Röportaj:
Müfit Çağlayan, Ürün Geliştirme Md.
Okan Kızıl , Ürün Geliştirme Md. Yard.
Dr. Tuncay Yüksel, FEA Uygulama Sorumlusu
Standard Profil A.Ş.
Düzce, Eylül 2005
Not: İlk defa TurkCADCAM.net
Dergisi Ocak-Şubat 2006 Sayısında yer almış bu yazı,
ek resimlerle birlikte Ağustos 2008'de TurkCADCAM.net portalından yayınlanmaya başlamıştır.
Giriş:
Standard Profil A.Ş., General Motors, Ford, Volkswagen, Audi ve Fiat gibi firmalar için sızdırmazlık fitili tasarımı, geliştirmesiyle birlikte seri imalatını da üstlenmektedir.
Tasarım
ofisi
|
Standard Profil A.Ş., Ürün geliştirmenin tüm aşamalarında CAD/CAM/CAE ve 3D optik tarama teknolojilerini başarılı ve etkin şekilde kullanmaktadır.
Standard Profil A.Ş., ileri teknolojisi sayesinde tekli ya da çoklu sertlikte - kauçuktan ya da PVC - TPV - TPE'den mamul sızdırmazlık fitillerini, sac, alüminyum, paslanmaz çelik, tel takviye ve floklu olarak üretmektedir. Standard Profil A.Ş., 2004 yılındaki kalite, fiyat, teknoloji ve servisteki performansından dolayı, GM tarafından Dünya çapında 78 yan sanayi firmasına verilen "Yılın Tedarikçisi" ödülüne 6. kez layık görülmüştür. Ayrıca, Standard Profil A.Ş., bu 78 kuruluş arasında yer almaya hak kazanmış tek Türk firması konumundadır.
Şirket yetkilileriyle Standard Profil'in bu noktaya gelişini, başarısının arkasında yatan teknolojileri konuştuk...
Müfit Çağlayan, Ürün
Geliştirme Md. |
Müfit bey, öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Müfit Çağlayan: 1987 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. İlk işim savunma sanayi sektöründe oldu. İnge ve FMC-Nurol'da 7 yıl çalıştım. Ardından farklı bir sektöre geçmek istedim ve 1994 yılında Eczacıbaşı Vitra'da CAD/CAM baş mühendisi olarak göreve başladım. Daha önce elle modelciler tarafından yaklaşık 3-4 ayda hazırlanan kalıpları bir hafta gibi bir sürede CAD/CAM ile yapmayı başardık.
Hangi programları kullandınız?
Müfit Çağlayan: Unigraphics kullanmaya başladık. Bir süre sonra bize ek bazı yüzey modelleme fonksiyonlar gerekli oldu. Özellikle estetik çalışmalarda ve tasarımcıların alçı model üzerinde elle yaptığı katkıları Unigraphics'de tekrarlamakta zorlandık. Alternatif bir yazılım için benchmark yaptık; Yurtdışında seramik sektöründe CAD/CAM kullanan firmaları ziyaret ettik. Euclid'in bize fayda sağlayabileceğini düşündük ve Euclid de aldık.
Daha sonra UG'deki yüzey fonksiyonlarının artması nedeniyle Euclid atıl kaldı. Zaten bir süre sonra Euclid tamamen CATIA tarafından satın alındı. Ondan sonra UG'de sürdürdük bütün bu çalışmaları.
O zaman, bir tane 5 eksen bir tane de 3 eksen CNC freze tezgahımız ve 3 tane iş istasyonumuzla verimli bir şekilde lavabo, klozet gibi seramik ürünlerin kalıplarını yaptık. Bunu yaparken özellikle seramikteki çekme payı ve aşırı deformasyonu hesaplayabilmek için çeşitli çalışmalar yaptık. Belli bir sisteme oturtmaya çalıştık. Şöyle ki, bir lavaboyu modellerken, doküman hazırlayarak işe hangi kısmından başlanır, hangi aşamalarla modellenir, bunları işler hale getirdik...
Daha sonra nerelerde çalıştınız?
Müfit Çağlayan: Eczacıbaşı'ndan sonra LECTRA Türkiye servis müdürü olarak çalıştım. CAD/CAM'den yine kopmadık. Ama bu sefer tekstil sektöründe, daha doğrusu konfeksiyon sektöründe CNC kesim makinesi, pastal hazırlama konularında faaliyet gösterdik. Yine CAD/CAM üzerine çalıştık ama daha çok servis ağırlıklı olarak geliştirme çünkü Fransa'daki ana firmamız tarafından yapılıyordu. Ayakkabı tasarım programıyla da çalışmalar oldu. Ancak benim çalıştığım dönemde onula ciddi bir müşteri kitlesi oluşmadı.
Daha sonra kısa bir süre tıp sektöründe çalışma yaptım. Hastanede, yoğun bakım gibi birimlerin kurulumunda çalıştım.
5 yıldır da Standard Profil'de çalışıyorum. Proje Yönetmeni olarak başladım, daha sonra Ürün Geliştirme Müdür Yardımcısı ve Ürün Geliştirme Müdürü olarak çalışmamı sürdürüyorum.
Opel Vectra modeli için Standard Profil A.Ş. tarafından geliştirilen farklı profil tasarımları
Ürün geliştirmede CAD/CAM sistemlerini ne şekilde kullanıyorsunuz?
Müfit Çağlayan: CAD/CAM bizim için vazgeçilmez bir unsur diyebiliriz. Çünkü tüm otomotiv firmaları bir CAD sistemiyle çalışır. Biz de onlara paralel olarak; Renault, Volkswagen ile çalıştığımız zaman CATIA, General Motors ve OPEL'le çalıştığımız zaman Unigraphics, Ford'la çalıştığımız zaman I-deas, kendimize ait bir takım kesim makineleri ve ekipmanların tasarımında (lisans maliyeti ucuz olduğu için) Mechanical Desktop, kalıphanede kalıp işlemek için Cimatron... Yani bunların hepsini de kullanıyoruz fabrikamızda.
Bizde tasarım çok farklı ve zevkli bir iş. Daha piyasaya çıkmamış araçları yıllar önceden görebiliyorsunuz. Prototiplerini görüyorsunuz onların üzerinde çalışıyorsunuz. Ortaya bir çözüm çıkarıyorsunuz. Çalışmaların bir kısmı "clay model" dediğimiz kil modelden başlıyor. Bir kısmı araç prototipinin bir bölümü hazırlanmış durumdayken başlıyor. Genellikle kasa datası hazırlanırken biz üzerine sızdırmazlık fitillerinin tasarımlarını yapıyoruz. Burada kasa ile ilgili bizim düzeltilmesini istediğimiz ve sızdırmazlık fitillerin uyumu açısından eklenmesi istediğimiz girintiler, çıkıntılar, delikler ve boşaltmalar varsa bunları o safhada firmaya söylüyoruz ve firma da gerekli önlemleri alıyor.
Tabii burada bizim özellikle yapmamız gereken iş benchmark; Benzer araçlardaki fitilleri sürekli izliyoruz; Fuarlara gidiyoruz. Ne çözümler üretilmiş? Fitilleri inceliyoruz. Çözülen sorunları inceliyoruz. Yani piyasayı yakından takip ediyoruz. Etmek de zorundayız.
Belki fitiller bir otomobilin ilk bakışta hiç de dikkat çekici bir parçası değil ama fitillerdeki bir kalite problemi aracın su almasına sebep olabileceği gibi müşteriyi rahatsız edecek gürültü izolasyon sorunları da çıkarabilir. Bu da müşterinin otomobiline olumsuz not vermesi için yeterli olabilir. Bizim burada sıkça kullandığımız bir söz var; "Sızdırmazlık Fitilleri bir otomobili vezir de, rezil de eder".
Dün yetkililer buradaydı, 6. kez General Motors'un "Supplier of the Year" ödülünü aldık. Bu, bizim sektörde şimdiye kadar hiçbir firmaya arka arkaya verilmemiş bir ödül.
Firmanın ödüle layık görülmesi sebebiyle bir çalışanına
hediye edilecek otomobil girişte sergilenmekteydi.
Firma bünyesinde birçok CAD/CAM/CAE yazılımı bir arada kullanılmaktadır:
Firmada
kullanılan CAD/CAM/CAE Sistemleri (Toplam 21 İş İstasyonu)
- 8
x Autodesk Mechanical Desktop
- 3
x CATIA
- 1
x I-deas
- 3 x Unigraphics
- 2
x Cimatron (kalıp tasarımı ve CAM işlemleri)
- 2
x GOelan (EDM, tel erozyon yazılımı)
- 1
x MSC / MARC sonlu elemanlar analiz (FEA) yazılımı
- 1
x GOM / ATOS II SO 3D optik tarama cihazı
CAM
Sistemi (Cimatron):
- 3
Eksen CNC Frezeleme
- Ø
0.6 mm Frezeleme
- Eş
Zamanlı Kesişim Simülasyonu
- Çabuk
Yüzey Karşılaştırma
- Yüksek
Hızlı İşleme
CNC tezgahlar:
- MAZAK
FJV 200, 3.5 Eksen İşleme
- Milltronics,
3.5 Eksen İşleme
- Tel
erozyon tazgahı
|