Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > Standard Profil A.Ş.'de kullanılan ürün geliştirme teknolojileri:

Uygulama örnekleri:

Büyük resim için tıklayınız
CATIA V4


Büyük resim için tıklayınız
CATIA V5


Büyük resim için tıklayınız
UG NX2

Büyük resim için tıklayınız
MSC.Marc Mentat


Büyük resim için tıklayınız
Cimatron


Büyük resim için tıklayınız
Mechanical Desktop

 



Okan Kızıl, Ürün Geliştirme Md. Yard.

Okan Bey, ilk olarak kendiniz bir tanıtır mısınız?

Okan Kızıl: Standard Profil'de Ürün Geliştirme Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Makine mühendisiyim. 1996 İstanbul Teknik Üniversitesi mezunuyum.

Kullandığınız 3D Optik tarama sistemi hakkında bize bilgi verir misiniz?

Okan Kızıl: Biz, bilgisayar destekli ürün geliştirme altyapımızı GOM ATOS sistemiyle tamamladık. Bu, şunun için önemli; Birtakım modifikasyonlar yaparken CAD modelleri üzerinden hareket edemiyorsunuz. Ya yapılmış bir şeyden hareket edeceksiniz ya da deneyerek yapacaksın. Deneyerek yaparsanız mevcut parçayı bölmüş oluyorsunuz. Bunu bir daha CAD ortamına almak çok daha zahmetli. Çünkü bizim hassasiyetimiz yüzde bir mm civarında. Bunu ölçmek de modellemek de çok büyük bir zahmet. O yüzden böyle bir sisteme ihtiyaç duyduk. Yaklaşık 2.5 yıldan beri GOM firmasının üretmiş olduğu ATOS II SO modeli optik tarama sistemini kullanıyoruz.

Gördüğümüz kadarıyla, conta profili tasarlamanız gereken camları, bunlar için üretilmiş profilleri ve profil ekstrüzyon kalıplarını tarıyorsunuz. Bunların her birini taramanızdaki hedeflerinizi bize anlatır mısınız?

Okan Kızıl: Söylediklerinizin yanı sıra bir de araç kasalarını tarıyoruz. Araç kasalarının arasındaki varyasyonlar bizler için önemli. Çünkü arabanın sol tarafına uyan bir parça bazen sağ tarafına toleranslar dahilinde uymuyor. Ya da arabanın kasasında asimetrik bir tolerans değişimi varsa bunu tespit ediyoruz. Sonra bu parçaya uygun yeni bir kalıbı modifiye ediyoruz. Bu aslında tersine bir mühendislik. Bu olmadan da tam olarak müşteri memnuniyeti ortaya çıkmıyor. En başta, bu yöntemle kalite problemini gidermiş oluyoruz. Buradaki esas amaç kaliteyi ilk kalıp bazındayken yakalamak. Yakaladığınız hatayı değiştirip o şekilde üretime göndermeniz lazım. Yoksa bunun başka bir yöntemi yok... Kalıpları da benzer şekilde kalite kontrol ve tersine mühendislik amaçlı tarıyoruz.

Kalıp tasarım ve imalatında kullandığınız teknolojilerden bahseder misiniz?

Okan Kızıl: Kalıpları Cimatron yazılımı ile tasarlıyoruz. Kalıp işlemeyi MAZAK FJV 200, 3.5 Eksen yüksek hızda İşleme (HSM) tezgahında yapıyoruz.

Bir süre önce kalıp işleme sırasındaki su soğutma yerine hava soğutma sistemine geçtik; Su soğutma, bir kere, kullanılan takımları çok etkiliyor. Çok hızlı ve soğuma ani olduğundan. Bu da takım ömrünü etkiliyor. Her bir takımın 60 Euro civarında olduğunu düşünürseniz bunların her seferinde ömürlerinin yüzde 30-40'ını harcamış olursunuz. Burada hava soğutma olduğu zaman diğer parçaları elimine etmiş oluyorsunuz. Sonuçta size takımın gerçek performansı kalıyor. Bu da ciddi kazanç oluşturuyor.

Hava ile soğutmayı biraz daha açar mısınız?

Okan Kızıl: Bu, şartlandırılmış hava. Normal diğer fabrikalarda da kullanılan hava yani. Su soğutmayla karşılaştırıldığında, hava soğutmalı bir tezgahta işleme yaparken oluşan aşırı ısınma önemli değil. Karbür kesici uçlar kor olana kadar 300-400 dereceye kadar kullanılabiliyor zaten.

Bu sektörde kariyer yapmak isteyen gençlere söylemek istedikleriniz ve tavsiyeleriniz nelerdir?

Okan Kızıl: Bir kere hiçbir zaman gerçek mühendislik eğitimi almadan ürün geliştirme işiyle ilgilenmemelerini tavsiye ederim. Çünkü bu profesyonellik isteyen bir iş. Sevmeleri gerekiyor. Zaten severlerse başarılı oluyorlar. Bunu başardıktan sonra gerisi kolay...

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.