sayfanın tümünü yüksek çözünürlükte görmek için tıklayınız
bu sayfayı yüksek çözünürlükte görmek için tıklayınız
Şırınga imalatı konusunda, 1954 yılında Becton Dickinson firması üzerine alınmış, Henry G. Molinari'ye ait 2,684,556 no'lu patentin 1. ve 5. sayfaları yukarıda görülmektedir;
Artık günümüzde, bu patente ve diğer tüm patentlere ABD Patent Ofisi internet sitesinden (www.uspto.gov/patft) yapılan bir tarama ile kolaylıkla ulaşılabiliyor.
T.C.'ye Dönüş:
T.C.'ye dönerken bu patentlere Türkiye'ye en yakın nerede erişebileceğimi araştırdım. En yakın İsviçre'nin Bern kenti idi. "Vegetable dehydration" (bitki kurutması) konusunda bir patent araştırması için oraya gittiğimde gördüklerim ve öğrendiklerim çok ilginç idi. Gördüğüm, insanların dirsek dirseğe patent etüt ettikleri idi. Öğrendiğim ise; Albert Einstein'in gençlik yıllarında o kütüphanede çalışmış olduğu idi. Bern Patent Kütüphanesi'nin adresi "Einstein Strasse, 2" idi. Daha sonra Londra'daki, Münih'teki ve Washington D.C.'deki patent kütüphanelerini de gördüm.
Her neyse...
Bilim ve teknolojiden 1986 yılında sorumlu olan bakana, bilim teknoloji dışında bir konuda, danışman oldum. Bakan, elektrik mühendisi idi. Dünya'yı tümüyle Türk gözlükleri ile görüyordu. Patentlerin teknolojik bilgilerin yayılmasını sağladığını söylediğimde bana cevabı "olur mu canım öyle şey? Öyle olsaydı her şey çalınırdı!" olmuştu. O zamanki İngilizce'si yetersiz olduğundan patent etüt etmesi imkansızdı.
Derken kısa süreli Washington D.C.'ye gitmesi gerekti. Kendisine seyahatine bir gün ilave etmesini, benim de seyahate katılmamı ve kendisine D.C.'deki patent ofisin kütüphanesini gezdirmemi önerdim. Gördüklerinden sonra hala bana inanmaz ise konuyu bir daha açmayacağımı söyledim. Kabul etti.
Washington D.C.'deki Patent Ofisi:
Washington D.C.'deki patent ofisin kütüphanesinin benim gördüklerim arasında başka bir benzeri yoktu. Giriş bölümünde (takriben 200 metrekare) o güne kadar devrim yaratmış teknolojilerin patentlerinin özetleri ve açıklayıcı bilgi sergileniyordu. Enrico Fermi'nın "Nuclear Reactor" patentinin özet sayfası ve tarihsel hikayesi diğerleri arasında idi. ,
Kütüphane'nin kendisi, adeta, futbol sahası büyüklüğünde bir salondu. Yerden tavana kadar raflarda 1790 yılından bugüne kadar alınmış ABD patentlerinin kağıt kopyaları, düzinelerce fotokopi makinesi, düzinelerce mikrofilm okuyucuları ve ABD patentlerinin mikrofilm kopyaları... Uzun masalarda insanlar dirsek dirseğe patent araştırması, etüdü yapıyorlardı (1986'daki manzara).
|