünü. Yanlış anlama diye bir şey söz konusu değil. Çünkü insan unsuru devre dışı kalmış oluyor. Direkt tezgah imal ediyor, ne çizdiyseniz onu yapıyor.

Ama bu dataların doğru gidip gelmesini sağlayacak, karışıklığı engelleyecek, revizyon kontrolünü yapacak bir sistem mutlaka olması gerekiyor. Biz, hem proje yönetimi hem de verilerin garantiye alınması için SMARTEAM yazılımını uygulamak istedik. Verilerin garantiye alınması için bu programın uygulanması gerekiyor. Bunların bir ihtiyaç olduğunu proje boyunca zaten yönetim anladı...

Eski kabin üzerine monte edilecek yeni parçalar tarafımızdan tasarlanarak tavan yüksekliği önemli ölçüde arttırıldı. Punta kaynağının en aza indirilmesi için birçok yerde montaj için modern endüstriyel yapıştırma teknolojileri adapte edildi. Fotoğrafta, prototip bir kabinin üretim aşaması görülmektedir.

Tasarımda punta kaynağı yerine yapıştırıcı kullanımını arttırdığınız görülüyor. Bu konuyu biraz daha açar mısınız?

Erdinç Karaüç: Tavan sacının kabine montajında punta kaynağının yapılması mümkün olmayan kısımlarda sektörde artık sıkça kullanılmaya başlanan yapıştırma prosesini uygulamaya karar verdik. Bu konuda öncü olan Sika firması ile ortak bir çalışma başlattık. Prosesimize uygun olabilecek kimyasalları araç üzerinde denedik. Burada kimyasalın yapışma mukavemetinin punta kaynağına eşdeğer olması, kabinin boya öncesi ve sonrası kullanılan kimyasallardan etkilenmemesi ve boya fırının şartlarına uyumu gibi konular dikkate alınarak ortak bir seçim yapıldı.


Fotoğrafta, prototip bir kabinin üretim aşaması görülmektedir.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.