Ekranda geliştirilen tasarımı kağıda dökmek için de Resim 7'de görülen ve EAI firması tarafından geliştirilmiş olan yazıcıyı kullandılar;
Resim 7: EAI firması tarafından geliştirilmiş olan kalemli yazıcı
Sutherland, grafiksek ve sayısal bilgileri saklamak için "Ring Structure" adını verdiği bir veri tabanı geliştirdi. Bu veri tabanında, örneğin bir çizginin hangi noktasından diğer bir çizgiye bağlı olduğu gibi topografik bilgileri bir hiyerarşik düzende saklayabilme yeteneği vardı. Ayrıca, "pointer" ları kullanarak veri tabanında geri ve ileri hareket etme yeteneğini sağlıyordu. Bu veri tabanının yapısı ve örnek bir işlem Resim 8'de görülebilir.
Resim 8: Veri tabanı yapısı
Sutherland, Sketchpad ismini verdikleri bu sistemin donanım ve yazılımını geliştirmiş oldu. Veri tabanına ek olarak çeşitli komutlardan oluşan bir de grafik yazılım dili geliştirdi. Bundan sonra ilk uygulamalara geçildi. Resim 9'da bir köprünün çizgisel bir modelini görüyorsunuz.
Resim 9: Köprünün çizgisel modeli
Resim 10'da ise dört çubuk mekanizmasının bir animasyonunu görmektesiniz;
Resim 10: Dört çubuk mekanizmasının animasyonu
Resim 11'de çizgisel bir grafik ile gösterilen bir kızın göz kırpma animasyonu yapılmaktadır;
Resim 11: Göz kırpma animasyonu
Sutherland'in bu çalışması bir araştırma raporu olarak 30 Ocak, 1963'de yayınlandığı zaman çok büyük ses getirdi. Çünkü ilk defa görüntülü, etkileşimli bir sistem yeni girdi ve çıktı aygıtlarının da yardımı ile yazılımı ile birlikte tasarımcıların hizmetine sunuluyordu. Söz konusu tarihi raporun kapak sayfası Resim 12'de görülmektedir. Bu nedenle bu tarih, Bilgisayar Destekli Tasarım'ın doğum tarihi olarak bilinir.
Resim 12: Sketchpad proje raporunun kapak sayfası
Bu raporun 2003 versiyonunu pdf formatında indirmek için tıklayınız;
Sketchpad: A man-machine graphical
communication system, Ivan Edward Sutherland, September 2003
www.cl.cam.ac.uk/techreports/UCAM-CL-TR-574.pdf (3,9MB)
Bu tarihte yazar Londra Üniversitesi, Imperial College'de doktora tezini yazarken, aynı zamanda International Computers Ltd. Şirketi'nde grafik ekran ve ışık kalemi takip yazılımını geliştirdiğinden, Sutherland ile temas halindeydi ve raporun ilk kopyalarından biri kendisine iletilmişti.
1962 yılında MIT'de PDP-1 modeli bilgisayarla yapılan bir CAD uygulaması
(www.computer-history.info/Page4.dir/pages/PDP.1.dir)
DAC-1, (Design Augmented by Computer) 1959 yılında,
IBM tarafından General Motors için geliştirlen ilk ticari CAD sistemidir.
(http://design.osu.edu/carlson/history/timeline.html - http://design.osu.edu/carlson/history/lesson3.html)
1960 yılları ortalarında bilgisayarlarda tümleşik sistemlerin (Integrated Circuit- IC) uygulanmasına başlandı. Bu sayede bilgisayarlar küçüldü ve hızlandı. Aynı zamanda, bilgisayar şirketleri, grafik ekranlar, klavyeler, ışık kalemleri, "mouse" lar ve yazıcılar gibi
CAD iş istasyonları çevre ünitelerini geliştirmeye başladılar. Ancak, CAD sistemleri için yazılım çok önemli idi. Bu çalışmaya başlayanlar, bilgisayar şirketleri değil bu ileri teknolojinin ilk kullanıcıları olan Uzay ve Havacılık şirketleri oldu. Örnek olarak, Lockheed şirketi CADAM programını, Mc Donnell Douglas Şirketi Mc Auto'yu (daha sonra Unigraphics oldu). Marcel Dassault Şirketi CATHIA'yı geliştirmeye başladı. İlerleyen yıllarda bu programlar bilgisayar şirketlerince de geliştirildi ve pazarlandı.
Sutherland, MIT'den ayrıldıktan sonra memleketi olan Utah eyaletine giderek özellikle uzay ve havacılık sektörü için CAD iş istasyonları donanımı ve yazılımı geliştiren Evans & Sutherland (E&S) firmasını kurdu ve uzun yıllar bu sektör için üretim yaptı.
1970 li yıllarda artık CAD sistemleri büyük sanayi kuruluşlarında yer almakta idi. Bilgisayar teknolojisinde ise "Medium Scale Integration" (MSI) türünde tümleşik devrelerle hızlar ve kapasiteler daha da arttı. 1978 yılında ilk kişisel bilgisayar Apple firması tarafından, 1981 yılında da IBM tarafından üretildi. Artık kullanılan teknoloji de "Large Scale Integration" (LSI) olduğundan hız ve kapasiteler çok artabilmişti. Bu hızlı tempo günümüze kadar artarak devam etmiştir. Şimdi artık günümüzde 5 GFLOP hızında CAD iş istasyonları vardır...
|