2.3 Üç boyutlu modeller
Tasarım sürecinde en önemli ihtiyaçlardan birisi de, öngörülen fitilin araç kasası ile uygun çalışıp çalışmayacağının belirlenmesidir. Özellikle görsel açıdan problem yaratacak balon kırılmaları, dalgalanmalar istenmeyen durumlardır. Sonlu elemanlar analiz yöntemi kullanılarak bu tür davranışların belirlenmesi ve olası çözümlerin bulunmasında oldukça iyi sonuçlar elde edilmektedir (Şekil 3 ve Şekil 4).
Şekil 3. Köşe bölgesinde bir kapı fitili davranışının FEA yöntemi
kullanılarak modellenmesi ve elde edilen sonuçlar
Şekil 4. Hareketli bir fitilin davranışının FEA yöntemi kullanılarak modellenmesi ve
sonucun prototip çalışması ile karşılaştırılması.
3. Değerlendirme ve sonuçlar
Üretim süreci düşünüldüğünde, tasarlanan fitilin FEA yöntemi kullanılarak yapılan optimizasyonu, üretim maliyeti, zaman ve teknik açılardan oldukça yaralı sonuçlar vermektedir.
Kapı kapama kuvvetleri, takma çıkartma kuvvetleri gibi değerleri mevcut tasarımlarla karşılaştırma olanağı vermesiyle, tasarım sürecinde hedef değerlere ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.
Tasarım sürecindeki belirsizliklerin giderilmesi ile, tasarım ekibinin daha hızlı ve daha doğruluklu kararlar almasını sağlamaktadır.
Kaynaklar
- N. Antoun, E. Jankovich and T. Estebenet, KGK Kautschuk Gummi Kunstoffe, 48, Nr.2/95
- S. Jyawook, R. LaPointe, G. Le Compagnon, 131st Meeting of the rubber Division of the American Chemical Society, Montreal, Quebec, Canada, May 29, 1987
İlgili link:
Standard Profil A.Ş.'de kullanılan ürün geliştirme teknolojileri:
(Röportaj: Müfit Çağlayan, Ürün Geliştirme Md. - Okan Kızıl , Ürün Geliştirme Md. Yard. - Dr. Tuncay Yüksel, FEA Uygulama Sorumlusu)
|